Keresztneve Carmen

Bakancslistához adom
Prénom Carmen
francia filmdráma, 85 perc, 1984

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

A gyönyörű Carmen egy bankokat kiraboló banda tagja. Egyik rablásuk során, Joseph, a fiatal rendőr, azonnal beleszeret a lányba, és együtt elmenekülnek a tengerpartra, ahol átadják magukat a szerelemnek. Néhány nap után, megérkezik a banda főnöke, és közli, hogy egy gazdag üzletember elrablását tervezik, amihez szükségük van Carmenre. A lány újdonsült szerelmével együtt visszatér a városba. Társaival együtt - ürügyként - egy dokumentumfilmet kezdenek forgatni a szállodában, amelyben a milliárdos áldozat megszállt.

"Egy öregedő, beteg filmrendezőt (Godard játssza) a kórházban meglátogatja Carmen nevű fiatal unokahúga. Arra kéri, adja kölcsön tengerparti villáját egy dokumentumfilm-forgatásra, sőt vegyen részt a filmkészítésben. A valóságban Carmen egy terrorista csoport tagja, a villa ahhoz kell, hogy a túszaikat ott rejthessék el. De a társaság előbb kirabol egy bankot. Joseph, a fiatal rendőr elfogja Carment, majd megszökik vele. Néhány napig együtt élnek az elhagyott villában, de Carmen becsapja, nem szereti. Joseph-re szükségük van, mert részese lesz a tervezett terrorista akciónak..." (Bikácsy Gergely)
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    1983
    Új technikai megoldás: Raoul Coutard
  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    1983
    Arany Oroszlán: Jean-Luc Godard

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
olahmiki1959 2023 nov. 27. - 08:49:55 1/10 Előzmény olahmiki1959
Na jó, félretéve a hülyéskedést, erről a filmről csak annyit tudok mondani, hogy - szerintem - valószínűleg benne van az első ötben.
Úgy értve, hogy ott van a helye a filmtörténet 5 legrosszabb filmje között!
Zagyva történet, széteső dramaturgia, művészi(eskedő) operatőri munka, totálisan értelmetlen befejezés...
Agyrém az egész!

És még az sem segített rajta, hogy időnként közelről mutattak egy olyan bozontosságú puncit, amihez képest egy trópusi esőerdő áthatolhatatlan sűrűsége csak egy nevetséges próbálkozás volt...:)D

Nem akarom elhinni, hogy Godard annyira hülye lett volna, hogy komolyan megrendezte ezt az őrületet, sokkal inkább arra gyanakszom, hogy röhögve, karba font kézzel, a foteljében hátradőlve élvezte a kritikusok és a filmesztéták csörtéit, akik talán megpróbálták megtalálni a filmben a "mondanivalót", és hasraestek az "újszerű" látásmódtól, és a modern filmes eszközöktől...

Ja, erről meg az jutott eszembe, hoy Godard szemérmetlenül ellopott néhány ötletet 'Az utolsó tangó Párizsban" című filmből, csak amíg az egy igazi remekmű, a szó valódi értelmében vett "művészfilm", addig ez egy említésre sem méltó baromság lett.

Györgyi Anna és Dörner György szinkronja jó volt, de ezen a szörnyűségen még ők sem tudtak segíteni...:)

Sajnálom, de tőlem talán szokatlan módon, erre csak egyféle minősítést tudok adni:
1/10
1/10
olahmiki1959 2023 nov. 25. - 03:15:37 1/10
A fényképeket elnézegetve azt vettem észre, hogy a filmben a bugyi többször is főszereplővé lép elő, azáltal, hogy le, vagy éppen felhúzza valaki...
Lehet, hogy pont azért mellékeltek ilyen közönségcsalogató képeket a filmhez, mert azt remélik, hogy emiatt többen fogják megnézni. És még a is előfordulhat, hogy bejön a számításuk...
Hogy mást ne mondjak, én is pont emiatt "haraptam rá" a filmre!!!...:)DDD
1/10
stupek2 2017 nov. 22. - 20:36:41 1/10
Eltelt 20 perc, összefüggés semmi. Elõször a bolondok között összefüggéstelen párbeszéd, majd agy épületben egyszerre hegedülnek, gépfegyverrel lõnek, közben egy pasi nyugodtan olvas, a takaratónõ a géppisztolyropogás közben egykedvûen takarítja a vért a hulla mellett, nem is csodálkozik, hogy lõnek, vagy vér van, vagy hulla.
Ez a film egy értelmezhetetlen valami. 25 perc után kikapcsoltam.
10/10
Bolond Pierrot 2010 dec. 14. - 09:32:05 10/10 Előzmény adamnagysweetmovie
Pedig ez a '79 utáni Godard-filmek közül a "legkönnyebben érthetõ", a "legtörténetesebb", a "legcselekményesebb"... :-)
Szerintem egyébként zseniális film, éppen elégséges történet van benne ahhoz, hogy mozgókép lehessen... hiszen, ha történetet akarunk, akkor ott a regény (persze manapság már nem divat olvasni, s így a regény helyét a történetfilm vagy regényfilm vette át... De persze vannak üdítõ kivételek (ld. Ünnepek után címû új román filmet, amiben például zseniális módon éppen az ünnepek utáni idõ nincsen már bemutatva...)
7/10
adamnagysweetmovie 2010 dec. 04. - 14:00:48 7/10
Szerintem ez a film csak egy történetvázlat, az elbeszélés posztmodern szilánkjaival találkozunk itt. (Annak ellenére mondom, hogy a történet követhetõ, de mégsem érdekes, mintha a rendezõnek sem ez lett volna igazán fontos.) Sõt még a szereplõk sem igazán fontosak.
Van benne néhány hangulatos (és néhány borzasztóan giccses) beállítás, de nem ez emeli ki a szürkeségbõl a filmet.
Nekem Godard jelenetei tetszettek leginkább, ahogy a környezetére tekintet nélkül mondogatja a bajsza alatt a válogatott blaszfémiákat, megkeseredett életbölcsességeket. Keresni, keresni! Emiatt a mentalitás miatt becsülhetõ az egyébként nem túl releváns film is, Godard is.