Lángok

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 81 perc, 1940

Értékelés:

29 szavazatból
Szerinted?

Barbara nem szerelemből lett Bogáti Gábor bankigazgató felesége. A boldogtalan asszony egy erdei vihar közepette ismerkedik meg Péterrel, a világhírű zongoraművésszel, s fellángolásukból szenvedélyes kapcsolat lesz. Ám Barbara képtelen elhagyni családját, és a benne égő szenvedély felemészti egészségét is. Nagy betegen, a forró láztól hevítve férje bocsánatát kéri.

Stáblista:

Szereplők

Mátrai Péter, zongoraművész
Barbara, Bogáti felesége
Bogáti Gábor, bankigazgató
Éva, Barbara mostohalánya

Hozzászólások

Szerinted?
Nótárius 2023 dec. 20. - 15:56:18
Íme, e film szereplőinek teljesebb és szemléletesebb listája:

https://g.co/kgs/eV9WAA
napraforgó 2023 ápr. 21. - 04:10:53
Meglehet, hogy némely régi film kicsit szirupos, vagy kicsit patetikus, de legalább szóltak valamiről.
Volt elejük, közepük és végük. Sajnos a mostani filmek, de legfőképp a sorozatok (!) soha semmiről nem szólnak. És még csak nem is olyan szórakoztatóak, mint egy régi Kabos-film.
Joan Fontaine 2022 máj. 27. - 18:57:33 Előzmény Senta
Egyetértek, hogy én sem értem. :) Jávornak egyedül a szeme volt szép, egyszer láttam a bajusza nélkül, úgy sokkal jobb lett volna, de nagy fenék, idétlen, drámai lomha mozgás jellemezte. Női szemmel inkább Ráday Imrét tudtam volna a helyére állítani. Nők között Szeleczky szépsége és kedvessége szinte verhetetlen volt, tehetségesek voltak mások is, de olyan szép senki.
Senta 2021 márc. 25. - 12:06:45 Előzmény gladiolus
Az azért kiderül, hogy a feleség alapból nem ilyen, a nevelt lánya például "anyus"nak szólítja, és bizalmas barátságban vannak, a férjével is jó, bizalmas viszonyban van egyébként. A "lángok" okozta érzelmi vihar miatt nem tud jelen lenni a film során éppen a házasságában. A furcsa, hogy a férje nem vesz észre semmit a viselkedésének változásából, de a nevelt lány azonnal leveszi, hogy "anyus" megváltozott. Valóban nagyon életszerű. Látunk egy jó házasságot, egy szerető családot, de bizony, bizony, ott is érkezhet kísértés. Csak épp akkor még tudták, hogy nem dúlunk szét egy családot, és Jávor szépen el is oldalog, annak rendje és módja szerint.
Senta 2021 márc. 25. - 12:02:55 Előzmény orgyen
Igen, egyetértek. Két régi sztár van, akit sehogy sem értek, hogy ugyan miért? Jávor Pál és Karády Katalin. A férjet játszó ezerarcú Kiss Ferenc fényévekkel volt jobb színész nála, de mondhatnék másokat is, mondjuk Páger Antal még, bár ő sem tudott annyira bármit eljátszani, mint Kiss Ferenc. Latabár, na ő, igen, azt megértem. Neki is kisujjában volt a szakma. A nők közül Szeleczky Zita volt még uniquális, de Karády modorosságával a világból ki lehet kergetni. Nem véletlen, hogy említettek tudtak a háború után színpadon maradni, Szeleczky, Páger, Kiss (nagy visszatérés volt!), Latabár... Karády a háború után egyszerűen megbukott, Jávor Pál még a maradék szereplehetőségeit is elitta Amerikában. A korai filmekben (nemrég láttam a "Sárga csikót" például) az az érzésem, hogy még a némafilm hatása érezhető, ezért van néha mára túlzásba hajló játék.
gladiolus 2016 febr. 16. - 09:07:22
Ez egy egészen életszerû film volt, amibõl igyekeztek kihagyni a végkifejlet giccses eltorzítását. Ennek pedig õszintén nagyon örültem. Kicsit még a cselédlányhoz való viszonyulást is megfigyeltem benne. AZ is valós volt.Feltûnt, hogy mennyire keresztül néztek a férfiak egy ilyen egyszerû lányon, pedig gyakorlatilag intelligensen, udvariasan, szolgálatkészen végezte a feladatát.
De egy valamit nem értek. A férfiaknak tényleg egy olyan nõ kell, egy olyanért hajtanak, aki teljesen depresszív, nincs jelen lélekben a házasságában és alapvetõen gyenge? Ilyen szempontból sokat változott a nõideál a maihoz képest, mert ez a nõ manapság megbukott volna minden téren.
olahmiki1959 2014 okt. 27. - 05:55:15
Meglepõen jó film volt.:D
morzsa16 2011 márc. 07. - 20:51:57
Ha valaki felveszi, kérem valahogy küldje át nekem!
novotnikmariann@freemail.hu
elõre is köszönöm!!!
1/10
orgyen 2009 dec. 31. - 20:15:32 1/10 Előzmény Vinogradov
Hi!
Természetesen az elõzõ üzenetem, Neked szántam (és nem magamnak), csak elfelejtettem mégegyszer kiválasztani a Neved.
1/10
orgyen 2009 dec. 31. - 20:13:31 1/10
Hi!

Ha írni akarsz, akkor küldj PM-et, vagy mail-t az "orgyencico@hotmail.com"-ra, mert a Port-os hozzászólásaim helyére ritkán nézek be.

üdv.:
orgyen
1/10
orgyen 2009 dec. 31. - 20:10:42 1/10 Előzmény Vinogradov
Hi!

Idézet:
"Halálos tavasz.
Ami Makláryt illeti, nagyszerû színész, én is aláírom - De hogyan is hozhatta volna többnyire jelentéktelen mellékszerepekben?

Végezetül: nem tudom, hány háború elõtti magyar filmet láttál, de ezek szerint nem eleget.
Azt hiszem, még mindig van mit pótolnod.. ;)"

Makláry:
- pontosan errõl van szó, hogy CSAK mellékszerepeket kapott, de ezekben is lejátszotta az agyonfuttatott Jávort.
- Halálos tavasz: könyvben is elég gyenge, a cselédlányok szórakoztatására készült, DE a film: Jávor itt még nevetségesebb mint a többi filmjeiben, Karády meg CSAK egy trampli nõimitátor. Nem is tudtam hogy már akkor is operáltaták magukat a férfiak nõvé, mert Karády esetében nagyon gyanús.
- Sajnos elég sokat, és a legtûrhetõbbeket dvd-n is megvettem. Szégyenfoltjai a DVD gyûjteményemnek, valószínû el is ajándékozom majd valakinek aki szívesen nézi, csak sajnos a baráti köröm ennél sokkal igényesebb.
- Párbaj: nagyapámtól (aki az Adriai Flottánál szolgált Horthy parancsnoksága alatt) azt hallottam hogy aki a másikat csak hergelni akarja, azt rövid úton kigolyózták a Tiszti Kaszinóból. A "párbajképesség" manapság (vitaképesség) az iskolai végzettség és olvasottság alapján mérhetõ és ezért CSAK annyit tudok mondani: "tanulj kis ember!"

Ha esetleg kellenének a Jávor korabeli magyar filmek dvd-i, írj és szívesen Neked adom õket.
(Mostanság inkább a GABT-os operafelvételeket szedem a netrõl)

BUÉK!
orgyen
offtopic
Vinogradov 2009 okt. 19. - 11:11:19 Előzmény orgyen
Nahát, ezek a régi rossz ripacsok, ez a Páger, meg ez a Rajnay Gábor, meg ez a Ráday, meg ez a Jávor, meg ez a Csortos, meg ez a Kabos...

Sej, mekkora ripacsok voltak ezek, igaz, hatvanhárom (!) esztendõs barátom?


Azt mondanám, hogy még valamilyen szinten érteném is a felháborodásodat - mert tényleg volt némi ripacsság és ripacskodás a magyar filmekben 1945 elõtt (ezzel még akkor is egyet kell értenem, ha egyébként tény, ami az elõzõ hszben is elhangzott, mégpedig, hogy alapvetõen más volt a játékstílus akkoriban, és errõl kéretik nem elfeledkezni) - nade pont Jávor Pállal kapcsolatban ilyet mondani?

Hát ezt azért nem vártam volna...

Rendben van: sokszor talán valóban megmosolyogtató alakításokat nyújt a korabeli filmekben, de voltak nagyszerû munkái, mint pl. a Dankó Pista, az Uz Bence, vagy valamilyen szinten a Halálos tavasz.

Ami Makláryt illeti, nagyszerû színész, én is aláírom - de azért ezekben a háború elõtti filmekben még nem a legjobb formáját hozta.

De hogyan is hozhatta volna többnyire jelentéktelen mellékszerepekben?


Végezetül: nem tudom, hány háború elõtti magyar filmet láttál, de ezek szerint nem eleget.

Azt hiszem, még mindig van mit pótolnod.. ;)
1/10
orgyen 2009 okt. 18. - 18:31:40 1/10
Ezeket a régi filmeket látva, feltûnõ hogy akkor is mennyire elnyomták a tehetségeket és az olyan ripacsokat sztárolták, mint Jávor Pál.
Makláry Zoltán akinek a kisujjában is több tehetség volt mint az ebben a filmben szereplõ többieknek együttvéve, csak néhány mondatos szerepet kaphatott. (Így is lejátszik mindenkit).