Mindenkiből lehet hős

Bakancslistához adom
We Can Be Heroes
7 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai fantasztikus akciófilm, 100 perc, 2020

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

A Föld szuperhőseit idegen megszállók rabolják el, a gyerekeiknek pedig meg kell tanulniuk együttműködni a szüleik és az egész bolygó megmentése érdekében.
Forgalmazó: Netflix

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
gurpgorg 2021 jan. 07. - 11:33:27 6/10
Robert Rodriguez a Kémkölyökkel egy merőben új műfajt teremtett meg - a gyermekded, de szuperlátványos mesét, szürreális díszletekkel és infantilis szuperhősökkel. Imádtuk. A folytatások viszont egyre gyengébbek lettek, így a műfaj jövője kérdésessé vált.

A We Can Be Heroes (az IMDB szerint magyarul a Mindenkiből lehet hős cím alatt fut) a Netflix legújabb, magyar szinkronnal is elérhető gyerekfilmje, aminek minden pillanatából egyfajta Kémkölykök utóérzés sugárzik - és nem csak azért, mert tisztában vagyunk a rendező személyével, a történet is szinte teljesen megegyezik.

Undorító, csápos földönkívüliek támadják meg a bolygót. A Föld összes szuperhősét riadóztatják, sajnos azonban az idegenek erősebbnek bizonyulnak és mindegyik hőst foglyul ejtik. Az igencsak Trumpra hajazó elnök bejelenti a támadók dekódolt üzenetét: el akarják foglalni a bolygót. A hősök gyerekei, akik ugyancsak szuperők birtokában vannak, úgy határoznak, megmentik szüleiket a fenyegetéstől.

Sikerült-e Rodrigueznek feltámasztania a műfajt és visszaadni a Kémkölykök báját? A rövid válasz: igen. Nyilvánvalóan nem egy, a filmtörténetet újraértelmező alkotásként kell rá a tekinteni, szórakozásként tökéletes kikapcsolódással, főleg ha gyerek is van a háznál. Felnőtt fejjel nézve néhol kínos és bugyuta, de gyerekszemmel bájos, vicces és tanulságos a film. Ami hatalmas pozitívum: a szuperképességek rendkívül kreatívak és látványosak. A rodriguezi képi világ szemet gyönyörködtető, a mexikói rendezőnek ez mindig is nagyon ment.

A filmben jórészt eddig ismeretlen gyerekszínészek cuki alakításait láthatjuk - habár ismerős lehet például a vízmozgató Guppy-t megformáló kislány, aki a szintén netflixes Madarak a dobozban során viselte ügyesen szemkötőjét. A felnőtteknél más a helyzet: nagyot menő The Mandalorian sisakos sztárja, Pedro Pascal és a Narcos-béli partnere, Boyd Holbrook ismét együtt játszik és a szebb napokat látott Christian Slatert is felfedezhetjük egy hős szerepében.

Cápasrác és Lávalány megjelenése után végig azt vártam, hogy megjelennek a Kémkölykök is, de sajnos csalódnom kellett. A régi szuperhősök közül egyébként a lány, Taylor Dooley játszotta el újra a karakterét, Taylor Lautner offolta a szerepet - bár igaz, ő nagyobb karriert futott be végül a Twilight-filmekkel.

Zárógondolat: azért Replay képességét - aki néhány másodperccel vissza tudja forgatni az időt - úgy gondolom, sokan megirigyeljük. Gondoljuk csak arra, mennyivel könnyebb lenne rulettezni a kaszinókban. Vagy például a darts-bajnokságot akárhányszor dobhatnánk a kiszállóra. Nem lenne több bajunk az életben, az tuti.