Martha Marcy May Marlene

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 93 perc, 2011

Értékelés:

83 szavazatból
Szerinted?

A fiatal, magányos Marthát teljesen behálózza egy szekta. Ám gyorsan kiderül, hogy a vidéki gazdálkodó közösség szimpatikus vezetője valójában egy szörnyeteg. Ha nehezen is, de a lánynak sikerül elmenekülnie tőlük. Martha elhatározza, hogy megpróbál normális életet élni. A nővéréhez, Lucyhoz és a sógorához megy, akiket évek óta nem látott. A múltat azonban nem könnyű feledni, fájdalmas emlékek gyötrik, ráadásul egyre jobban elhatalmasodik rajta a paranoia. Emiatt nehezen megy a beilleszkedés a családba, az új környezetbe.
Bemutató dátuma: 2012. január 12. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Sundance Filmfesztivál

  2011
  Legjobb rendezés: Sean Durkin
 • Sundance Filmfesztivál

  2011
  Zsűri Nagydíja jelölés: Sean Durkin
 • Torontói Nemzetközi Filmfesztivál

  2011
  Legjobb első film jelölés: Sean Durkin
 • Torontói Nemzetközi Filmfesztivál

  2011
  Legjobb női alakítás jelölés: Elizabeth Olsen

Hozzászólások

Szerinted?
tiborius 2022 dec. 18. - 22:09:32
Jó film. Na nem annak aki folytonos akciót és izgalmakat vár, ez egy lélektani dráma valakiről, aki próbál gyógyulni egy nem hétköznapi közösségből való kiszakadásból.
3/10
tommygt 2019 jan. 27. - 23:54:32 3/10
Rossz, nagyon rossz, ne nézd meg.
Max Elizabeth Olsen alakításáért. Az jó. A film borzalmas.
10/10
collin11 2018 jún. 27. - 20:41:03 10/10
Nagyon tetszett. Végre egy olyan film, ami szekta utáni életettel adja meg a felütést, sok emlékkel tarkítva. Így drámaibb a megközelítés. Tetszett nagyon az operatőri munka, hogy összemossa a dolgokat, sokszor a főhőssel együtt, nem tudjuk mi a valóság és mi a képzelet, mi a helyes és helytelen. Nem tudjuk meg a miérteket, csak sejtjük, mint ahogy legtöbbször az életben.
Különös atmoszféra lengi körül az egész filmet, szerintem nagyon el lett találva a hangulata. Külön kiemelném a zenehasználatot, még a néző is meghatódik a lánnyal, hogy végre valahol emberszámba veszik, sőt, azt mondják neki, különleges......
Persze, hogy utána ambivalens érzések kavarognak benne és talán az üldözési mániája nem is alaptalan......
Nehéz film, de megérte végignézni.
ammok001 2017 okt. 25. - 14:41:43
Bocs,de nem is hasonlít Maggie-re...
2/10
olahmiki1959 2015 szept. 29. - 07:21:01 2/10
Ez egy katasztrofálisan rossz film! Eszméletlen!
Ha ilyeneket különbözõ fesztiválokon díjaznak, meg jelölnek, akkor ott nagyon komoly baj van.
Nem vagyok akciófilm kedvelõ, imádom a JÓ mûvészfilmeket, hatalmas gyûjteményem van a színvonalas, mindenféle mûfajt magába foglaló filmekbõl, de ez majdhogynem minõsíthetetlen volt.
Néhányan azzal próbálták itt menteni a menthetõt, hogy fogyasztói társadalom, meg elidegenedés, meg hasonló csacsiságok.
Egyszerûen egy dögunalmas, vontatott, semmiféle feszültséget vagy drámaiságot nem hordozó film, a rendezõ azt hitte, hogy mûvészkedéssel viszi valamire - az egyébként nagyon szomorú, hogy sikerült neki...
Ugyanezt a témát sokkal feszültebben, drámaibban, jó párbeszédekkel, emberi reakciókkal, súlyosabb alakításokkal is meg lehetett volna csinálni.
Egy-két jó epizód volt benne, a gyilkosság, az ebédlõasztalnál a drámai párbeszéd, de a film többi része, a "töltelék" végtelenül unalmas lett, az idõsíkokban való ugrálás miatt meg totálisan értelmetlen és zagyva.
A vége már a közröhej kategóriája, ott a rendezõnek már valószínûleg elgurulhatott a gyógyszere, vagy a pénz fogyott el, a végeredmény szempontjából mindegy is.
Becsületesen, nyitottan, odafigyelve, az utolsó percig végignéztem, nehogy elhamarkodottan mondjak véleményt errõl a vacakról, amire még a nyersanyagot is kár volt elpocsékolni.
2 pont, de csak a végtelenül jó szívem miatt...
bigcroker 2015 jan. 02. - 22:40:20
zavaros, vontatott, se füle se farka vége. csak mûvészfilmeseknek!
10/10
Nira1900 2014 okt. 22. - 19:30:14 10/10
SPOILER lehet ***

Nagyon érdekes volt látni ezt a karaktert, aki ennyire az ösztönei szerint létezik (a színésznõ alakítása kiváló volt), és hogy a fejébe ültetett sémák mentén hogyan torzul el az így többszörös ellentmondással megélt valóság.
Azt hiszem, ebbõl nagyon nehéz kivezetõ utat találni - vagy az õrület, vagy esetleg a "saját" gyilkosság, önigazolással. Nehéz az embernek beleélni magát abba, hogyan hagyja valaki ennyire irányítani magát, de hát akadt elég elrettentõ példa erre már, hogy ez igenis mûködik. :-(
10/10
Nira1900 2014 okt. 22. - 19:04:10 10/10
Thrillernek nem thriller, viszont egy nagyon jó dráma.
Második Mancika 2014 jún. 16. - 17:31:39
Ez egy ultradurva film, talàn a harmadàig jutottam el - a sajàt lelki nyugalmam érdekében ott leàllitottam. Tudom, hogy ilyen létezik, és be is kell mutatni, és fantasztikusak a képi megoldàsok, de bakker itt minden megtalàlhato amitol az ember hàtàn felàll a szor. Sajnos a foszereplo se szimpi egyàltalàn (hogy lehet ilyen ....), esélytelen, hogy beleéljem magam a helyzetébe. Most probàlom felejteni azt az egyharmadot amit làttam.
Ettol fuggetlenul persze aki érdekesek tartja a szektàs cuccokat, az hajrà!!
10/10
Old Shatterhand 2014 jan. 30. - 15:30:59 10/10
Engem rendesen elgondolkodtatott a film, és nem bánom a befejezést, nem kell a rendezõnek megmondani a "tutit".
Ha valaki megcsömörlött a mai hazug, képmutató társadalomtól, összezavarodik a valóság és a hirdetett ideológia (szabadság, egyenlõség, demokrácia...) közötti szakadéktól, akkor megpróbál más utat keresni. A sors egy szektához vezeti, ahol bizonyára érik pozitív élmények, választ talál kérdéseire. De persze ezek is emberi csoportok, ahol elõbb-utóbb elõjönnek a "hiányosságok", az emberi gyarlóság, a szexualitás, tisztaság okozta dilemmák, harcok... Ezek szélsõségessé is válhatnak. De a mi társadalmunk mennyivel jobb? Elítélünk embereket, akik betörnek, gyilkolnak. De nézzük már meg, hogy a bankárok, politikusok, jogászok, rendõrök mennyivel több embernek teszik tönkre az életét büntetlenül? Mennyi embert lopnak meg, taszítanak nyomorba, kergetnek öngyilkosságba, és mindezt úgy, mintha õk lennének a "jófiúk"?
Társadalmunk olyan, mint egy nagy szekta: ha engedelmeskedsz, betagozódsz, ha te is lopsz, csalsz, törtetsz, akkor jó vagy, de ha az igazságot, a szeretetet követve becsületes akarsz lenni, akkor kivetünk magunk közül.
Ezért szerintem ebben a filmben nem az a kérdés, hogy szekta vagy (fogyasztói) társadalom, hanem, hogy az ember mit kezd magával ott, ahova a sors rendelte:
Vállalja-e lelkiismeretének az irányítását, felmeri-e tenni a kérdéseket, mer-e harcolni az igazságért?
Persze egyedül baromi nehéz, nem árt segítséget, társakat találni, akik segítik az útján.
Attila1958 2014 jan. 02. - 10:51:06 Előzmény girlwithoutname
Egyáltalán nem szükségszerû hogy egy szekta mûködését a vallás irányítsa.
Véleményem szerint a vallás és a szekta között nem minden esetben kell párhuzamot vonni.

Köznapi és szûkebb értelemben a szekta szó olyan, általában vallási (tágabb értelemben esetleg társadalmi) csoportra utal, mely törvénybe ütközõ, illetve a társadalom egy jelentõs részének számára szélsõségesen destruktív nézeteket vall (például gyilkosság-öngyilkosság szükségessége, fizikai önfeláldozás), illetve ilyen cselekedetekre hív fel, vagy pedig a társadalom által „konstruktívnak” minõsített elveik ellenére az illetõ kisközösség tagjai (különösen vezetõik) mégis destruktív gyakorlatot folytatnak. Például: Azok a vallási/tágabb értelemben társadalmi csoportok, melyek a zaklatásig vagy a törvényességet túllépve követik, üldözik azokat a tagjaikat, akik kiléptek szervezetükbõl.
eszkimó viselet 2013 nov. 25. - 12:04:04 Előzmény girlwithoutname
nagyon örülök neki!

"lehet, sõt biztos, hogy vannak vallási fanatikusok,szekták, akik ráadásul hasonló dolgokat (is) mûvelhetnek, nem kétlem. de ez a film nem róluk szólt"

de igen. róluk.

és egy lányról, aki magát keresi és kiszolgáltatott.
girlwithoutname 2013 szept. 16. - 22:19:57 Előzmény eszkimó viselet
kedves eszkimó, a film melyik részében volt szó vallásról?
lehet, sõt biztos, hogy vannak vallási fanatikusok,szekták, akik ráadásul hasonló dolgokat (is) mûvelhetnek, nem kétlem. de ez a film nem róluk szólt

egyébként pedig mint keresztény ember szeretném elmondani, hogy nincsen felszámolva az identitásom
7/10
SzaZsu 2013 aug. 16. - 12:44:07 7/10
7/10
SzaZsu 2013 aug. 16. - 12:41:58 7/10 Előzmény msoros
Szerintem is jó kis film ez, elgondolkodtató. Az a gitárszóló valóban nagyon jó, érdemes meghallgatni!
Bár a film végét én sem teljesen értettem, de magával ragadott a film atmoszférája.
6/10
downgirl 2013 aug. 09. - 17:53:30 6/10 Előzmény krisztatina
Fura vége lett, annyira nem gyõzött meg. 6/10.
1/10
krisztatina 2013 júl. 08. - 12:06:29 1/10 Előzmény eszkimó viselet
Nekem még enny sem jött le teljesen.Nekem egyáltalán nem tetszett a film,sem a színészek játéka.De lehet csak a rendezõvel vagy producerrel volt valami iszonyatos bibi,hogy ekkora vacako tlétrehoztak.
eszkimó viselet 2013 ápr. 01. - 10:33:30
szerintem kábé ennyirõl szólt, amit írsz. az ember kifosztja a másikat, bármilyen rendszerben, a vallás pedig felszámolja az identitást.
a fogyasztói társadalomban lehet élni, védekezõrendszerrel, kritikusan. egyháznak, szektának tagjaként már nem tudsz a lelkiismeret szabadságával élni (ironikus módon pont ezzel kábítanak). vagy elfogadod a rendszert kritikátlanul vagy nincs helyed ott.
msoros 2013 márc. 16. - 22:14:22
Szerintem k.jó kis film egy nagyon fiatal lányról aki lelkileg sérült és összezavarodott. Ennyi, de az nagyon jól rendezve, vágva, megvilágítva, eljátszva stb... Akit ez nem érdekel annak esetleg John Hawkes gitárszólója miatt érdemes megnézni.
6/10
kukulec 2013 márc. 15. - 01:42:45 6/10
az egész filmmel kapcsolatban az volt az érzésem, hogy az alapot kitalálták, de onnantól a "majd lesz valami" alapján forgattak. a vége egy vicc. ettõl függetlenül vannak benne értékelhetõ jelenetek, de kell egy kis ráhangolódás. Sarah Paulson pedig ebben a filmben is nagyon jó volt.
Összes hozzászólás