Mielőtt lemegy a Nap

Bakancslistához adom
Before Sunset
amerikai romantikus dráma, 77 perc, 2004

Értékelés:

254 szavazatból
Szerinted?

Jesse (Ethan Hawke) és Celine (Julie Delpy) kilenc évvel később találkoznak újra Párizsban, a férfi könyvbemutatóján. Közös könyvükén, mely a legvarázslatosabb éjszakáról szól, amit együtt éltek át. A sors most sem kegyes hozzájuk, csupán pár órájuk van, mielőtt Jesse visszarepül New Yorkba. Ezt az időt sétával és beszélgetéssel töltik, eközben kiderül, hogy az életükben bekövetkezett változások ellenére éreznek-e még valamit egymás iránt.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
cherrybob 2018 okt. 03. - 17:50:21 9/10
Nem értem azokat, akik időpocsékolásnak érzik ezt a filmet. Aki nem tud ráhangolódni erre a filmre , annak nem kellene végignéznie. ..Ez a film egyfajta érzelmi intelligenciát feltételez és akinél ez hiányzik, az sosem fogja megérteni ennek a trilógiának a zsenialitását. Mély mondanivaók vannak elrejtve benne, egyfajta életbölcsességek, amiket lehet, hogy nem minden korosztály értékel. Mégis, a filmből származó gondolatok, aforizmaszerű idézetekként egybegyűjtve is élvezetes olvasmány. Ami a valószerűséget illeti, nos annak idején a 80-as évek közepén én úgy ismertem meg a feleségemet, hogy egy hatalmas beszélgetős sétát tettünk a főváros szívében, Celinehez és Jesse-hez hasonlóan.
6/10
drac 2016 máj. 25. - 19:55:02 6/10
Nem fogott meg az elsõ rész, de meg akartam nézni a folytatást is. Az ötlet nem rossz, mármint hogy az egész film egyetlen hosszúra nyúlt beszélgetés, de a megvalósítás nem sikerült. Mint ahogy az elsõ résznél, itt sem izzott a levegõ a két szereplõ körül, szerintem egyszerûen nem illettek össze. A dialógus sokszor nagyon esetlenre sikerült, és nem a jó, spontán értelemben. Elképzelhetõ, hogy csak a szinkron nem volt olyan gördülékeny, és eredeti hanggal jobban tetszene. Nem mondom, hogy idõpocsékolás, de aki romantikus filmre vágyik, az ne ezt nézze meg.
10/10
eIemes 2016 márc. 14. - 01:05:40 10/10
Ó, most látom, 25 éves vagy :-)
Akkor még higgy.
10/10
eIemes 2016 márc. 14. - 00:59:02 10/10
Ám a boldogság nem az, hogy megkapod, eléred, élvezed...
1/10
Íbisz 2016 márc. 14. - 00:20:56 1/10
Nos, hol is kezdjem? Az elsõ figyelmeztetés, ha nem akarod, hogy elmenjen az életkedved, kérlek, ne nézd meg!
Az hagyján, hogy az elsõ rész sem volt egy különleges alkotás, de a hibái ellenére volt benne valami bájos. Tetszett az egész elképzelés, a megvalósítás igazán nem hitette el velem, hogy közöttük tényleg olyan különleges a kapcsolat, mint amilyennek tudom, hogy éreznem kellene. De abban még benne volt a remény, a vágy, a hit, a véletlen, a sors és az öröm. Az élet. De ebben a részben... Csak két besavanyodott, életunt embert látok, akik kiábrándulva önmagukból, egymásból, a föld összes emberébõl gyûlölik a világot, magukat, a tehetetlenségüket, hogy csak kergetik a vágyaikat, vagy inkább csak vágyakoznak, de nem hajlandóak tenni érte. És ha mégis, valami véletlen folytán elérik a célt, egy pillanatig értékelik csupán, majd tovább temetik önmagukat.
Én hiszek az elképzelésben, hogy két ember találkozik, minden tökéletes, és ha el is kell válniuk, az, ami megvolt közöttük, soha nem múlik már el. Nekik mindezt nem hittem el, pedig nagyon el szerettem volna.
Úgyhogy mindenkit kérek, aki jót akar magának, hogy ne pazarolja a drága idejét erre a történetre, hanem inkább higgyen tovább abban, hogy még boldog lehet, élvezze ki azt, amit elért, szeresse azt, amije van, és tegyen azért, amire vágyik, de még nem kaphatta meg.
Gina424 2014 ápr. 22. - 21:18:46
Nagyon tetszett ez a film, fura, hogy elõször láttam a harmadik részt, most a másodikat, remélem nemsokára megnézhetem az elsõ részt is. Nem egy pörgõs akciófilm, de van, hogy az embernek ilyesmire van szükséges.
10/10
Joe84 2013 okt. 13. - 13:31:50 10/10
Az elsõ részhez hasonlóan közel tökéletes. Az meg hülyeség, hogy csak nõknek való, férfiként is élveztem, csak érteni kell :)
vacak91 2013 júl. 24. - 20:02:57
kell hozzá egy érzelmi intelligencia :) én 22 éves srác vagyok de minden percét élveztem :) a történetbõl már lejön h nem egy kalandfilm szóval az ember azért tudja h kb mire számítson :) és a beszélgetések mondanivalója pedig még néha el is gondolkodtatja az embert. szóval van ebben a filmben minden ami kell. persze csak akkor ha nem akció filmre vágyik valaki:P
5/10
NADALFAN 2013 júl. 24. - 17:38:29 5/10
maga a történet aranyos , de mégis vontatottnak tûnt, ráadásul nem állt film csak a 2 fõszereplõ lelkizésébõl. tehát inkább nõknek ajánlott.
vacak91 2013 júl. 24. - 15:43:29
tökéletes alkotás :) de csakis eredeti nyelven szabad nézni :)

SPOILERT TARTALMAZ!

az elsõ rész után az egyetlen negatív érzés amit a film hagyott, az az volt számomra, hogy ennyire egymásra találtak, de mégis hagyták veszni a dolgot. dühítõ, hogy 10 évet leéltek egymás nélkül úgy, hogy ennyire összepasszoltak. persze ennek is megvan így a varázsa. de én felültem volna a vonatra és mentem volna Párizsba a lánnyal és semmi más nem érdekelt volna. de persze ez így volt tökéletes :) de akkor is dühítõ :P

a második rész vége szerintem remek :) de ezek után kicsit félek a harmadik résztõl.
kár, hogy csak másfél órás alkotások :)
matt70 2013 máj. 23. - 23:53:12
Remélem fogják adni az itthoni mozikban a Before Midnight-ot. Május 24-én van az amcsi premier. Tud valaki valamit az itthoni indulásról?
10/10
zetevar 2013 máj. 04. - 11:53:52 10/10
Tegnap sokadjára néztem meg. A kedvenc filmem az elsõ résszel együtt. Még mindig megfog. Együtt növök fel és idõsödöm a részekkel együtt. Az elsõben még benne van a fiatalság optimizmusa, a másodikban ezen már túl vannak. Ezen a belsõ átalakuláson valamilyen formában mindenki átesik és ez teszi szívszorítóvá ezt a részt. Ráadásul mindig ott motoszkál bennem a kérdés, vajon mi lett volna, ha fél év múlva mégis találkoznak, vagy egyszerûen csak átlagos körülmények között jönnek össze már elõször is. Hol tartanának akkor 9 év elmúltával. Kíváncsian várom a folytatást, talán megkapom rá a választ!
nikoletta793 2013 márc. 07. - 09:13:18 Előzmény Skanoja
csodalatos film.
az elso resz tokeletes
a masodik remenykedesre ad okot, legalabbis en ugy ereztem.
es latom am van 3. resz is!!!!! oh hat ez igazan hab a tortan! izgatottan varom!
az en szerelmem tortenete is annyira hasonloan kezdodott nem tudok mast tenni csak amulni es hallgatni a szavakat...
Skanoja 2013 febr. 17. - 15:54:04
Hihetetlen, hogy egészen idáig nem hallottam még ezekrõl a filmekrõl!
Valami oldalon összegyûjtöttek pár nagyon jó romantikus filmet, ott hallottam errõl, és úgy néztem meg. Azt meg innen a fórumból tudtam meg,hogy ez a második rész volt.
Rám nagy hatással volt ez a történet, fõleg amiatt, hogy nagyon tudtam azonosulni a nõvel. Azok között amiket az autóban mondott, volt 1-2 ami szíven ütött, magamra ismertem benne. Meg aztán, újszerû volt egy olyan romantikus film, amiben végig érdekes dolgokról beszélgetnek. Én is egy olyan férfira vágyom, akivel ilyen haláljó dolgokról lehetne beszélgetni, filozofálni megállás nélkül.:) Nagyon tetszett! A színészi játék is fergeteges!
Persze egybõl megnéztem az elsõ részt is, hát, arra szavakat sem találok, annyira jó és megható! Igazából sokkal jobban tetszett az elsõ, így utólag újraértelmezve ez már túl keserû, hogy hogy lehet így elcseszni a dolgokat... (azért így is nagyon tetszik, de örülök, hogy fordítva láttam a két részt.:))
Egyébként én a helyükben biztos próbáltam volna megtalálni a másikat. A csaj lemehetett volna a nagymamája temetése után egy nappal, hátha... vagy minden évben ugyanazon a napon odamentek volna...esetleg adhattak volna fel újsághirdetést.:))) Szerencse, hogy az Internet/Facebook korában, ilyen már nem történhet,bárkit meg lehet találni!:DDDDD
Damill 2013 jan. 27. - 23:25:35
Engem ez a két film jobban megfogott, mint az Elveszett jelentés. Rendkívül hiteles. Az ilyen filmekre szokták mondani, hogy nincsen semmi cselekményük, holott mutatkoznak meg az igazi sorsok.

A második részt viszont senki ne nézze meg az elsõ rész nélkül!
10/10
csikrisz 2012 okt. 07. - 09:39:40 10/10 Előzmény bbblll
Igazán odaírhattad volna, hogy SPOILER.

Zseniális film, legalább olyan jó, mint az elsõ rész. Annyira örülök hogy most láttam, mert nemrég olvastam, hogy pár hónap múlva érkezik a harmadik rész! (Before Midnight) Borzasztóan várom.
buncow 2011 szept. 28. - 23:18:27 Előzmény bbblll
kár volt elolvasnom:S
10/10
bbblll 2011 szept. 15. - 23:59:52 10/10
Megnéztem a 2. részt is, méltó folytatása az 1.-nek. Remekmû, ami kiüti az embert, már akinek van rá érzékenysége.
A filmekben rendszerint a férfi vall szerelmet a nõnek. A film végén Julie Delpy a walcer eléneklésével mutatja ki legbensõ titkait. Olyan ízlésesen, ahogy a film történetében talán sehogyan más nem tette. Méltó lenne az Oscar díjra.
10/10
Pöttyöspocok 2011 júl. 05. - 11:43:01 10/10
Bekapcsolom a tévét és egy ilyen filmre bukkanok. Mert az ilyenre valóban úgy kell bukkanni. Sajnos nem láttam elõlrõl, de teszek arról hogy pótoljam. Annyi jó, frappáns gondolat hangzott el benne. Lebilincselt. Ahogy õket is. Még egy séta, még egy kis hajókázás, csak elkísérlek...
10/10
sanderb 2011 júl. 04. - 18:10:21 10/10
Az elsõ rész óta eltelt 9 év, 9 egymás nélküli év az újbóli találkozásig. Jót tett a fõhõsöknek, érettebbek, még színesebbek lettek. Teljesen méltó folytatás, ugyanazt érzem, mint az elsõ résznél is, nem tudok nem a hatása alá kerülni. Ahogyan az eltelt idõszak változásait összefoglalják külön-külön, az számomra igazi mozi, mintha ott lennék a közelükben és érezném a feltörõ feszültséget, érzelmi túlcsordulást, az ön- és a másik fél õszinte sajnálatát. Döbbenetes, ahogy ilyen tisztán és ilyen tisztát sikerült a szereplõknek alakítani. 10/10
Összes hozzászólás