Mi a hézag tanárúr? (A világ legszebb mestersége)

Bakancslistához adom
Le plus beau métier du monde
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia filmdráma, 105 perc, 1996

Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?

Laurent Monier, középiskolai tanár nagy szoknyabolond. A felesége imádja, de nem bírja tovább a versenyt a szeretőkkel. A válás után Laurent nem akar elszakadni a gyerekeitől, ezért volt családja új lakhelyéhez közel, egy olyan technikumban vállal állást, ahová hírhedten agresszív, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek járnak. Új lakást is az iskola közelében egy arab bevándorlók lakta lakótelepen kap. Kilátástalannak tűnő küzdelembe kezd az elvadult, gyakran bűnöző életet élő diákjai megszelídítéséért és egyre zűrösebb magánélete rendezéséért.

Stáblista:

Szereplők

Laurent Monier
Helene Monier
Albert Constantini
Ahmed Raouch

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Mizantropeee márc. 24. 09:54:13
A legszebb hivatás az állatorvosé.
pneklara 2015 júl. 31. - 07:54:22
Nem tudom, jó ötlet-e a csatorna részérõl leporolni az 1996-ban készült filmet. Most, amikor fiatal, gyermek migránsok tízezrei lepik el Európát. Sok közülük analfabéta, tehát ha sikerül valahol letelepedniük, ott belépnek feltételezhetõen az iskolarendszerbe. Jó naiv, optimista szokás szerint integrálják õket, remélve, hogy a helyiek felfelé húzó erõt jelentenek számukra.
A film alcíme: A világ legszebb mestersége. Mármint a tanári hivatás. Ezért is sírnak a meglett férfitanárok a tehetetlenségtõl, kínálják egymást a zsebükben marokszámra megtalálható dilibogyókkal, mert érzik hivatásuk gyönyörûségét. S mikor túlcsordul a pohár, nem restellik a tanáriban leinni magukat. Nem úgy tûnik, hogy jól éreznék magukat a legszebb mesterség képviselõjeként a rosszindulatú, neveletlen, agresszív haramiák között. Szép kis ízelítõt ad a film az arab lakónegyed "sajátos" életképébõl.
A mellékszál, a még szilfid Depardieu - botladozásai a nõk körül, visz némi humort ebbe a fejbe kólintó, letargikus, idegesítõ, elkeserítõ filmbe.
Aminek befejezése szentimentálisra sikeredett, mert épeszû tanár menekül ebbõl a helyzetbõl, pláne, ha lehetõsége van elit iskolába kerülni, de õ marad a lakóhelyén, akkor is, ha szétverik a lakását, az osztálytermét, a kocsiját, maga is talpig gézbe kerül egy galerival való verekedés után, sõt, lássuk uram, mire megyünk ketten! módon õ is szétveri az osztályterem berendezését, legalább is ami még egyben maradt belõle, s ezek után visszatér a "szeretett" haramiák közé.
Azért az ecetbe csepegtettek egy kis édeset is - a kutyás szomszéd szál,- így humorban sincs hiány, s elviselhetõ a film.
Nem hiszem, hogy SPOILER-t kellett volna írnom, mert a legtöbb hasonló témájú film sémája: kezelhetetlen, vad osztály - lelkes pedagógus, aki megtalálja az utat a lélekhez - végül a "megtért" gyerekek már maguk is segítik a tanár misszióját - ugyanez. Csak a tartalom más-más.Csak egyik film hihetõ, másik utópia. Ez a film az utóbbi kategória.
alor 2008 dec. 07. - 22:10:37 Előzmény norton15
En meg anno kozepsuliban lattam, persze akkor tanultam franciaul, es sok mindent nem ertettem, de igy is jo film volt. Jo lenne megnezni megint...
norton15 2008 okt. 20. - 21:25:24
A nyáron ment az m1-en, jó kis film volt. Az osztály kb olyan volt, mint az általános suli beli osztályunk... Kísérteties hasonlóság. Persze mindenütt vannak olyanok, akik nem akarnak tanulni. Depardieu persze hozza a szokásos formáját.:)