Minari - A családom története

Bakancslistához adom
Minari
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 115 perc, 2020

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

A nyolcvanas években egy dél-koreai család Kaliforniából egy arkansasi farmra költözik, hogy új otthont alapítson. Jacob, a családfő bízik a saját családi gazdaság mielőbbi beindításában. Felesége, Monica jóval szkeptikusabb, s miközben egy csirkefarmon dolgozik, aggódik a nehézségek és kisfia, David egészsége miatt. A napi munka mellett a szülők nem tudnak vigyázni a gyerekekre, ezért segítségül hívják Monica édesanyját Dél-Koreából. A messziről érkező és bölcsességet hozó nagymamával sem boldogulnak könnyen a gyerekek, ám életigenlő, vidám természete mégis változást hoz el a család életében.

A rendező, forgatókönyvíró és operatőr-rendező, Lee Isaac Chung dél-koreai bevándorlók gyermekeként saját élettörténetéből merítve készítette el a Minari – A családom története című filmet. A film világpremierje a 2020-as Sundance Fesztiválon volt, s a rangos mozgóképes seregszemlén az alkotás elnyerte a zsűri nagydíját és a közönségdíjat. A Minari – A családom története az elmúlt év egyik legkedveltebb, legtöbbet díjazott alkotása, kétszáznál is több díjra jelölték, s több mint száz elismerést kapott. A 78. Golden Globe-díjátadón a legjobb idegen nyelvű film díját kapta meg, és e kategóriában jelölték BAFTA-díjra is. A Minari – A családom történetét hat Oscar-díjra (legjobb film, rendező, eredeti forgatókönyv, színész, női mellékszereplő, zene) jelölték, s a legfontosabb kategóriák közül négyben is érintett volt. Végül a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját meg is kapta az alkotás, a népszerű dél-koreai színésznő, Yuh-Jung Youn révén.
Bemutató dátuma: 2021. július 8. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Díjak és jelölések

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
juci1919 2023 márc. 19. - 19:24:58 10/10
Gyönyörű film gyönyörű zenével és megható, kedves történettel. Egyszerű és csodálatos. Számomra nagyon megindító volt.
6/10
offtopic
sexykex 2022 dec. 13. - 09:56:05 6/10 Előzmény InteriorLulu
Amerika, amerikai álom, kapitalizmus, vállalkozás. Amikor kitört nálunk a rendszerváltás, 1990-ben azonnal elkezdtünk egy vállalkozást kamatmentes hitelből. De nem vettünk földet, mert hülyék vagyunk a mezőgazdasághoz, ráadásul rengeteg pénz kell hozzá, ha nulláról akarsz elindulni. Tiszta sor, hogy koreai barátunk se akart beosztott senki maradni, de a döntése nem volt igazán ésszerű.
„Te most tényleg, komolyan nem érted, miért” került szóba a kakasviadal? A kiskakast elégetik, a csirkék két hónapig se élnek, de egy jó harci kakas akár évekig is. A viadalokat viszont nem csak az állatvédők miatt tiltják, hanem a fogadásokat bonyolító alvilági szereplők miatt is. (Valószínűleg.)
Remélem nem gondolod, hogy az a nagy nemzetközi nekibuzdulás az állatok érdekében történik? Mindent kipróbálnak, minden szart megetetnek velük csak azért, hogy minél hamarabb elérjék a vágósúlyt. Ugyanezt teszik a marhákkal a tejhozam növelése érdekében. A gazdasági érdek a világon mindent felülír. Az emberek sorsa se érdekli a kapitalistát, nemhogy az állatoké.
Egyre többször írsz ostobaságot kedves Lulu. Ne akarj mindenáron félreérteni másokat, inkább jóindulatúan bóklássz a sorok között, ha lehetséges.
8/10
InteriorLulu 2022 dec. 09. - 13:07:41 8/10 Előzmény sexykex
Te most tényleg, komolyan nem érted, miért szeretne a főhős önálló egzisztenciát, miért akar önálló gazdálkodó, farmer lenni? És ha már, akkor miért nem pont csirkékkel foglalkozna? És hogy mi a különbség a kakasviadal és az élelmezési célú állattenyésztés között, bármennyire gépesített is ez utóbbi? És tényleg nem tudod, hogy ez az ipar pontosan ugyanúgy működik mondjuk Dániában vagy Argentínában, mint az USA-ban, és hogy Dánia is pontosan ugyanúgy elítéli az állatviadalokat?...
(A kérdések költőiek).
"Akkor kezdődnek a bajok, amikor továbbgondolok egy filmet." Ebben téged illetően egyetértünk.

Egyébként az nekem is új, és meg is döbbentem, hogy - gondolom a világ talán minden nagyüzemi tenyészetében - a hím csibéket elpusztítják és elégetik, tehát nem elég, hogy születésük után azonnal meg is halnak, de holtukban még csak nem is hasznosulnak.
6/10
sexykex 2022 nov. 21. - 11:00:07 6/10
Akkor kezdődnek a bajok, amikor továbbgondolok egy filmet.

Nem világos, hogy aki kiscsirkék sejhajának vizsgálatából él évtizedekig és lényegében seggfürkész sztahanovista, az miért szeretne farmer lenni? És, ha már farm, akkor miért nem csirkefarm? Egyedül a minari tekintetében fedeztem fel némi szakértelmet és szinte sorsszerű, hogy a nagyi felperzseli azt az ócska bódét, amiben úgyis pillanatok alatt megfonnyadna nyáron a zöldség.
Amúgy, meg a csibék! Belegondolni is borzasztó, hogy az ember miféle szörnyűségeket követ el büntetlenül az állatvilág ehető egyedei ellen. Most hagyjuk a brojlercsirkéhez fűződő rémtörténeteket. Épp elég arra gondolni, hogy ezek a szerencsétlen pipik mindössze 7-8 hétig élhetnek. Ha tisztában lennének a jövőjükkel, akkor oda lenne az étvágyuk és anorexiába zuhannának. És most megtudtam, hogy Amerikában gázkamarába küldik a kis pelyhes hímeket, azután jön a krematórium. Nyilván Hitlertől vették az ötletet! És ezek a nyomorult jenkik képesek elítélni a mexikói kakasviadalokat, pedig ott az eddigiekhez képest harcos matuzsálemek vívnak a velük született agressziójuk miatt halálos küzdelmeket. Hozzátenném, hogy igazán sokkoló csak a saját tapasztalat lehet. Mindmáig emlékszem arra a szőke tündérkére, a szomszédasszony tizenéves lányára – első szerelmeim egyikére – aki elkapta kedvenc kendermagosát, megtépkedte nyakán a tollat és egy precíz vágás után paraszttálba csorgatta a vérét. Gyerekként azonnal tisztelni kezdtem a szoknyásokat, megsimogattam a nyakamat és napokig nem ettem húst. Most viszont túl hosszúra sikerült az írás és megéheztem. Na, mit gondoltok, mi van a hűtőben éppen?

Legjobb nekem, ha pikk-pakk elfelejtem a látottakat. És, erre most is komoly esély van! Mert ugye Korea nem pont a szívem csücske, mint ahogy a zöldségtermesztés sem és akkor a keresztcipelő őrült szentről – vagy szent őrültről – még nem is beszéltem.
5/10
pihes 2021 nov. 12. - 14:54:33 5/10
Volt egy pont, amikor azt gondoltam, hogy lemaradtam esetleg valamiről, annyira lassú. Később, a füstbe ment terv jó választ adott mindenre.
Nagy terveink, sokszor pont egy jó akaró húzhatja keresztbe, öt!

5/10
szilvi0000 2021 júl. 27. - 09:39:04
Egy aranyos kis matiné. Nem a hollywoodi popcornos, körömlerágós film.
9/10
Gabó58 2021 júl. 19. - 17:04:31 9/10
Egész jó, nézhető film. Szerencsére mellőzi az amerikai filmek sztereotípiáit, a stílusa inkább az ázsiai filmekre jellemző és ez teszi egyedivé. Az "amerikai álom" egy kicsit más szemszögből.
offtopic
Edmond Dantes 2021 ápr. 17. - 09:57:07
Úgy látom, az sincs meg mindenkinek, hogy évek óta szinte egyáltalán nem pontozok, 10*-t pedig pontozós koromban is csak egészen kivételes esetben adtam. Ész nélkül 10*-okat nyomkodni ugyanolyan badarság és csőlátás, mint 1*-okat szórni, "durcizni". De nem tilos..
offtopic
Edmond Dantes 2021 ápr. 16. - 16:18:32
No lám, egycsillagos fórumtársunk is előbújt. Érdemes volt meghívni, színvonalas a kommentje. Te már láttad a filmet?
offtopic
Edmond Dantes 2021 ápr. 16. - 08:34:58
Javaslom, ne engem pontozzon (le) a nyájas ismeretlen, aki máris bejelentkezett az 1*-gal, ami inkább őt illeti, hanem a filmet ... miután -és nem ahelyett, hogy- megnézte. Lehet indokolni is, ha képes rá.
Edmond Dantes 2021 ápr. 15. - 16:10:49
Először is köszönöm Portnak, hogy javaslatomra máris kinyílt ez a topik. Remélem, sokan megnézik és remélem, sokaknak tetszeni fog. Tavaly a szédületes Élősködők mindent vitt, a Minari máris elvitte a GG-t és 6 jelentős Oscarra is jelölték. Hivatalosan amerikai, valójában Amerikában játszódó koreai film, az író- rendező egyfajta önéletrajza. Mindenfajta összehasonlításuk értelmetlen. A híres Álom luxuskivitelben címét kiforgatva a Minari keserű amerikai álom koreai kivitelben, a 80-as évekből. Papa, mama, kislány és szívbeteg kisfiú (ő a rendező, Chung) a kies Kaliforniából a kietlen-világvége Arkansasba költöznek, hogy lélekölő naposcsibe-szortírozás helyett saját vállalkozásba fogjanak. Földművesek lesznek saját erejükből a semmi közepén, vérverejtékkel, lakókocsi-élettel, közben folytatják a csibézést. Mindez az apa tántoríthatatlan elhatározásából, ami kezdettől fogva családi konfliktus forrása. Ötödik kerékként pottyan közéjük a nagymama és tragik(omik)usan felforgat mindent, ami még nem fordult fel nélküle. Szuperlatívuszok mellőzésével: mélységesen humánus, szívszorító, de nem giccses alkotás. Megfogott. (A képen a minari.)