Manderlay

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott dán-svéd-holland-francia-német-angol filmdráma, 139 perc, 2005

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

Manderlay egy elhagyatott síkvidéken fekszik, valahol az USA déli részén. 1933-ban történt, hogy Grace és édesapja maguk mögött hagyták Dogville-t. Grace apja és gazfickókból álló hadserege az egész telet azzal töltötték, hogy új vadászterületet kerestek, de hiába. Most, utolsó próbálkozásképp délnek veszik az irányt, hogy letelepedésre alkalmas helyet találjanak.

Alabama államába vetődnek, ahol lánccal és lakattal lezárt méretes vashíd állja útjukat. A híd mellett egy sziklatömb gránitjába vésett óriásbetűk Manderlay határát hirdetik. Rövid pihenő után az utazók épp továbbállnának, amikor egy fiatal fekete nő szalad az autóhoz, és kétségbeesetten dörömböl Grace ablaküvegén. Grace követi a lányt a hídon keresztül Manderlay-be, ahol mintha hetven évvel korábbi, a rabszolgaság eltörlése előtti időkbe csöppent volna: fehérbőrű gazdákat és fekete rabszolgákat talál.

Grace saját felelősségének érzi, amit a fehér emberek tettek a feketékkel, elhatározza, hogy felszabadítja Manderlay-t, és az első aratásig az ültetvényen marad. Apja négy bérencével és egy ügyvéddel otthagyja őt, figyelmezteti lányát, hogy nem fogja kirántani a bajból, ha megváltó terve balul sül el.
Bemutató dátuma: 2006. január 5. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Díjak és jelölések

 • Európai Filmdíj

  2005
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • Cannes-i fesztivál

  2005
  Arany Pálma jelölés: Lars von Trier
 • Európai Filmdíj

  2005
  Legjobb filmzene jelölés: Joachim Holbek
 • Európai Filmdíj

  2005
  Legjobb operatőr jelölés: Anthony Dod Mantle

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
convar 2011 szept. 17. - 18:33:53 10/10
Tartottam ettõl a filmtõl, de úgy érzem, méltó folytatása a Dogville-nek. U.olyan lebilincselõ mint amaz, méghozzá kiszámíthatatlanabb, csavarosabb történettel. Legalábbis nekem fogalmam sem volt közben hogy milyen végkifejlet várható.

Pár negatívum, mert a Dogville-lel szemben itt azért már az is van :)

- hát az egyik maga Bryce Dallas Howard. Na nem mintha bármi bajom lenne vele vagy az itteni alakításával, de én Grace-t továbbra is Nicole Kidmannel néztem volna inkább. (Bár lehet hogy Lars is... :) )

Nameg az apa megformálója is változott ugyebár, James Caanrõl Willem Dafoera, bár ez a probléma eltörpült a másik mellett.

- a díszletben találtam pár furcsaságot, pl. nem értettem hogy jön egy görög boltív Alabamához. Na mind1.

- a testiség ilyen nyílt ábrázolása túlzás volt. Egy nõi nemi szervnek sztem semmi keresnivalója egy ilyen filmben, nem láttam mögötte semmilyen dramaturgiai jelentõséget, elég öncélúnak tûnt.

Viszont ezeken kívül másba nemigen lehet belekötni, a mondanivaló ismét nagyon erõs, fajsúlyos, gratulálok a rendezõnek.
frenchbullie 2011 aug. 12. - 12:04:27
Üdv! Kezdetben rosszul viseltem a Dogville-t:-), de másodszori-harmadszori próbálkozásra rájöttem, miért is jó film. Ezért kíváncsi lettem a Manderlay-re. Oké, lejött belõle a "Pokolba vezetõ út is jószándékkal van kikövezve" mondás igazsága, de mintha ugyanazokat a köröket futottuk volna újra. Spoileres Számomra akkor vált kissé fals-sá és hiteltelenné a történet, mikor elkezdték erõltetni a "szex-szálat". Szerintem, ha egy nõ átéli azt, amit Grace átélt Dogville-ben, nem biztos, hogy annyira központi kérdésnek fogja találni a testiséget. Fõleg úgy, ahogy azt a fekete fickótól megkapta, semmi "prológus", ráadásul még kendõt is borítottak az arcára. De az tetszett, hogy megint David Bowie "Young americans"-ével zárult a film!!!
4/10
akkika 2010 dec. 30. - 21:46:43 4/10
Ez sz*r. Nagyon. Fõleg a Dogville után ami pedig zseniális. 4/10
Redfield 2008 jan. 24. - 15:20:28
És Verdeleth is. És mindenki, aki szerint ez nem szar.
Redfield 2008 jan. 23. - 15:00:22
akkor én elvakult vagyok. :)
verdeleth 2007 márc. 29. - 09:58:56
Na megnéztem a Dogvillet és tényleg a Manderlay nagyon hasonlit rá, de attól még az is zseniális film A két film nagyon szorosan kapcsolódik, és mindegyik történet tanulsága egy kicsit más.Én nagyon nagyra értékelem mindkét filmet
verdeleth 2007 márc. 17. - 00:11:16
Sajnos a Dogvillét még nem láttam és mivel mindenki ahhoz hasonlitja ezért meg kellene néznem Mindenesetre nekem nagyon tetszett a Manderlay.
Redfield 2007 márc. 13. - 13:45:50
Azért lehet, mert az elsõ rész sokkal átfogóbban vizsgálta az emberi természetet, míg itt inkább egy-két eleme/tulajdonsága lett kiemelve témának.
Newcastle United 2007 márc. 13. - 13:22:07
A Dogville után csalódás volt. Talán túl magas volt a mérce. Nem mondanám, hogy a Dogeville-t akarta másoni Trier, csak formailag azonos a két film. Itt viszont hiányzott az átütõ erõ. Azt nem mondanám, hogy rossz film a Manderlay, csak sokkal többre számítottam. Mindenesetre a Wasingtont kíváncsian várom.
Redfield 2007 jan. 22. - 23:28:16 Előzmény gunjan2
Nem ugyanaz, csak állatira olyan! Ez nem véletlen, ezzel akarja jellegzetessé tenni az Amerika trilógiát. Témák egy variációra. Még ha a színészek meg is változtak, (talán pont azért, hogy jobban el tudjunk vonatkoztatni a Dogville-tõl) méltó folytatás lett belõle, hasonlóan jelentõs mondanivalóval. Akinek tetszett a Dogville, gondolhatta, hogy ilyesmire számíthat. Mindkét film teljesen különc, és nem hiába lettek így megrendezve/megírva. Aki meg unalmasnak találja, vagy nem lát benne semmi újdonságot, az legfeljebb majd nem nézi meg a Wasington-t.
gunjan2 2006 febr. 08. - 09:14:09
jogos. nem tom mitörtént ezzel a sráccal már a dogville-nél, bár az még "hmm... érdekes koncept" megjegyzéssel elintézhetõ volt. de hogy megint ugyanaz, már elég kiborító. javaslom az alvást helyette. :)
Szani 2006 jan. 26. - 08:52:05 Előzmény x-tro
Nekem ez a párhuzam nem jutott volna eszembe, de ha Te mondod : D D D
x-tro 2006 jan. 12. - 11:29:46
Ja, mint a szeretkezésnél....csak a bekibeki, aztán tûzzön mindenki amerre lát, nem?
:)))))
Szani 2006 jan. 12. - 10:10:01
Na ezzel a filmmel Trier majdnem még egyszer megrendezte a Dogville-t; csak itt a babát nem Nicole Kidman alakítja; meg van egy csomó "negro" is a filmben. Azért hihetetlen hogy már Trier-ben sem bízhat az ember!!! Persze nem mondom, hogy az uccsó 20 percre sem érdemes bemenni, de a többi 2 órát próbáljátok inkább valami értelmes elfoglaltsággal eltölteni.