Lopott szavak

Bakancslistához adom
The Words
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai romantikus dráma, 96 perc, 2012

Értékelés:

240 szavazatból
Szerinted?

Rory Jansen (Bradley Cooper) élete első kötetének kiadása rendkívüli esemény, ami az irodalmi életben és az átlagolvasók körében is nagy visszhangot kelt. Az utca embere is odavan a könyvért, a kritikusok is ódákat zengnek róla: a regény a könyvkluboktól kezdve a reptereken át a főiskolai kampuszokig mindenhol hódít. Friss hangjával és időtlennek tetsző bölcsességével Rory hamar az irodalmi élet egyik sztárjává válik. A karizmatikus, tehetséges, intelligens és fiatal szerzőnek mintha mindene meglenne: a siker mellett gyönyörű feleség (Zoë Saldana) várja otthon, a világ a lábai előtt hever - és mindezt pusztán a szavainak köszönheti. De kinek is a szavai ezek? És pontosan ki is írta a hírnevet hozó történetet? A sikerben fürdő Rory-t egy nap felkeresi egy rejtélyes öregember (Jeremy Irons), aki azzal a döbbenetes állítással szembesíti, hogy valójában ő a könyv szerzője. A férfi mesélni kezd fiatal korának gyönyörű, ám tragikus emlékeiről, amelyek ihletésére papírra vetette a történetet. A találkozás hatására Rory kénytelen számot vetni a kreativitás és az ambíció kérdéseivel, és elgondolkodni azon, hogy a sikere mögött álló döntés kapcsán vajon mennyire tiszta a lelkiismerete.
Bemutató dátuma: 2012. november 8. Forgalmazó: Big Bang Media

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
BrandMester 2017 aug. 22. - 00:25:31 9/10
Ez egy zseniális film!
KapiGo 2017 máj. 11. - 17:40:52
Ez a film rendben volt tetszett.
A negatív kommentelõknek: ráhangolódás kérdése is természetesen,
és némi inteligencia kérdése is a "tetszés" vagy "nem tetszés". :)
10/10
wincze0823 2017 febr. 08. - 17:07:18 10/10
Kiváló film! Akinek nincs elég intelligenciája, annak nem fog tetszeni.
1/10
Babeti85 2016 dec. 26. - 00:47:25 1/10
Ez valami csapnivaló,színvonaltalan nulla film volt!
Áááá,kár rá az idõt pazarolni!Nagyon nem tetszett!
Hisztini 2016 júl. 31. - 22:20:02
Egyetértek a "vége???" és a "Danielle szerepe???" kérdésekkel. Viszont azért voltak benne dolgok... Számomra a leghátborzongató jelenet/mondat/gondolat ez volt: "Nem olyan vagyok, mint HITTEM, nem olyan, és attól FÉLEK, hogy már nem is leszek olyan."
LexH 2015 máj. 17. - 13:03:59
A plágiumról ilyen lila ködösítéssel bíróságon biztosan nem lehetne szólni: nincs az a bíró, aki bevenné. Attól tartok, a nézõk sem.
Edmond Dantes 2015 febr. 22. - 15:07:13 Előzmény sofi 72
Ez volt az, amit én magamban "Matrjoska-baba"-filmnek neveztem el? Nem nagyon tetszett, de kétségtelen h a sokadik "Matrjoska-baba" nélkül elég lerágott csont/téma lett volna. Arról nem is beszélve h állítólag a film alapjául szolgáló regény maga is plágium, vagyis (ha ez igaz) a mû/film szinte önmagáról szól! Hányszoros így a csavar?
sofi 72 2015 jan. 07. - 14:46:30
Igen, az lehetett volna. Ám veled ellentétben sok embernek mégis az. A fene tudja, hogy miért!? Nekem sok ismerõsöm is isteníti.
Nekem pont amiatt nullázódott le, amit te is írtál; A VÉGE.
Kész. Emiatt gyenge erõlködés, ami utólag könnyen felejthetõvé válik.
offtopic
sofi 72 2015 jan. 07. - 14:44:36 Előzmény filoszemitabélus
:DDDD
olahmiki1959 2015 jan. 07. - 06:28:53
Ez a film az utóbbi idõk talán legjobb filmje lehetett volna, hogy mégsem lett az, az a befejezésének köszönhetõ.

Nagyon érdekes az alaptörténet, kiváló a jellemábrázolás, kitûnõen vannak megírva a karakterek, nagyon életszerûek és gördülékenyek a párbeszédek, fordulatos az egész történet, a színészi játék hibátlan, - ezúttal még a szinkron is egészen elsõrangú, - minden adva van tehát ahhoz, hogy egy elgondolkodtató, a nézõt megérintõ, fordulatos, drámai, tanulságokat sem nélkülözõ remekmûvet lássunk.
Sajnos azonban az utolsó kb 10 perc lerontja az összhatást, a forgatókönyvírók lendülete megtörik, a történet ellaposodik, nincs igazi katarzis, nincs az egész sztorit új megvilágításba helyezõ váratlan fordulat, hanem egy kissé lagymatag, ötlettelen okoskodásba, filozofálgatásba fullad az egész.
Nincs tanulság, nem dolgozik a nézõben tovább a történet, nem hagy benned mély nyomot.
Érdemes volt megnézni, de sokkal ütõsebb, frappánsabb vége lehetett volna, és akkor valóban igazi remekmûként, "nagy film"-ként könyvelhettük volna el ezt az ígéretes próbálkozást.
Alapjában tetszett, de kár érte, ennél jóval többet ki lehetett volna hozni belõle.:D
wowow 2014 dec. 09. - 20:08:06
Mi volt a film vége?
Láttam, de már nem emlékszem rá :) Szerintem rögtön bevágták a reklámblokkot abban a szekundumban, azért törlõdött az emlékezetembõl.
7/10
noraio 2014 dec. 09. - 00:28:37 7/10
ROMANTIKUS FILMDRÁMA, NEM THRILLER, ***moderálva***
filoszemitabélus 2014 dec. 08. - 15:25:37
Komolyan meglepett a film. megtudtam belõle, hogy nem csak reklámszakemberek élnek az USA-ban. A többi filmben többnyire csak velük lehetett találkozni, amint lendületesen elõadják a prodzsektüket egy tabló segítségével.

SPOILER
Itt meg láthattunk írót is meg kertészt is. Kissé hiányoltam, hogy az egész történetet végül nem egy negyedik író meséli el az íróról, aki a más író témáját ellopó íróról ír. Sõt ez még fokozható lett volna. Hasonló módon, mint Karinthy arab meséje.
8/10
missdev666 2014 dec. 08. - 15:05:41 8/10
Sikerült ráhangolódnom, de egy kicsit néha így is egyhangúnak éreztem, nagyobb katarzist vártam, összességében átgondolva talán pont így volt jó.
***Spoiler*** Roryval tudtam azonosulni; legjobb karakter volt számomra, teljesen átérezhetõ minden szemszögbõl a vívódása. Én nagyon megkedveltem, annak ellenére, hogy amit tett morálisan helytelen volt. Mondjuk ki, tehetséges, de csak középszerû író, talán túl jól megy neki az élet ahhoz, hogy valami zseniálisat írjon, és nem elég jól, hogy valami lélekemelõt adjon át, jó idõben jó helyen tehetségtelenebb írók a sikerlisták elejére jutnak. Szerencse is kell ehhez. Rory képtelen volt elfogadni a korlátait, és "az élet igazságtalan, ez tény, de átlag ember létemre is élhetek boldog életet" filozófiai felfogás szerint élni, pedig egy sikertelen mûvésznek ezt kell tennie, hogy boldoguljon; erkölcsi szempontból egy rossz döntést hozott, de megpróbálta jóvá tenni, a megbánását én õszintének érzem, talán volt benne félelem is; de azt gondolom inkább csak mûvészlélek volt és nagyon infantilis, nem igazán volt tisztában a döntésének a súlyával, amikor lemásolta a kéziratot. Rengeteg a véletlen, amik hozzásegítik ahhoz, hogy a kiadásig jusson a könyve; igen megírja, de a motivációja véleményem szerint nem a kiadás ekkor még, hanem átakarja érezni a szavakat, hogy õ is képes legyen egy remekmû alkotására.
A felesége nagyon akarta, hogy sikerüljön neki, türelmes, igazán bájos nõ volt, de valahogy azt éreztem folyton hátráltatja Roryt. A motívumok nem állnak össze rögtön, de ha az ember utólag átgondolja feltûnik valami, a táska megtalálása, a kézirat megtalálása, a kiadónak való megmutatás, mindenhol Dora volt, aki a döntést tulajdonképpen meghozta, tudta hogy Rory milyen, saját maga is elmondta a kézirat megtalálása után, hogy milyennek érezte, késõbb megértettem Rory kifakadását, amiért Dorát is "hibáztatta".
Clay karaktere még valahol jó is, bár kissé megtöri a film vonulatát; Danielle teljesen felesleges, a történet szempontjából abszolút semmi jelentõsége nincs. Próbáltam keresni valamit az õ karakterében, azt hittem kiderül majd, hogy õ az öregember exfeleségének, azaz Celiának a második házasságából született lánya, és hogy Clay talán Rory idõsebb korában, az viszont túl nyilvánvaló volt a díszlet és az öltözékek alapján, hogy Rory története a jelenben játszódik, ahogy Clay is a jelenben él.
Danielle lenne a nézõ? Nem tudom, de utólag idegesít, hogy érthetetlen az õ karaktere.
***Spoiler vége***
Nora Arnezeder nagyszerû és gyönyörû színésznõ. Miatta néztem meg a filmet, de Bradley Cooper is nagyon tetszett.
10/10
benvenuto1 2014 nov. 07. - 22:27:52 10/10
Azon kevés filmek egyike, aminek nincs "alapsztorija". A filmnek kerete van, az elsõ és utolsó jelenet az. Enélkül nem is lehet megérteni.
A filmnem elé szûk ezek szerint a célközönsége.
Nem igaz, hogy "Clay, Rory és az öreg egy és ugyanaz az a hasadt személyiségû író".
Sokkal közelebb jár a megoldáshoz, aki azt írja, hogy:
"Történet a történetben és mégegyszer történet a történetben."
SPOILER********************
Tömören: egy író írt egy regényt arról, hogy egy író talál egy regénykéziratot, átgépeli, ellopja, ebben a lopott regényben is van egy történet és a lopott regénynek elõkerül az írója - a regényben, annnak is megvanvan a külön sorsa. Van tehát három regényírónk és három történetünk. Egymásba rakva. A baravúr maga a regény, amibõl a film készült. Az író személye és általa alkotott hõsök hasonóan cselekszenek, mégsem azonosak. Erre utal számos irodalmi vonatkozás a filmben.
8/10
HurryKan 2014 szept. 13. - 14:00:40 8/10
Igen egy kicsit lassabb ritmus érezhetõ. Akklimatizálódás után remek élményt nyújt a film.
8/10
r0t0 2014 aug. 16. - 09:17:21 8/10
Megint egy olyan film, amit nem szabadna megnézni az ákcijófilm rajongóknak. Lassú meséléssel és kiváló filmzenével varázsol el, de bizony olyan emberek nem érthetik, akiket súlyos érzelmekkel járó döntéseik nem befolyásoltak még utána évtizedekig. Ehhez pedig legalább 30 évesnek kell lenni, ha nem 40-nek...
A befejezés pedig szerintem az elõzmények után egyszerûen tökéletes, bármi más gáz lett volna. A picsogók meg nézzék inkább a Transzformerszeket. A fentiek figyelembevételével megtekintésre mindenképp érdemes.
5/10
bj029 2014 máj. 27. - 09:24:41 5/10
Az IMDB szerint 7.1 ?! Igazából semmi nem történik benne. Unalmasan csorog elõre a történet, mindenféle izgalom nélkül. Ráadásul nem is thriller, egy unalmas elbeszélés... Közepes film, de csak a szereplõk miatt. 10/5.
7/10
Sadenal 2014 márc. 09. - 03:05:51 7/10
A közepestõl ez azért kicsit mélyebb és jobb film volt, de valószínûleg elõ kell majd vennem még egyszer, hogy tisztuljon.


7/10
9/10
zsotis 2014 jan. 20. - 10:37:57 9/10
Nem tudom mikor láttam ennyire jó romantikus drámát.Nekem nagyon tetszett megérintett belül egészen mélyen.Számomra több B kategóriás színész játszik a filmben de most ezt nem éreztem jók voltak.Talán hála a rendezõnek nem tudom. De hiszem ez a film keveseknek fog igazán tetszeni. Kell egy fajta érzelmi intelligencia,hogy megérintsen a film.Ez a kor elõrehaladtával fejlõdhet.Fontos még az idõzítés is éppen milyen hangulatodban kap el a történet.Legjobb este teljes nyugalomban megnézni és talán egyedül ha nincs körülötted alkalmas partner. 10/9.5
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu