Karácsonyi történet

Bakancslistához adom
A Christmas Story
amerikai-kanadai családi vígjáték, 94 perc, 1983

Értékelés:

51 szavazatból
Szerinted?

Ralphie az egyik Észak-Indiana állambeli kisvárosban él a szüleivel és az öccsével. A kilenc éves srác alig várja 1940 karácsonyát, remélve, hogy teljesül az álma, hogy saját Red Rider légpuskája lehessen. Világgá is kürtöli, hogy ennél pompásabb karácsonyi ajándékot el sem tud képzelni. Ám mindenhol ellenállásba ütközik: az ötlet nem csak szüleinek és tanárának nem tetszik, de még magának a jó öreg Télapónak sem. Mindenki attól fél, hogy megsebzi magát vele. Amikor egyik nap a suliból hazafelé menet verekedésbe keveredik, Ralph úgy érzi, végleg búcsút mondhat a remélt ajándéknak.

Stáblista:

Szereplők

Ralph "Ralphie" Parker
Télapó
Mrs. Parker
Mr. Parker
Randy Parker
Schwartz

Hozzászólások

Szerinted?
Lotto5ös 2017 dec. 25. - 00:30:25
Tiszta szégyen, hogy karácsony van és nem adják le egyik nap se...
3/10
Tamás Kardos 2017 dec. 11. - 12:00:23 3/10
Elõre leszögezném, hogy én is szeretem a karácsonyi filmeket bármilyen formátumban, legyen az egy gyerekeknek készült mese, egy családi vígjáték, dráma, bármi. Nem igazán szoktam keresni a hibát ezekben a filmekben, még ha gyerekesek is vagy bugyuták.
Ennél a darabnál viszont értetlenül állok azelõtt, hogy mekkora "kultuszfilm". Hazai és külföldi fórumokon is utánaolvastam, hogy ezt most komolyan ennyire jónak tartja-e a közönség és a válasz igen. Fergeteges, vicces, zseniális gyerekszínészek és hasonló dicséretekkel illették a filmet. Na ezekbõl számomra semmi nem jött át.

- A viccesnek szánt jelenetek inkább "fájnak". Pl.: A rossz gyerek a suliból kergeti a kicsiket vagy 4x-5x el van sütve és már elsõre is borzalmas volt. A "FRAGILE" szót a saját nyelvén nem érti az apuka. Most komolyan, ez akart egy vicc lenni: kapok egy dobozban valamit, amire ráírják: TÖRÉKENY, majd értetlenül olvasom ("TÕÕ-RÉÉ-KENY?") és rávágom, hogy ez biztos olaszul van. És ezt a viccet is sokszor kiemelik nézõk, hogy parádés jelenet. Nem. (A kisfiú képzelgései még akár jók is lehetnének, de azok is inkább szimplán fárasztóak.)

- A gyerekszínészek fapofával vagy teljesen idétlen, bárgyú mosollyal az arcukon szerepelnek majdnem az összes jelenetben, teljesen hiteltelenül az adott szituációban. (Számomra legalábbis egy pillanatra se az jött le, hogy ez vagy az a kisgyerek jól alakít a filmben/jó színész lesz/lehet.)

- Jellemfejlõdés, tanulság, mondanivaló zéró. A kisfiú akar egy légpuskát, amit eleinte azért nem kaphat meg, mert kilõheti vele a szemét.
SPOILER!!!
A kisfiú megkapja a légpuskát és majdnem kilövi vele a szemét. The end.
SPOILER VÉGE

Tudom mindenkinek más az ízlése, vannak olyan általam kedvelt filmek is, amiket más is ugyanúgy lehúzna, mint én ezt a darabot, de ez olyan szinten dicsõítve van mindenfelé, hogy teljesen ledöbbentem. Ha sokan nem is értenek velem egyet - és ez valószínûleg ez így van - gondoltam kulturált módon leírom az én véleményem is. Ártani nem árthat, ha van egy negatív kritika is.

Ui.: Tudom azt írtam, hogy nem szoktam belekötni a karácsonyi filmekben lévõ (általam annak vélt) hibákba. Most is csak azért tettem, mert olyan dolgokat tartottak sokak pozitívumnak a filmben, amik (nem gyõzöm hangsúlyozni: ez a saját szubjektív véleményem) egyáltalán nem találhatóak meg benne.
Haversrac 2011 dec. 24. - 11:27:54 Előzmény zoli_80
azóta már inkább rendezõ, vagy operatõr...teljesen eltûnt
9/10
zoli_80 2011 dec. 11. - 09:28:44 9/10
Klasszikus! Még gyerekkoromban láttam az HBO-n, illetve éppen tegnap volt a Film+-on. Nagyon szellemes, nagyon aranyos, nagyon vicces! :)
Elképesztõ, hogy a kis Peter Billingsley 12 évesen milyen jó színész volt! :)
10/10
t.anni 2011 aug. 14. - 10:28:21 10/10
Köszi, már megy is :)
10/10
t.anni 2011 aug. 14. - 09:59:54 10/10
Nagyon szeretem ezt a filmet. Jó, h. újra játszották, még ha aug-t is írunk. :) Tudja valaki, hogy honnan tudnám letölteni?
conchita 2011 aug. 14. - 08:45:00
:D ez komoly...mondjuk van valami báj abban is, hogy augusztusban karácsonyi film..
The Man Who Laughs 2010 dec. 25. - 15:13:57
Kedves szívhez szóló karácsonyi mese. Egy kisfiúról és megpróbáltatásairól, hogy megszerezze élete karácsonyi ajándékát. Tudom ez így giccsesen, hangzik, de szerencsére a film nem az. A képzelgõs jelenetek, az életszerû karakterek (és jó színészek), a vicces (azért nem hasfalszagtó) helyzetek miatt ez a film valószínûleg kategóriája legjobbja. Igazából csak a nagy tanulságos befejezést hiányoltam arról, hogy a karácsony nem az ajándékokról szól, de lehet, hogy jobb (és valósághûbb, gyerek szemmel mindenképp) enélkül. Bob Clark - igen a Fekete Karácsonyos - megmutatta, hogy kell kellemes, szerethetõ karácsonyi filmet csinálni, nyáltenger nélkül.

7/10
10/10
xr3zolika 2010 dec. 24. - 10:53:07 10/10
15 éve nem láttam. Már nagyon vártam. :)
10/10
Kentaro 2009 febr. 12. - 14:58:54 10/10 Előzmény sipka
Igazi klasszikus. :)
sipka 2008 febr. 27. - 21:51:52
S még beszúrok egy képet a filmbõl!!!
(Én mindig mondom, hogy nem szabad póznákat nyalogatni, mert még baj származhat belöle :))
sipka 2008 febr. 27. - 21:47:29
Itt van még egy plakát a filmrõl!! :)
(De félelmetesen kék színezetû szeme van ennek a kölyöknek :DD
sipka 2008 febr. 27. - 21:44:46
KIRÁLY!!!!! VÉGRE RÁTALÁLTAM EME (számomra KLASSZIKUS) ALKOTÁSRA!!!! :)
Szóval ez egy nagyon jó film, amelyet (legalább) már 125-ször megtekintettem :DD Csak az a baj, hogy legutoljára az HBO-n láttam úgy kb. 9 éve!!! S egész egyszerûen nem lehet megszerezni!!
Persze Amerikában megjelenik DVD-n (KÉTLEMEZES kiadásban), nálunk meg egy nyomorult "fapados" minõségû kiadást sem tudnak forgalmazni!!! Hát ezt nevezem én SZEMÉTSÉGNEK!!! Na mindegy.
Az a lényeg, hogy ez egy nagyon aranyos alkotás egy fiúról, akinek a leghõbb vágya egy......légpuska :)
Hát igen... Én is, meg még rengeteg gyerek vágyott efféle "morbid" dolgokra :) Nekem például egy láncfûrész kellett, mivel óriási késztetést éreztem arra, hogy feldaraboljak valamit..
De sajnos nem kaptam meg, ezt a trancsirozó eszközt.. :( Helyette viszont kaptam egy Lego várat, meg egy Barbie baba kollekciót, amelynek ugyan örültem, de azért (ha összehasonlítjuk a láncfûrésszel) mégsem úgyanaz.. :DD De legalább megtanultam a nõi anatomiát a Barbie babák közremüködésével :DD
(Bakkkker, olyan folyékonyan tudok kamuzni, hogy az szinte már hihetetlen :DD
Tehát visszatérve a "Karácsonyi történet"-re: Ha valaki tud róla valamit, vagy esetleg valamilyen új információval gazdagodott eme filmet illetõen, az szóljon nekem (ha lehetséges), mivel már nagyon megszeretném nézni ezt a vígjáték mûfajú KULTMOVIE-t.

UI: Amúgy a legjobb momentuma a filmnek, az nem más mint a: "Láblámpa"!!! Hát azon rengeteget röhögtem :DD
Be is szúrom az elözetesét, amelyben feltünnik eme giccses tárgy :)
(Remélem, hogy nem csak én emlékszem erre az alkotásra...)

www.youtube.com/watch?v=uvMLfSQrHKE