Lepke a vállon

Bakancslistához adom
Un papillon sur l'épaule
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia filmdráma, 95 perc, 1978

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

Roland Fériaud, a francia üzletember megérkezik Barcelonába. A szomszédos szobából nyögéseket hall. Amikor belép, egy haldokló férfit pillant meg, majd őt is leütik. Egy szinte teljesen lakatlan pszichiátriai intézetben tér magához, ahol egy orvos kitartóan egy aktatáskáról faggatja, amiről neki fogalma sincs. Még különösebb, hogy az orvos azt bizonygatja, semmilyen gyilkosság nem történt a szállodában. A folyosón sétálgatva egy zavart elméjű férfira bukkan, aki a vállán lévő, képzeletbeli lepkével társalog....

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Thonuzaba márc. 21. 15:37:04
Eléggé kaffkai történet.
4/10
euTanázia márc. 20. 20:32:09 4/10
Huh, végigszenvedtem, csak tudnám, hogy minek?
1/10
L. Judit márc. 05. 23:52:30 1/10 Előzmény marxengelszleninsz
Nagyon aranyos a "Spoiler" mese de én ebből semmit nem láttam a filmben. Teljesen agyament a film zavaros logitlán. Néztem ki a fejemből mire vége lett. Ilyen francia sz@rt még nem láttam, remélem többet nem is fogok.
8/10
marxengelszleninsz febr. 23. 13:40:53 8/10 Előzmény Shela
Örülök, ha sikerült kicsit érthetőbbé tenni a filmet. Ezek szerint nem hiába olvastam annak idején annyi Mattyasovszkyt :)
Shela febr. 22. 19:24:52 Előzmény marxengelszleninsz
Azt nem írtam, hogy bankszámlára fizetek, de egy köszönömmel mindenféleképpen! Nagyon jól leírta a történteket valóban ezt láttuk, csak azt nem tudom, hogy miért érdekesebb nekem az ön leírása, mint a film? Lehet, hogy ez az a történet ami írott szövegben izgalmasabb, mint filmen!? Még egyszer köszönöm a történet valóban érthető vázolását, így már nem néztem meg hiába.
8/10
marxengelszleninsz febr. 22. 18:57:36 8/10
Nem volt ez rossz film! Egyáltalán nem, bár tény, a készítők nem sok fogódzót adtak a megértéséhez, úgyhogy kell hozzá némi agymunka. Viszont látom vannak, akik fizetnének érte, ha valaki leírja, miről is szólt a film, úgyhogy nemsokára küldöm a számlaszámom :)

A történet "röviden":

A francia titkosszolgálat egy informátor jelentése alapján különítményt küld Barcelonába, melynek feladata az, hogy meghíúsítson egy nemzetbiztonsági kockázattal járó, titkos dokumentumokat érintő tranzakciót.

A dokumentumokat tartalmazó aktatáska szállítója a Colon hotelbe megy, azonban a táskát elővigyázatosságból a feleségére bízza, aki elhelyezi azt egy csomagmegőrzőben. A férfit a hotelben az elhárítás ügynöke megöli, hogy megakadályozza az átadást, megszerezze a táskát és kiiktassa az összekötőt. A táskát azonban nem találja, és sietve el kell tűnnie.
Ezután jelenik meg a szobában Feriaud (Ventura) akit az időközben odaérkező ellenséges kémhálózat ügynöke leüti majd elszállítják (a hullával együtt) egy üzemen kívüli, rozoga külvárosi szülészetre, amely a hálózat ideiglenes központja.

Mivel azt feltételezik, hogy Feriaud is ügynök, ezért megpróbálják pszichikai trükkel kiszedni belőle a táska hollétét. Feriaud az egyik lepukkant kórteremben találkozik a pszichotikus szerekkel szétroncsolt agyú Raphaellel, aki valójában nem más, mint az elhárítás korábban elfogott informátora. Feriaud fogvatartói közben rájönnek, hogy ő csak véletlenül keveredett a történetbe, így másnap elengedik.
Csakhogy Feriaud nem nyughat és kíváncsiságból visszamegy a hotelbe, ahol viszont egy újabb hullát talál. A hulla nem más, mint az elhárítás egyik ügynöke, aki megpróbálta a szobában felkutatni a táskát, és akit a hálózat kiiktatott.

A hálózati egység vezetője - az esőkabátos nő - feltelefonál a szobába, ahol épp Feriaud téblábol a hulla körül. Telefonon utasítja őt, hogy hozza le a táskát. Feriaudnak persze fogalma sincs az egészről, ezért sietve próbál távozni a helyszínről. A kijáratnál azonban már várják az elhárítás emberei, Feriaud megijed tőlük és beszáll a nő kocsijába akivel elhajtanak.
Ettől kezdve az elhárítás meggyőződésévé válik, hogy Feriaud a hálózat embere, és tud a táska hollétéről, ezért megzsarolják a feleségével. Szerencséje van, mert a hotelben épp a meggyilkolt ügynök feleségébe botlik, így végül sikerül hozzájutnia a csomagmegőrző kulcsához és ezáltal a táskához.

A raktárépület emeletén tervezett tranzakció viszont nem megy simán, mivel amikor Feriaud látja, hogy a feleségét nem hozták el, kidobja a táskát az ablakon, amely a raktárépület előtti parkolóban landol.
A hálózat ugrásra kész emberei azonnal megpróbálják megkaparintani, de az elhárítás kíméletlenül lemészárolja őket. A hálózat két ügynöke, az "orvos" és az esőkabátos nő is ott leli halálát.
Az elhárításnak végül sikerül megszereznie a táskát.

A nagykövetségen érthetően nem örülnek a még mindig teljesen fogalmatlan Feriaud szűnni nem akaró igazságkeresésének, amivel az ügy kínos részleteit próbálja kiteregetni. Figyelmeztetik, hogy felejtse el az egészet és tűnjön el a városból. Feriaud azonban nem nyughat, mindenáron ki akarja deríteni, mi is történt valójában.
Ez lesz a veszte; az elhárítás egyetlen lövéssel kiiktatja.

Lehasználó febr. 22. 17:37:18
A lepkés Öreggel végigcsinálták ugyanezt,csak neki volt annyi esze,hogy hülyének tetesse magát.
7/10
szigiri febr. 22. 11:31:34 7/10 Előzmény apoa
Abba valóban érdekes belegondolni, hogy feltehetően 1977-ben forgatták a filmet, ami pár évvel volt csak a Franco-rezsim 1975-ös bukása után. Barcelona jóval ezután lett turisztikai központ, akkor kábé egy franciának valami olyan egzotikus helyszín lehetett, mint most mondjuk Isztambul vagy Észak-Afrika valamelyik városa.
7/10
szigiri febr. 22. 11:10:40 7/10
MIvel nekem nem voltak elvárásaim, és csak leragadtam a film előtt a tévét kapcsolgatva, így behoznék pár szemszöget, amit én láttam ebben a filmben (hogy legyen itt egy olyan is, akinek alapvetően tetszett a film, bár nem gondolom, hogy ez lenne a francia filmművészet csúcsa).
Nagyon nyomasztó film és szerintem a célja pont azt volt, amit sokan kritikaként fogalmaznak meg: semmit nem tudunk meg annak a háttérről, hogy mibe keveredett a főhős, ki kivel van, mi vagy ki mozgatja a szálakat. Valószínű nem is fontos, mert a lényeg az, hogy milyen egyszerűen és csúnyán kikerülhetnek a kezük közül a dolgok. Az egész alaptörténet kicsit olyan, mint Hitchcock filmjeinek a magja: egy hétköznapi ember belekeveredeik valamibe (vagy a véletlen, vagy tévedés miatt, vagy csak nem az elvárt közönyös magatartást tanúsítja), ami aztán nem a boldog vég felé mozog, hanem inkább egy Kafka novellába csap át. Jelentős különbség ebben a filmben, hogy a szokásos jó-rossz oldal, és szövetségesek sem jelennek meg

(a feleség kívülről figyel és aztán csak a problámákat (f)okozza, az őt megmentő szimpatikus nő a közepén meghal, fogalmunk sincs ki lőtt le kit és ki ki ellen hadakozott, azt sem hogy mi volt a bőröndben)

. Ezen feleül pedig a végletekig van fokozva benne a bizonytalanság és a gyanú, a kétely. Olyan mintha minden hotel recepciós, minden taxis, minden hivatalnok be lenne szervezve és tudná mi történik, csak nézők meg a főhős nem.

Kedvenc jelenetem, amikor ül a hotel halljában és türelmetelnül várja az aktuális telefont. Már a vidáman nevetgélő külföldiek is gyanúsak.
Nekem nagyon tetszett az a mellékszereplő párocska is, akikkel a második hullához ment fel a liftben. Többször előfordulnak a filmben, beszállnak a taxiba utána, majd a végén őket látjuk az aktatáskával. Lehetséges, hogy ők lettek a következő balekok Fériaud után? És lehet a korábbi halottak is csak hasonló balekok voltak?

Kísérleti jellegű film volt szerintem, a rekaciókat figyelve nem vagyok benne biztos , hogy a kísérlet sikerült. :)

Azt már olvastam, hogy a rendező és a forgatókönyvíró pont azért választotta Lino Venturát, hogy azzal keltsen feszültséget, hogy egy olyan színészt tegyenek a szerepbe, akihez az a kép kötődik, hogy mindig kézben tartja az eseményeket, mindig nyer és ha kap is ütéseet, de alapvetően ő irányítja a filmeket. Tehát a szerepe azért is lóg ki a sorból, mert épp ez volt a cél. De gondolom ez elég kevés embert vígasztalt, aki Ventura miatt ült le a film elé.

Külön érdekesség: a film utolsó jelenetét abszolút rejtett kamerával vették fel, tehát a nyílt utcán összeesett Lino Ventura a barcelonai járkelők pont úgy mentek el, ahogy a filmben egyedül sdródott a főhős. És hát azt is tegyük hozzá, hogy ha a főhős ugyanígy elmegy a film eleján a gyanús eset mellett, akkor nem keveredett volna bele semmibe.

Shela febr. 22. 10:45:40
Ennek a filmnek a mondanivalója talán a totális érdektelenség lehetett, ami a nézőre nézve is tanulságként szolgál, hogy nehogy megnézze még egyszer ezt a filmet véletlenül.
olahmiki1959 febr. 22. 05:31:32
Az első hozzászólásomban azt írtam, hogy Lino Venturát még soha nem láttam rossz filmben.
Sajnos, azt kell mondjam, hogy változtatnom kell a véleményemen, ez ugyanis egy totálisan értelmetlen, elvarratlan szálakkal teli film volt.
Kár érte...:)
3/10
kabat febr. 22. 01:05:24 3/10
9.2 és Lino Ventura után többet vártam! Nagy csalódás volt.
7/10
offtopic
apoa febr. 21. 23:31:25 7/10
Mint kordokumentum érdekes, amúgy....
Barcelonában már akkor is sárga-fekete taxik voltak. Megvolt már a drótkötélpálya.
Shela febr. 21. 23:16:48 Előzmény szlovákiai
Lino Venturával lettünk megvezetve, hát megjártuk.
szlovákiai febr. 21. 23:14:19 Előzmény olahmiki1959
Én is csak Lino Ventura miatt néztem meg. Kár volt az időért, amit e film nézésével töltöttem el.
szlovákiai febr. 21. 23:12:27 Előzmény Shela
Igaza van. Legalább azt megtudtam, mit jelent a cím - a pizsamás manus a lepusztult kórházban a lepkéhez beszélt, ami a vállán volt. Csak azért néztem meg, mert Lino Ventura játszotta a főszerepet.
Shela febr. 21. 23:00:11
Ez a film csak jól felidegesített, borzalmasan sajnálom az elvesztegetett 95 percet amit rászántam. Fizetnék érte, ha valaki leírná, hogy miről szólt ez a film. Végig vártam, hogy hátha kiderül valami a végére, hát nem derült ki semmi. Ha valaki jót akar magának nézzen meg e helyett egy másik filmet, ha adnák még egyszer.
DUNAWÖLD febr. 21. 17:05:57
A Julia- Fellini- filmben csalódtam. Elvont , meztelen a király - típusú, túlnehezített,bárgyúra sikeredett művészkedés.
Nem adom fel, vannak régi filmek, amiket nem szabad kihagyni.
Hátha ez is az.
olahmiki1959 febr. 21. 14:33:14
Erről a filmről soha nem hallottam, de ha Lino Ventura a főszereplő, akkor érdekes lehet. Őt még soha nem láttam gyenge, vagy rossz filmben. Kíváncsian várom...:)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu