Két nap, egy éjszaka

Bakancslistához adom
Deux jours, une nuit / Two days, one night
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott belga filmdráma, 95 perc, 2014

Értékelés:

93 szavazatból
Szerinted?

Sandra (Marion Cotillard) évekig dolgozott egy gyárban, de néhány hónapos betegszabadsága után főnöke lehetetlen feladat elé állítja: csak akkor jöhet vissza, ha rábeszéli kollégáit, hogy azok mondjanak le az év végi bónuszukról. A cég indoklása szerint nincs forrás egyaránt a bónuszokra és Sandra fizetésére. A gyenge, megalázott nő szembeszáll az őt elbocsátó vállalattal: a hétvégét kollégái győzködésével tölti, hogy félelmeit és saját korlátait leküzdve új emberként nézzen szembe hétfőn reggel a feletteseivel.
Bemutató dátuma: 2014. október 23. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
ecch szept. 19. 20:56:38 Előzmény tortura
Amennyi maradék megmarad, olyan ami egyáltalán nem széttrancsírolt, csak lejárna, azt simán hazaviszi.
6/10
KROK 2021 okt. 11. - 20:24:43 6/10 Előzmény Phantasia
Ez nekem is feltűnt, de az étteremben dolgozott a férj, gondolom valami akció keretében ehettek ott.
6/10
KROK 2021 okt. 11. - 19:11:16 6/10
Nagyon fura, hogy ezzel a filmmel épp most találkozok.
Először azt hittem, hogy francia film, de eléggé keveset érettem a beszédükből (volt magyar feliratom azért :D ) de aztán rájöttem Sclessinből, hogy ez Belgium, és megvan miért értem őket alig :D
Fura ez, hogy Belgiumban is megtörténhet ez : a cég alkalmazottai közül többen másod állást vállalnak, valósággal nyomorognak, és 1000 eur-ról úgybv eszélnek mint valami hatalmas mindent megoldó pénzről.
Azt sem értem miért nem keres egyszerűen új állást? Egy sima gyári sori melóról van szó, úgy ragaszkodik hozzá a főhősnő mintha valami csoda melóhely lenne. Nyugat Euban már szerintem 2014ben is nagy volt a munkaerőhiány., ráadásul ő helyinek is lűátszik, nem külföldi (pár kollégájával ellentétben) így szerintem még jobb lehetőségei lennének.
Fura, hogy az sem vetődött fel, hogy midnneki a bónbusz mellett szavazzon aztán mondjuk 20-20%-ról lemondva odaadják Sandrának aki így nyert némi időt, hogy találjon új állást.
SPOILER!!!!!!
Egyébként volt a magyar feliratban egy hiba, mikor mondja a csaj, hogy 8 ellene 8 vele szavazat, majd "akkor újra köztünk", csodálkoztam, hogy döntetlennel is maradhat? Hát jó, erre megölelt mindenkit az öltözőben aki rá szavazott, és megy kipakolni a szekrényét. WTF? (a francia felirat szerint meg a 8-8ra sajnálomot mondott, szóval a feliratkészítő eléggé rendesen mellélőtt).
A végén mikor maradhatna, akkor pedig úgy dönt, hogy nem túrja ki az újonc srácot a határozott idejű szerződésével, és lelép, tehát keserédesen bár, de az egész hétvége amit összehozott végül semmit sem ért. (érdekes lett volna kiszámolni, mennyi pénzt telefonál és autózik el).
SPOILER vége!!!!!!
Egyszer meglehetett nézni, a vége pedig véglis eléggé ütött. Marion Cotillard pedig még mindig szép látvány, pedig a Taxi sorozat óta eltelt egy pár év.
6/10
IamTwo 2021 márc. 21. - 18:15:38 6/10
Ugyan csak 90 perces, de 120-nak tűnt, nem lett volna baj, ha nem 16 munkatársa van, hanem csak 11. Szóval az utolsó harmad-negyed már, hát... unalmas. De végén felkínált választás eléggé ütött annyira, hogy némi erkölcsi tanmese legyen belőle. Sajnos a választás súlya csak akkor értehető, hogy az utolsó negyedet nem pörgetted át.
4/10
kecsup 2019 nov. 11. - 23:59:04 4/10
Ezt nagyon gyorsan áttekertem...
1/10
bundi8 2018 nov. 23. - 21:54:00 1/10 Előzmény Vídiafej
Köszönöm, hogy felnyitottad a szemem!
6/10
Midnight67 2018 okt. 30. - 18:46:58 6/10
Végignéztem. Érdekes fim volt, nem szokványos.
Nem véletlenül választottam épp ezt az aznapi bőséges kínálatból, sajnos a téma engem személyesen érint. Valahogy mégsem tudott "ütni", vontatottnak, időnként már-már unalmasnak találtam. A vége felé sajnos már félig be is aludtam, de mégsem az a film, amit ez miatt még egyszer újra néznék.
Egyszer érdemes, - annak, aki hasonló helyzetben van, azért, aki pedig el sem tudja képzelni a filmbeli szituációt, azért (mert bizony, van ilyen..).
Mindenesetre tény, hogy nem egy szórakoztató-film kategória (attól még persze lehetne épp kimagasló is), számomra mégis inkább csalódás volt.
Vídiafej 2018 okt. 28. - 08:13:23 Előzmény bundi8
azért bántad meg,h megnézted, mert szembe kellett nézned önmagaddal...
10/10
comedia 2018 júl. 19. - 23:45:04 10/10 Előzmény egorta
minden egy nyomorult lány vergődéséről szól
fantyoyo 2018 febr. 16. - 19:10:27
\"szimpla történet\" - ja, fussa végig mindenki a maga életét, képzelje bele magát ebbe az \"ajánlatba\".
Remek volt.
Petula Clark, a La Nuit N\'en Finit Plus és Marion Cotillard...
1/10
bundi8 2018 febr. 12. - 09:21:42 1/10
Véleményem szerint borzalmasan gyenge film, depresszív, túl szimpla történet, megbántam, hogy megnéztem. A díjjak és a 7,7-es értékelés mellett sokkal jobbra számítottam 10/1.
tortura 2018 febr. 11. - 10:26:22 Előzmény egorta
Igen, arról szól, a vergõdésrõl. Pontosan ez is volt a célja, hogy ezt bemutassa. Kissé dokumentumfilm jellege lett, az már igaz.
tortura 2018 febr. 11. - 10:24:13 Előzmény Phantasia
Nekem úgy rémlett, hogy az étterem, ahol ettek, az a férj munkahelye volt, mert ott volt munkaruhában. Talán szakács volt....
El tudom képzelni, hogy a pasi vagy ingyen tudott kaját adni a családnak valamilyen bónusz keretében vagy kedvezményesen.
tortura 2018 febr. 11. - 10:22:03 Előzmény Teréz anyu
Valamit félreértesz. Nem kell, hogy sajnáld. Senki nem várja el. Csak beszélgetünk egy filmrõl és mindenki leírja a véleményét. Ezért a fórum.
tortura 2018 febr. 11. - 10:20:23 Előzmény igaz
Ohhh, látom, megelõztél. Kár volt írnom, csak akkor még nem olvastam végig a hsz-ket. Egyetértünk.
tortura 2018 febr. 11. - 10:19:12 Előzmény funfun
Én értem. Más az anyagi megroggyanás Franciaországban, más Magyarországon, más New Yorkban és más Szudánban vagy Bangladesben. Mivel az életszínvonal, az átlagfizetés, mind-mind más. Nem érdemes összehasonlítani. Sok filmet láttam már, mind ezt támasztja alá.
Én annak tulajdonítom be a szex elmaradását (ami ugye nem elhatározásra mûködik, mint pl. a porszívózás), hogy a nõ - ha jól emlékszem - depresszióban szenved(ett), ezért nem dolgozott hónapokig. Erõs nyugtatókat, antidepresszánsokat szed. Nos, ezek eléggé libidórombolóak. Ráadásul a nõnek más problémák töltötték ki a gondolatvilágát (gyerekek, megélhetés, munka visszakapása, stb.)
Egyébként anyagi szélsõségekre itt nálunk is bõven van példa. Egy könyvet hamar meg tudnék tölteni vele. Csak két példa gyorsan. Volt egy barátnõm, aki - állítása szerint - olyan rossz anyagi helyzetbe került, hogy még a pár éve futó nyugdíj-megtakarítását is kénytelen volt kivenni. Mikor leültünk beszélgetni, megcsörrent a mobilja, de nem az, ami az asztalon volt, hanem a másik. Nos, kiderült, hogy két okostelefonja is volt, mert egy nem elég. Ma már lehet egész "olcsón" (60-70 ezerért) kapni, de ez már jó pár éve volt, amikor még 100 ezer alatt nem nagyon lehetett venni. De kellett belõle kettõ. Nos, semmi közöm hozzá, szóvá se tettem, csak nekem irtó furcsa volt.
Másik példa, kb. 10-12 éves sztori. Összefutok exkollégával, aki egy csilli-villi autóval van. Mondja hogy most cserélte le a "régit" (ami kb. 5 éves lehetett) egy két éves autóra. Javasolja, hogy üljünk le kávézni, mert mesélni akar. Oké, üljünk. Én ittam egy kávét, õ egy sört és fizetett. Majd szólt, hogy ne haragudjak, de már meg se kérdezi, hogy esetleg kérnék-e valamit, mert pont az a 400,- Ft volt nála, amivel ki tudta fizetni számlát. Egyébként is elmondása szerint általában 2-300 forintnál sosincs nála több. Én meg csak lestem, hogy hogy lehet ennyi pénzzel a zsebben mászkálni, pláne kocsival. Hisz bármi történhet.
Bocs az OFF-ért.
A film nekem tetszett, bár kissé vontatottnak tûnt, nyilván a téma miatt.
1/10
marxengelszleninsz 2017 máj. 02. - 12:48:08 1/10
Elnagyolt jellemábrázolás, erõltetett szituációk, béna párbeszédek, de a legnagyobb baj, hogy hiteltelen az egész történet. Borzasztóan összecsapott munka, amolyan rosszul sikerült amatõr filmnek tûnik az egész. Nem éri meg a belefektetett idõt.
10/10
nbzsster@gmail.com 2015 aug. 12. - 19:14:26 10/10
Hihetetlenül hiteles színészi játék! Sajnos férjként én is tapasztaltam hasonlót Feleségem révén - éveken keresztül. Férj is hiteles a végtelen türelemmel.
Amikor az egyik elsõ jelenetben az apa kérdezi a gyermekét, hogy anya válaszolt-e, rögtön láttam, hogy jó a rendezés. A férjnek ebben az állapotban folyamatosan sokszáz százalékos éberséggel kell élnie az életét, közben pedig küzdeni a Feleség jókedvéért, amelyrõl pontosan tudja, hogy elérhetetlen. Óriási film!
Cotillard nálam eddig a Rozsda és csont miatt volt igazi kedvenc, de ez a filmje is tökéletes! Lehet, hogy kétévente elég egyszer is megnézni, de felemelõ a végkifejlet is. A jellemrajzok rövid dialógusokban is erõteljesen kirajzolódnak. A látogatások közötti vontatottság pedig szintén nem véletlen, mert az mutatja, hogy milyen a fõhõs lelkivilága. Remek alkotás!
M.Zs.F 2015 márc. 23. - 11:06:57
Olvastam a hozzászólásokat és mint külföldön élõ magyar csak annyit jegyeznék meg hogy más a színvonal országonként, és mindenhol mások az igények is. Saját példaként az Én autóm Magyarországon egy még ma is menõ, majd' luxus autó ezzel a felszereltséggel, de idekinn csak egy több mint 6 éves 12 egy tucat, amit mivel elmúlt 5-6 éves gombokért meg lehet venni. És aki ezzel nem érti mire is akarok rávilágítani az keresse a hibát a saját készülékében!! :)

Szóval nehéz is megfogalmazni mit is gondolok a filmrõl. Nem ez volt Marion Cotillard alakítása szerintem, de persze az is lehet hogy annyira jól alakította a depresszióból és pánikbetegségbõl éppen kilábaló gyárimunkást hogy éppen ezért nem brillírozott mert nem ez volt a dolga. A helyzet sajnos szerintem nagyon sok országban megállja a helyét. Viszont nagyon tetszett és örültem a befejezésnek!

10/6
6/10
Sadenal 2015 febr. 25. - 21:34:26 6/10
Nekem is úgy tûnt, mintha kicsit izzadságszagú lett volna, plusz 1-2 igen erõltetett jelenetet is beletuszkoltak. Egynek elment, de nem az év filmje.


6/10
Összes hozzászólás