Honfoglalás

Bakancslistához adom
magyar történelmi dráma, 107 perc, 1996

Értékelés:

169 szavazatból
Szerinted?

A legöregebb magyar törzsfő, Álmos felesége, Emese álmot lát: a turulmadár megtermékenyíti, s ágyékából ezüst folyam indul. Fia, Árpád a besenyők kegyetlen támadása és apja történetei hatására már gyermekként készül szerepére, hogy népét új hazába vezesse. Árpád fia, Levente is szép szál legény már, amikor Árpád összehívja a hat másik vezért, és vérszerződéssel pecsételik meg szövetségüket. Levente az Al-Dunánál áldozza életét a bolgárokkal vívott harcban, hogy a főcsapat átkelését biztosítsa a Kárpátokon. A Vereckei-hágónál Álmos letekint az eljövendő hazára és meghal. Pusztaszeren népe pajzsára emeli Árpádot, aki Levente gyermekét, leendő uralkodóját mutatja fel nekik.
Forgalmazó: Mokép

Stáblista:

Szereplők

Árpád vezér
Álmos fejedelem
Előd vezér
Tétény vezér
Kond vezér
Ond vezér

Hozzászólások

Szerinted?
a.dani0227@gmail.com ápr. 24. 12:34:29
Kötelező program volt iskolában anno megnézni, mondjuk örültem neki addig se kellett órákon unatkozni ,moziban mégis kényelmesebb. :)

Tipikus történelmi film, mikor hatalmas büdzsével próbálnak filmet csinálni és a végeredmény rosszabb lesz mint egy amatőr Star Wars klub első próbálkozása. Baki baki hátán, zománcozott bogrács, de az se semmi mikor a nyilazást akácfára szúr görögdinnyén tanulják, akkor tanultuk biosz órán, hogy a dinnye nem őshonos növény, később megtudtam ,hogy az akácfa sem. Karórára nem emlékszem, de villanyvezeték van a háttérben, meg drótkerítés is, na meg kondenzcsík az égen. :)

A röhögőgörcsöt akkor kaptuk meg anno is mikor mutatják ,hogy a legnagyobb sárban szenvednek a szekerekkel mellettük meg ott a sármentes út, miért nem ott mennek?
3/10
pecaboy3 2019 aug. 30. - 22:48:54 3/10
Kontra: Tömény unalom, színészek el nem múló révedése a messzi távolba, néha csata ismeretlenekkel, Franco Nero büdzsét emésztő gázsija. Pro: (elvileg? ehhez nem értek) jó díszletek, és tényleg jó zene. Ehhez a témához egy izgalmas, érdekes történelmi kalandfilmet kellett volna csinálni, még itt-ott a hitelesség csorbítása révén is, fantáziával kiegészítve/megtoldva, de a(z akkori tényállás szerinti) valóságot bemutatva. Na, fantázia annyi volt a filmben, mint színészi képesség Dobó Katában (még jó, hogy ő nem szerepelt benne). A Rettenthetetlen ezerszer izgalmasabb, ugyan sok helyen fikcionális, de az egyik legjobb történelmi film, az egykori skót ellenállást világszerte megismerték belőle. Ezt meg senki nem fogja megnézni kint, aki meg idehaza, az elalszik rajta, ráadásul túl sokat nem is fog tanulni belőle. Máig az Egri csillagok a legjobb magyar történelmi film, kiváló alappal/sztorival (könyv), megvalósítással, büdzsével. Ez meg csak ilyen 3/10.
10/10
Tamas Kugyela 2019 jan. 06. - 18:14:36 10/10
Ezt se adták ki filmen bár nem hiszem el. akik videókazettáztak biztos látták

DVD-én persze hogy nem adták ki kevesen látták le tudták alázni a filmet.

Sinkovits Imrének hasonló filmjei voltak mint Kertész Imrének nem olyan népszerű de jó filmek voltak

Sinkovits Imre, Kertész Imre ugyanúgy nem adták ki a filmjeiket mint Koltay Gábornak
10/10
Tamas Kugyela 2019 jan. 06. - 17:02:30 10/10
A mai napig hasonló feldolgozás nincs ebből írták a magya r színdarabot, magyar színészekkel.

nem az álmot, vagy a szimbólumokat kell követni ebben a filmben a történelmi történeti vonalat
10/10
Tamas Kugyela 2019 jan. 06. - 16:59:39 10/10
Hiányos a szereplő a gárda 1.
2. Kevesebbre értékelik ezt a filmet mint a Sacra Coronát pedig megannyiszor culabb

3. A különböző történelem könyvek szerzőktől így írják le a magyar Honfoglalást, már amennyire filmre lehet vinni.

4. Ha ez a film hazudik a történelemről, történelem könyvekről mi a bánatért nem tudták lemásolni, leutánozni?
1/10
BKARESZ_C3PIO 2015 ápr. 05. - 11:10:39 1/10
1/10 F*s!!
1/10
Atis88 2015 febr. 24. - 22:11:09 1/10
Ez a film majdhogynem felér egy nemzet gyalázással! Franco Nero mint Árpád vezér? Viccnek is rossz. Még magyarul se tud. Értem én hogy húzónévnek szánták, na de kinek? A külföldieket nem érdeklik a magyar filmek, meg szerintem a magyar történelem sem. Akkor legalább magyar színészt választottak volna aki nem csak bámul meredten maga elé a film háromnegyedében. A díszlet még csak csak el is megy, talán ez az egyetlen pozitívuma a filmnek. Viszont a statiszták nevetségesen kevesen vannak. Nagy honfoglaló törzsek akiket egyesíteni kell, erre vannak vagy 20-an 10 marhával. Ne nevettessenek már...

1/10, de csak mert nem lehet kevesebbet. Inkább várták volna meg, hogy legyen egy normális költségvetés rá és akkor csinálták volna meg.
7/10
Rent25 2014 márc. 15. - 15:54:59 7/10
Nyilván hagy némi kívánnivalót maga után (nem is keveset) meg azért jócskán voltak benne üres járatok, amin már-már unatkozott az ember, de azért a maga korában biztosan nagyobbat ütött (fõleg moziban nézve) mint manapság.
Holnap reggelig lehetne sorolni a hibákat, de azért mégis csak a "mi kutyánk kölyke" ezért nem is szeretnék mélyebben belebonyolódni, kötözködni. A zene azért ott van szeren. Meg a látvány, helyszínek, díszlet nekem alapjában véve ezek tetszettek.

Értékelésem (kicsit elfogultan) 7/10
2/10
Krenal 2013 okt. 05. - 14:28:32 2/10
Inkább hívnék külföldi "médiavarázslókat" ,mint, hogy azoknak a filmjeit nézzem, akik ezt a gennyet kreálták. Erre a filmre akkor sem figyelne fel soha senki, ha változtatnának benne (amit NAGYON erõsen kétlek). Hej magyar média. Zuhansz a sírba.
barcaculé 2013 aug. 29. - 20:55:17
Szégyen,hogy ennyire foglalkoznak elvileg magyar stáb tagjai a saját történelmüket feldolgozó filmmel!Mást nem lehet mondani.
Inferno 2013 aug. 26. - 15:00:04
Valaki esetleg nem rögzítette "HD"-ben? 8az írjon pm-et thx)
1/10
Dolphus Lundgrennus 2013 aug. 20. - 22:31:09 1/10
Ezt a témát egy dél-amerikai sorozat rendezési, forgatókönyvi és képi színvonalán megcsinálni - sajna hiába, az amúgy jó színészek tömkelege -, nem pusztán hiba, hanem...mondjuk együtt:....!!!
1/10
far vik 2013 aug. 20. - 22:07:33 1/10
Borzalom. Több szót nem érdekel, különben is már mindent leírtak elõttem.
offtopic
Vinogradov 2013 ápr. 13. - 16:43:24
Nos: nem csak hallottam róla, hanem a kétezres évek elején láttam is a Duna TV-n. Viszont tény, hogy akkor még nagyon fiatal voltam, tehát nem kellett volna az akkori benyomásaimra hagyatkoznom a véleményformálásnál. Most ugyanis, hogy újra belenéztem, sokkal jobb minõségben, színesben és érettebb fejjel a Krum-Asparuch vonal és a protobolgár történelem tekinetében is, azt hiszem, teszek vele egy újabb próbát. S arra is kíváncsi leszek, hogy jelenik majd meg a bolgárok türkös-törökös származásának kérdése, hiszen még javában Zsivkov bácsi alatt készült...

A Honfoglalás a korabeli filmek relációjában valóban nem sokkal rosszabb a sajnálatos módon jellemzõ kilencvenes évekbeli nagyátlagnál. Ugyanakkor viszont, mivel filmeposznak szánták, akként is hájpolták, s ahhoz képest lesújtóan gyenge, értelmetlen, önellentmondásokkal és logikátlanságokkal, hiteltelenségekkel teli tétel lett. Koltay lényegesen jobb stábbal dolgozott a Sacra Coronánál - azért nem olyan feltûnõek ott ezek a hibák. A Julianus barátot viszont be kéne tiltani, annyira rossz. Sajnos.

Pedig én az Árpád-kori magyar história nagy rajongója vagyok. Lehet, hogy talán ezért is olyan kritikus?
offtopic
Texas Bill 2013 ápr. 13. - 16:07:28
Texas Bill 2013 ápr. 13. - 16:04:10
Tudom, hogy nagy filmesztéta vagy. Te pedig gondolom tudod, hogy cseppet sem érdekel.
Láttad az Aszparuh kán filmet, vagy csak hallottál róla az iskolában?
Valóban nem könnyû film, valóban vannak tökéletlenségei (fõleg némely csatajelenetnél), de egyébként egy hatalmas és izgalmas filmeposz.
A Honfoglalásról már leírtam a véleményem. Nekem a film annak idején csalódást okozott, de sajnos ezzel szinte az összes magyar film esetében így vagyok. Legalább is azokkal, amelyek az utóbbi harminc évben készültek. Talán csak a Kaméleon lepett meg azzal, hogy nem éreztem szenvedésnek, hogy végig kellett néznem.
Ennek ellenére a Honfoglalás nem volt rosszabb korának magyar alkotásainál. A Koltay gyereknél jobb rendezõ, meg némi pénz kellett volna a filmhez. Bár a pénz nem mindig segít, láttuk ezt a többi Koltaynál is.
Vinogradov 2013 ápr. 13. - 15:24:17
Nem annyira borzalmas.

Csak nagyjából az. A zenéje az egyetlen pozitívuma - egyébként történeti szempontból hihetetlenül nagy katyvasz (Nemeskürty professzor ténykedésének is köszönhetõen) és van benne néhány minõsíthetetlenül gyenge színészi alakítás. Sok szempontból amatõr mozi benyomását kelti - amire csak ráerõsít az is, hogy nem profi kamerával forgatták (ismerem az egyik operatõrt, ezért tudom mirõl beszélek - Koltay egyébként azóta sem fizette ki az illetõt).

A nemzetgenezis eleve nem egy könnyû filmtéma (fõleg, hogy a legtöbb népé nem is megragadható) - nem azt mondom. A bolgárok a saját honfoglalásukról például négy órás mozit készítettek a hatvanas évek végén. Nézhetetlen filmeposz.

Mi sem voltunk szerencsések - néhány kevéssé ismert tévéjátékon kívül, a magyar televíziózás aranykorából, nekünk csupán egy Koltay Gáborunk van - meg az õ botrányosan rossz opusza. És ezzel, ahogy az "életmû" többi darabjával is, nem az a legnagyobb baj, hogy cseppet sem korhûek és rendkívül erõltetettek. A legnagyobb baj az, hogy Koltay Gábor nem tud filmet rendezni...

Szóval, kérdésedre: igen, azt hiszem, az eltelt idõ kissé megszépítette az emlékeket. De az is lehet, hogy csak az ízlések közti sokat emlegetett különbségrõl van szó.
Texas Bill 2013 ápr. 13. - 13:32:37
Szerintem nem olyan rossz, csak a politikai hûségnyílvánitás egyik módja lett akkoriban szídni, vagy dícsérni. Szerintem csak egy igazán nagy hibája van a filmnek: az, hogy szinte egyáltalán nem dolgoztak benne statiszták, így hiteltelenek a tömeg (nélküli) jelenetek. Maga a színészi munka, a rendezés egy fikarcnyival sem rosszabb, mint az akkoriban készült többi magyar film esetében. A zenéje pedig nekem kifejezetten tetszett.
hap9 2013 ápr. 13. - 12:26:11
Valóban ennyire rossz a film? (3,7/10)
Még általános iskolában volt kötelezõ megnézni, de nem emlékszem, hogy annyira szörnyû lett volna. Bár lehet az idõ megszépíti az emlékeket.
offtopic
Kenshitora 2012 aug. 31. - 22:32:17
Szerintem a magyar kultúrát nem kell megteremteni, mert a magyaroknak nagyon szép, nagyon gazdag, és nagyon régi kultúrája van. Csak éppen újra fel kellene fedezni. Persze nem azt mondom, hogy a felfedezés elsõ állomása a Honfoglalás címû film legyen. Elõször is meg kellene ismerni a valódi magyar kultúrát, mert, hogy a magyarság 95%-a csak felületesen és a hivatalosnak mondott verziót ismeri az is biztos - itt gondolok a finnugor-elméletre, ami önmagában egy ellentmondás.
Ismerem az egyetemes emberi jogokat és ebbõl kifolyólag bátorkodtam én is véleményt nyilvánítani.
Egyébként Aggodalmas már megírta, hogy a pimasznak ható beírásokat nem rám értette és én tudomásul is vettem/veszem.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu