Kincsem

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar színházi felvétel, 115 perc, 2014

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Az 1870-es években játszódó színdarabnak a világhírű és azóta is utolérhetetlen versenyló, aki 54 futamban indult és mindegyikben győztes lett, csak az egyik, majdnem mellékes szereplője. Jóval inkább az őt körülvevő, szorosan hozzá tartozó emberekről szól. Milyen hatással van a tulajdonos-tenyésztőre, a trénerre, a zsokéra és a lóápoló istállófiúra, továbbá a szépasszony grófnőre az, hogy életükben megjelenik az egyszeri csoda? Hogyan változtatja meg sorsukat az élő legenda? Vajon a korszak, az Osztrák-Magyar Monarchia jellegzetes figurái mennyiben méltóak a szinte hihetetlen változásra, amit a megszokott életükben egy legenda okoz? Ki mire használja, hogyan él vele, vagy fecsérli el a megismételhetetlen lehetőséget az alatt a rövid idő alatt, amíg egy égi tünemény közöttük létezik, hogy aztán sosem térjen vissza?

Stáblista:

Szereplők

Blaskovich Ernő
Zichy Margit grófnő
Maggie, Hesp felesége
Festetics gróf
Robert Hesp

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
ligetiz51 2021 jún. 29. - 21:35:07 10/10
Gubás Gabi briliáns alakítása eleve 10/10, de a többi színész is remek. A forgatókönyv és a rendezés olyan amilyen.
napraforgó 2014 nov. 09. - 16:57:47
Lemaradt a t betû a "meghalt a rénere"-bõl. Helyesen trénere.
napraforgó 2014 nov. 09. - 16:55:20
Nem volt itt minden fiatalabb színész csontsovány. Én még ekkora nagydarab zsokét nem láttam, mint ebben a színmûben... Eddig úgy tudtam, hogy a zsokék kifejezetten alacsony, vékony kis emberkék.
Amúgy elég unalmas volt látni a XIX. század istállótulajdonosainak a trénereknek és úgy általában az itt szereplõ felsõbb osztálybeliek zûrzavaros szerelmi életét, na meg a politikával való kapcsolatukat. Úgy mellékesen néha a lóról is szó volt.
A vége is fura volt. Kincsem és Prince újra lefutja a versenyt, amelyet Kincsem 6 lóhosszal megnyer. A következõ percben meg már Kincsem csontvázáról értekeznek, meghalt a rénere is, a tulajdonosa meg búskomoran bámult maga elé.
A cím alapján azt hittem, hogy valóban a lóról fog szólni a darab, de csalódtam.
Igaz, hogy szegény Kincsem nagyon rövid életet élt, mindössze 13 évet, melynek csak a felében versenyzett. Ezt követõen tenyésztésbe fogták. 7 éves korától haláláig 5 csikót ellett, és az utolsó ellése után nem sokkal el is pusztult.
Ha belegondolok, hogy 2 éves korától 7 éves koráig 54 versenyen futtatták, ezalatt beutazta egész Európát, rendesen kihasználták, tán ki is zsigerelték azt a szegény lovat.
vino-et-veritas 2014 nov. 09. - 16:12:12
A "tegnapi" A tanú szereplõgárdája átöltözött és egyfüst alatt ezt is megcsinálták...

Nincs még vége, de ez azon kívül, aki foglalkozik a lósporttal (de talán még annak sem) érthetõ igazán ez a furcsa mozaikos történet.

Nekem az egész olyan, mintha egy rádiójátékot néznék, ahol a szereplõket jelmezbe bújtatták...

Pedig van itt jópár nagy név Molnár Piroskától Szombathy Gyuláig.

Kincsem legendája megérne egy "rendes" kosztümös, igazi lovas "valódi" filmet.
olahmiki1959 2014 nov. 09. - 16:03:29
Jelentem, elkezdtem nézni, de nem tartottam ki a végéig.
Sõt, nagyon csalódottan és kiábrándultan néztem ezt a végtelenül teátrálisan elõadott, mesterkélt hanghordozással és maníros színészi játékkal teli tv filmet, és fejcsóválva hallgattam a rosszul megírt, sokszor csikorgó párbeszédeket, amely hibákon, hiányosságokon a kitûnõ színészek sem tudtak érdemben javítani.
Az már csak egy mellékes megjegyzés, hogy sajnos, itt tökélestesen visszaütött az a teljesen elhibázott trend, miszerint a médiában csak a sovány embereket preferálják, ugyanis a kisebb szerepekben a fiatal, jórészt ismeretlen színészekbõl álló csapat minden tagja csontsovány volt, holott egy több, mint 100 évvel ezelõtt játszódó történetben kellene, hogy legyen alacsony, maga, sovány, és kövérebb testalkatú ember is, mert az lenne a természetes!
Sokfélék, sokszínûek, eltérõ testalkatúak vagyunk, az nonszensz, hogy egy filmben mindenki sovány legyen, többek között ez teszi teljesen hiteltelenné ezt a darabot, az elõbb elmondottakon kívül.
Kár érte, a lehetõség benne maradt...:)
olahmiki1959 2014 nov. 09. - 05:40:50
Ez színházi elõadás, vagy abból készült tv játék, vagy mi?
Mert a képeket elnézegetve, a ruhák eléggé tiritarkának, inkább színházi jelmeznek tûnnek, mint hétköznapi, rendes ruhának.
Viszont kitûnõ színészek vannak benne, úgyhogy mindenképpen elkezdem nézni, aztán meglátjuk, hogy kitartok-e a végéig...:)