Jane Austen magánélete

Bakancslistához adom
Becoming Jane
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-amerikai-ír életrajzi dráma, 120 perc, 2007

Értékelés:

200 szavazatból
Szerinted?

A XVIII. századi Angliában ostobaság volt szerelemből házasodni. Mr. és Mrs. Austen a gazdag Mr. Wisley-t nézte ki lányuk, Jane, jövendőbelijének, de Jane makacs volt, aki szembe ment a hagyományokkal. Megismerkedett a kicsapongó életet élő, megfékezhetetlen, de nagyon sármos jogtudóssal Tom Lefroy-jal és szikrázó, romantikus, igaz szerelem bontakozott ki közöttük. Kérdés, hogy feladnak-e mindent egymásért és a boldogságért? A film életrajzi ihletésű, melyben a közvetlenül írói pályája előtt álló ifjú hölgy egyik kulcsfontosságú szerelmi kapcsolatát ismerhetjük meg.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
jerryka 2019 nov. 03. - 14:45:12 10/10
Nagyon jól sikerült film. Kedvencem lett ez is, mint aez a feldolgozás: https://videa.hu/videok/film-animacio/buszkeseg-es-balitelet-2005-film-full-teljes-2gw8YeT1EfPsSh0a
10/10
Babi néni 2013 dec. 13. - 21:21:10 10/10 Előzmény pneklara
Nagyon sokáig nem kellett dédelgetnie, mivel fiatalon meghalt 41 évesen.
10/10
Babi néni 2013 dec. 13. - 21:17:37 10/10 Előzmény gladiolus
Van egy másik film is az életérõl, ami olyan, mint az õ könyvébõl készült filmek, szerintem csodálatos.
http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=88867

Ebben a filmben visszautalnak arra a szerelemre, ami a linkelt filmben valóban megtörténik, SPOILER*** de anyagi okokból nem teljesülhet be a frigy.***SPOILER vége
10/10
Babi néni 2013 dec. 08. - 19:51:15 10/10
Csodálatos és szomorú...az elõttem szólók, már mindent elmondtak...
8/10
sanderb 2013 jún. 18. - 15:45:42 8/10
Olyan volt ez a film, mint a kor, amelyet felidéz regényeiben J.A. is. Kicsit szentimentális, kicsit idealisztikus, de nagyon is kedvünkre való. 10/8
gladiolus 2013 jan. 10. - 18:58:15
Nos idéznék a Wikipédiából, mert olyan információra akadtam, ami nagyon meglepett:

"Jane Austen sohasem ment férjhez, bár fiatalon eljegyezte magát Harris Bigg-Witherrel, de az eljegyzést késõbb felbontották.

Jane Austen visszavonultan élt, mert súlyos betegségben szenvedett. Az orvosok elõtt akkor még ismeretlen és gyógyíthatatlan Addison-kórban szenvedett, melynek következtében a teste elfeketedett. A betegség elhatalmasodása után már nem járt emberek közé, nõvérével folytatott levelezésébõl tudhatunk meg sokat az írónõ életének ezen szakaszából."

Szóval sajnálom szegényt, sajnálom hogy az élete ilyen kegyetlen fordulatot vett. Nem erre számítottam vele kapcsolatban. Olyan derûs, optimista és érzékeny történeteket írt. A legtöbb nõ élete valamely pontján biztosan belefut egy-egy Austen regénybe, vagy filmbe, mert a nõi léleknek szüksége van ezekre a történetekre.Ezek a mûvek olyan férfi és nõideálokat mutatnak be, amire lelkünk mélyén sokan vágyakozunk.Habár tudjuk, hogy kicsit könnyedebb mûfajba tartoznak, hogy kicsit inkább meseszerûek a fordulatok, mintsem életszerûek, mégis szeretjük õket. Ez a filmecske inkább életszerû a végkifejletet ismerve.

A szereplõket pedig remekül válogatták ebben a filmben is, szóval nem volt ez rossz film.
6/10
Zsu.T 2012 aug. 13. - 12:26:27 6/10 Előzmény silimarin
Így van. Élvezhetõ volt gyönyörûen fényképezve. Olyan volt mint maga a Jane Austen feldolgozások.
pneklara 2012 aug. 13. - 07:49:53
Kíváncsi vagyok, ha Austen kisasszony ma visszatérhetne, örülne-e annak, amit lát? Ma már nem olyan lényeges szempont, hogy szerelembõl, vagy anyagi érdekbõl házasodjanak a fiatalok. Ill. színes lett a kép: összekötik életüket, s vállalnak gyermekeket a semmire,fiatal nõ hozzámegy dúsgazdag rozoga emberhez, s áltatják magukat, hogy érzelem is fellelhetõ kapcsolatukban. Aztán a látszólag nagy szerelemben lévõk egyike házassági szerzõdést írat alá a párjával - egyébként helyesen.Most lenne mirõl írnia Austennek!:)
Egyébként helyes, naiv kis film. SPOILER: Senkit nem akar bántani: még a gazdag, kicsit nyomott kérõ is felnõ egy jó barát szintjére. Érdekes lett volna, ha Austen megírta volna utolsó regényében, hogy megérte-e az elveihez ragaszkodni: gyermek nélkül, vágyakozva "kiszáradni", s dédelgetni élete végéig a beteljesületlen szerelem emlékét.
7/10
diusletoltes 2012 aug. 09. - 13:22:54 7/10 Előzmény silimarin
Én nagyon szeretem az ilyen jelegû filmeket, de én hiányoltam belõle 1-2dolgot! Nekem csak 7pontot ért! De mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg! :)
silimarin 2012 ápr. 28. - 22:16:05
Szép film volt a gyönyörû ruhákkal,a tájképekkel,a fényekkel...és az egész vintage jellegével.Én szerettem.
pegyor 2012 ápr. 28. - 11:51:36 Előzmény wrossi
jajj...
Merryweather 2012 ápr. 25. - 09:38:00 Előzmény candy_floss
Én egy darabig nagyon rá voltam izgulva erre a filmre, meg az egyik barátnõm is mesélte hogy milyen jó. Akkoriban olvasta Austen regényeit meg a Jane Austen titkos naplóját. Tavaly nyáron vettem meg a dvd-t és nagy várakozással ültem le elé, plusz nagyon kedvelem Anne Hathavay-t. Bájos film volt, lekötött, szép tájakat vonultatott fel, de ha nem elõtte olvastam volna Austen életrajzát és nem lennék nagyon makacs biztos jobban élveztem volna. Csak úgy tudtam nézni mint egy kellemes, vasárnap délutáni, romantikus mesét, de J.A. személyisége nem jött át.
10/10
candy_floss 2011 nov. 03. - 14:41:15 10/10 Előzmény wrossi
hálaajóistennek, hogy én nem így látom :D
wrossi 2011 nov. 03. - 01:29:59
Jane Austen megelõzte korát,ha ruhatervezõ lett volna sokkal elõbb divatba jön a mini.Éles elméje amely az illemet követve és annak mezsgyéjén egyensúlyozva szabadon szárnyal,kiválóan passzol Anne Hathaway kicsit hebrencs stílusához.Ha jól megnézzük akkor és most ugyanaz mozgatta az emberek fantáziáját csak anno sokkal jobban adtak a látszatra és ezt borzasztóan nehéz volt Jane-nek mosollyal az arcán elfogadni.
Azt hiszem Jane szíve fiatalon megszakadt és már csak annyi ereje maradt az élethez,hogy örökre kimozdítsa a világot a holtpontról amely az õ boldogságát ellehetetlenítette,aztán meghalt.
10/10
Ann 2011 aug. 23. - 17:56:02 10/10
hát meg kell mondjam eddig nem nagyon bírtam ezt a James McAvoy gyereket, de khmmmm elkezdtem megkedvelni :-)))) Vannak olyan nézései a filmben, hogy hûha!
Szóval a film, egy kicsit lassan indult az elején, de kitartok amellett, hogy nem nagyon kapcsolok el film közben mert még lehet jó és milyen jól tettem, hogy megnéztem, nekem tetszett. :-) A vége, hát az nagyon komoly, szomorú persze de szép. Már el is kezdtem keresni a dvd-t a gyûjteménybe!!!! Jöhet máskor is (de akkor már feliratosan, tényleg jobb õket eredetiben hallgatni)!
10/10
candy_floss 2011 ápr. 08. - 22:58:21 10/10
imádom. ♥
boske1961@freemail.hu 2011 márc. 27. - 21:11:17
Megmondaná valaki, hogy melyik tvcsatorna és mikor játsza ezt a filmet, mert nagyon szeretném megnézni?
9/10
Andibandi10 2011 márc. 23. - 07:42:17 9/10
Nekem speckó tetszett. Valóban, inkább való nõknek, mint ffiaknak.
James nagyon kis helyes:-)
endy66 2011 febr. 25. - 11:12:32 Előzmény csibi04
Nõknek való??? Csak mert tartalmas, szépen fogalmazott mondatokban beszélnek a szereplõk és a játékukban fontos a mimika és a gesztusok? Mert elgondolkodtató? Mert nincs benne szex, arrogancia és akció? Hát igen, ha innen nézzük valóban nem való csak okos, értelmes férfiaknak:)
Borella 2011 febr. 19. - 00:34:30
Még nem láttam a filmet, de látatlanban is (az elõzetest és a képeket megnézve, valamint ismerve az angol filmek nagyszerûségét)azoknak adok igazat, akik értékelik ezt a filmet. Austen korához képest kiemelkedõt alkotott, akkoriban nem volt egyáltalán természetes, hogy nõk irodalmi életmûvet hozzanak össze, nem is akármilyet. Az nyilván különcsége velejárója is volt, hogy magányos maradt egy prûd, társadalmi elvárásokra épülõ világban. Amúgy valahol egy életrajzában azt olvastam, hogy igenis volt egy nagy szerelme csak nem lett belõle házasság és homály fedi a történteket, kevés a bizonyíték.
Errõl a korról és filmbeli ábrázolásáról, amit itt többen unalmasnak és "klisének" tartanak, míg szerencsére többen nagyra értékelnek, csak annyit, hogy bár a társadalmi helyezkedés, vagyon, rang és illem meghatározó volt ebben a világban, mégis össze sem lehet hasonlítani az emberek egymáshoz való viszonyulását a mostani korral, a kifinomult stílus, a jó modor, a jó neveltetés, kötelezõ udvariasság, a megválogatott beszéd, gazdag és árnyalt szókincs bizony nem jellemzõ a mai b+-ezõ stílusra és modorra, azt a fajta finomságot és viselkedéskultúrát hátrahagyta a mai ember a hétköznapi primitívség és bunkóság javára, ma úgy tahó és érzéketlen és modortalan és udvariatlan, hogy észre sem veszi és nem is tudja, hogy az, nincs is tisztában a mai átlagember, hogy viselkedése, beszéde és gesztusai tömkelege mennyire bántó és udvariatlan és tiszteletlen a másik emberrel szemben, ami persze nem törvényszerû, mert méág vannak civilizáltabb országok azért, csak mi nem tartozunk közéjük. Valamikor nálunk is tudtak viselkedni az emberek, ezt a régesrégi filmekbõl láthatjuk (már akinek nincs felmenõje, aki elmondhatná), bár kétségtelen, hogy akkor meg a máz és modorosság lehetett zavaró az õszintébb lelkületû embernek, de mindenesetre a közmorál egész más volt. A népi demokrácia betett ennek a világnak és a stílusnak úgylátszik mindörökké, mert abból a bunkóságból átléptünk a pláza- és maimenõstílus bunkóságába, amit a reklámok és filmek is erõsítenek az átlagemberben, amit azon túl, hogy nem szokás a legkevésbé sem figyelembe venni a másik embert egy emberi társadalomban, nem szokás ráfigyelni a másikra és normálisan kommunikálni vele, de pl. valaha felfoghatatlan tolakodásnak számított volna az is, ahogy ma naponta telefonálgatnak vadidegen ügynökök nyálas behízelgõ hangon vadidegen embereknek, nekik ez munka, de bele sem gondol, aki az ilyeneket dolgoztatja, hogy mekkora modortalanság, tapintatlanság ez. Azt mondani idõs magányos özvegy embernek, aki esetleg rokona hívására számít, hogy vele vagy a kedves nejével akarnak beszélni; vagy álomutazást ajánlani valakinek lerohanva a kagylót felvevõt izibe, de azt nem tudhatja, hogy pl. haldoklót ápol-e éppen az illetõ és nem óhajtja hallani a kecsegtetõ ajánlatot. Austen korában ha valaki valamit akart idegen embertõl, be kellett jelentkezni, illett elõre szólni, És ezer ilyen alapvetõ különbség van, persze mind a "modern" korra való hivatkozással, ami jó ürügy arra, hogy nyugodtan át lehessen gázolni másokon.
Aki tehát cseppet sem fogékony a korábbi századok ezerszer finomabb és árnyaltabb világára, s nem csak a modorbeli, de esztétikai kifinomultságára és szépségére, az természetes, hogy halálra unja magát és lecikiz egy minõségi filmet.
És most élvezettel megnézem, mindjárt kezdõdik.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu