Jövedelmező állás

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar film, 95 perc, 1965

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Egy fiatal hivatalnok (Latinivits Zoltán) megpróbál tiszta erkölccsel boldogulni, ezért ifjú feleségével (Pap Éva) szűkösen él. A szűkölködés azonban különös iskola, olyat tanít, amire maga sem számított. A film két szerelem és házasság történetén keresztül a korrupt hivatalnokok természetét vizsgálja.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
xilol febr. 28. 17:47:23
Szereplő: Béres Ilona
Szereplő: Dajka Margit
Szereplő: Darvas Iván
Szereplő: Feleki Kamill
Szereplő: Kállay Ilona
Szereplő: Latinovits Zoltán
Szereplő: Lőte Attila
Szereplő: Pap Éva
Szereplő: Szendrő József
Lyanos1 2018 okt. 20. - 11:59:44
Kis pontosítás: Az egyik feleséget Pap Éva (és nem Pap Vera) alakítja.

Maga a darab kiváló, mert kortalan: hivatalnokok és korrupció mindig is voltak és mindig is lesznek, míg világ a világ. Nyilván nem véletlen sem az, hogy annak idején betiltották, sem az, hogy azóta is játsszák.
*** SPOILER ***
A darab úgy kezdődik, hogy a nagybácsi a feleségének tesz szerelmi vallomást. Ez akkor látszólag jelentéktelen epizód. A darab egészét tekintve viszont felmerül, hogy valaha a nagybácsi is becsületes kishivatalnokként kezdte, de a felesége iránti szerelme vitte rossz útra. Sőt az is eszébe jut a nézőnek, hogy a főszereplő unokaöcs ugyanígy fog járni.
*** SPOILER ***
8/10
Nótárius 2018 szept. 24. - 19:10:11 8/10
Jó volt felidézni régi nagy színészeinket ebben a kissé modorosan és didaktikusan is oly szórakoztató TV-filmben! A fenti szereplő-listából viszont kimaradt: Béres Ilona, Pap Vera és Darvas Iván!
Bár elsősorban Latinovits Zoltán keltette fel az érdeklődésünket a film iránt, de ő meglehetősen színtelen volt ebben, a tán nem igazán neki való szerepében. Szendrő József viszont, mindvégig sziporkázó zsenialitással azonosult karakterével !
Osztrovszkij e film alapjául szolgáló 1857-es színdarabját anno rögvest betiltották, de napjainkig játszák a színházak. Az aktualitásának kifejtésétől eltekintve is fontos a záró-részében elhangzó mottója:
~"A korrupcióból gazdagodóknak nem a törvénytől kellene tartania, hanem a társadalom ítéletétől."~
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu