Mr. Holmes

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-amerikai krimi, 103 perc, 2015

Értékelés:

74 szavazatból
Szerinted?

1947-et írunk. Az öregedő Sherlock Holmes (Ian McKellen) épp Japánból tér vissza, ahol egy erősítőnek hitt ritka növény után kutatva szembesülnie kellett a nukleáris háború pusztításával. A világtól elzárt tengerparti házacskájában Holmes méhészkedéssel tölti napjait, várja az elkerülhetetlen elmúlást. Bejárónője és annak fia, Roger, jelentik számára az egyetlen társaságot. Egykor oly éles elméje hanyatlásával viaskodva Holmes egyre inkább a fiúra támaszkodik, vele próbálja megoldani az esetet, ami nyugdíjba kényszerítette. Közben az élet és a szerelem nagy rejtélyeit is igyekszik sorra venni, mielőtt még túl késő lenne.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
amaro mela 2023 okt. 15. - 16:34:25 8/10
Annyira emberi, annyira angol. 😍
10/10
GoodMovies 2021 jan. 30. - 23:47:06 10/10
Nálam ez egy igazi 10 pontos film. Minden megvan benne, humor, kedvesség, rejtély, történet vezetés, emberiesség.
Akció és üldözési jelenetek nincsenek és szuperhősök sem, gondolom ezért pontozták le sokan.
IamTwo 2017 nov. 03. - 18:07:30 Előzmény Roland Katarn
Gondolom egy utolsó nyomozást, egy megoldandó esetet várt, de az helyett kapott egy drámát. Ami nem feltétlen baj, csak a tartalom alapján nem erre számított.
Roland Katarn 2016 nov. 11. - 08:38:12
Ha láttad a filmet akkor mit nem értesz rajta.....
Kumpirka 2016 aug. 26. - 20:45:09
"- Na!" - mondom magamban - "- Ha a prolik szerint ez egy unalmas film, akkor csak is jó lehet!" - hiszen a proliknak soha semmiben nincs igaza. Ez be is bizonyosodott. Szép kis film ez. Nem is kell többet írni róla.

Egy érdekesség (amit a prolik természetesen nem vettek észre), a mozi jelenetben, a vásznon látható Sherlock Holmest ugyanaz a színész alakítja, aki az Ifjú Sherlock Holmes és a félelem piramisa címû filmben is alakította.
Johann-Georg Dus 2016 máj. 15. - 02:06:49
Az angol színjátszás mestermunkája ez a film. Közelijeivel és a belsõ díszletekkel egy színházi elõadás intimitását varázsolja elénk. Ian Mac Kellen a címszerepben ezer színnel mutatja be az öregedés anatómiáját. Én az idõs otthonokban "kötelezõvé" tenném a levetítését, mert pont azoknak nyújt reményt, akik azt hiszik, nincs értelme már tovább élni. A rendezõ Bill Condon és az operatõr Tobias Schließler pont olyan tempót diktál, amely hozzásegíti a nézõt mind a képi világ, mind a mondanivaló legteljesebb befogadására.
8/10
remidon 2016 febr. 17. - 23:39:36 8/10
egy film amelynek hangulata van ...

nem a történet nem az események, hanem a képek, a zene a kamera és rendezés harmóniája és a fõszereplõ páros kiemelkedõ alakítása ad maradandó értéket.
7/10
sanderb 2016 jan. 29. - 16:48:00 7/10
Mr. Holmes megöregedett, ez így van rendjén. A film az élete vége felé közeledõ, idõs detektívet ismerteti meg velünk, - s mint az idõs emberek többsége is- lassú komótos tempóban. A történet is "öreges", kopottas fényû, a feszültség is hanyatlik és már az elme sem olyan éles, amely a megoldást kutatja, azonban mégsem szánalmas az egész, inkább egyfajta tiszteletteljes lezárása egy fiktív életpályának. A film egyensúlya rendben van, a szereplõk szintúgy, egyedül a dinamika avittas. 10/7
3/10
krammermann 2016 jan. 21. - 10:35:32 3/10
Sokkal többet vártam, nem is értem a magas pontszámot. A rendezõ korábbi munkái alapján tudhattam volna....
8/10
tuvics13 2016 jan. 10. - 16:10:14 8/10
SPOILERES!
Vegyesek az érzéseim a filmmel kapcsolatban! A fõszereplõ eszméletlen jól hozzá a formát, teljesen elhittem, hogy Õ a nagy Sherlock Holmes. Viszont sok zavaró dolog van, ami rontott az összképen.
Úgy ültem le megnézni a filmet, hogy nem egy krimit fogok látni és ez volt a jó döntés, elõítélet nélkül nézni. Aki akcióra vár, az bizony nagyon csalódni fog. A karaktereket remekül megformálták a szereplõk, bár a gyerek és Holmes párosán kívül szinte mindenki elhanyagolható volt, ez pedig a forgatókönyvírók hibája. Az anya drámáját elfogadtam volna, ha jobban ismerem és nem csak egyszer 1 perces monológból tudtam volna meg az életét kínzó dolgairól. Az sem tetszett különösebben, hogy csapódott a történet, néha annyira összemosták a szálakat, hogy nem tudtam eldönteni, hogy csak álomképet akarnak láttatni a készítõk, vagy a valóságot. A bakikat leszámítva viszont remek film volt. Szép tájak, remek fényképezés, parádés aláfestõzenék. Végkifejlet után megfogalmazódott bennem, hogy én nem akarom ezt átélni, szembesülni a halandósággal, elszenvedni az értelmem elvesztését, a barátaim, szerettem hiányát... Szép mese fiatal és öreg között kialakuló barátságról, ugyanakkor fojtogató, hogy felkészülve várta a halált - elvarrt minden szálat!

Az értékelésével még várok egy keveset, hogy holnap milyennek fogom érezni a látottakat!
perry 2016 jan. 08. - 23:55:57
S, ha valakinek eszébe jutott a Nap vége az csak véletlenek összjátéka. :p
perry 2016 jan. 08. - 23:17:20
Ez a film szomorú mese az öregedésrõl az egyedüllétrõl és az idõskori rémrõl a demenciáról. A múlt emlékeinek elveszésérõl, és kései megtalálásáról.
Aki valami ütõs borotvaéles krimit várt mélységesen csalódni fog és mégsem. Hiszen a "masina" mûködik, megannyi rejtély szálai foszlanak fel a képeken, de legfõképpen Holmes belsõ érzelmei szigorú magánya és állandó kívülállóssága az a Arthur Conan Doyle által kreált kép ami apró momentumaiban a filmen is jelzés értékkel jelen van.
De itt kicsit többrõl van szó. Az idõrõl a test romlásáról amely könyörtelenül halad elõre. Arról nem is beszélve,hogy nap mint nap ma is szembesülünk azzal a reklámokban, hogy szép és fiatal emberek nyújtanak át termékeket, baba szépségû bemondónõk és mûsorvezetõk adnak el show mûsorokat és bizony az öregedõket lecseréljük mert nem trendi, hagy ne említsek neveket.
Mr. Holmes filmben ha ironikus akarnék lenni már csak kutya nincs, de megkövetem magam az itt nem is hiányzik. Van helyette egy jobb sorsra érdemes kisfiú tele kíváncsisággal tudás szomjjal és egy mélyen lelkileg megsebzett anya akirõl amint elõre halad a film megtudjuk, hogy a férje többre vágyott el is érte, de mindez az életébe került.
Paralel ezzel a történettel a nézõ egy pont szembesül ezzel a pillanattal a kisfiú is.
Persze ez megspékelve Dél-Anglia tengerpartjával mindazzal a természeti élet igenléssel ami már nem sajátja Mr. Holmesnak. Bár, egy pillanatra amint ketten együtt úsznak a lét egymásba kapcsolódásának szép harmóniáját kapjuk az idõs detektív és a fiatalember mélyen emberi kapcsolatának.
A történet pedig kacskaringós utat vesz, hol nekilódul és egy krimiben találjuk magunkat, hol szembesülünk Holmes leépülésével ijesztõ kiszakadásával a világból és azzal a visszavonhatatlan valósággal ami az idõs emberekre jellemzõ a múlt repkénye befonja õket a jelen elhalványul a tudat bezárul a lét lassan átfordul vegetációba.
Lehetne így is de akkor ez a film társadalmi dráma lenne így csak életeket kapunk apró drámákat két ember életébõl.
Amiért pedig mindez mûködik az két színész és szándékosan írom ezt a gyermekszereplõrõl is munkájának köszönhetõ.
Ian McKellen színészi képességéhez kétség sem férhet néhány gesztussal jellemet teremt, játéka belülrõl kifelé sugárzik átlépi a filmvásznat és utat talál a szívünkhöz. Milo Parker egyenrangú társa ebben a munkában azokon a pontokon erõsítik egymást ahol "felizzik" a levegõ kettõjük között és ott élnek a csendek ahol a tekintetek önmagukért "beszélnek".
A Mr. Holmes annak a régi hagyományokkal jeleskedõ angol filmkészítésnek a terméke amely nézhetõ és élvezhetõ alkotásokat gyártott a múltban is.
6/10
pihes 2016 jan. 08. - 07:12:52 6/10
Nem sok köze van a Holmes&Watson történetekhez. Ami, nem baj.
Jól átlátható, felnõtt, és gyerek szemszögbõl is.
10/10
benvenuto1 2016 jan. 07. - 22:25:25 10/10
Nem is tudjuk megfogalmazni, miért tetszett ez a film ennyire. Szinte eszköztelenül hat. Mégis rá lehet hangolódni, és nem lehet megmagyarázni miért zseniális. Mert az élet értelmérõl szól. Mert jó a zenéje, mert jó a rendezés, mert az a néhány színész is kiváló benne, de nem is ezt figyeljük. Nagyon jól meg van írva.
Zsóka Szarka 2016 jan. 07. - 06:34:57
Csatlakozom az elõttem szólókhoz....gyönyörû film, megható....
10/10 mindenképp!
10/10
gazsiga 2016 jan. 06. - 20:48:05 10/10
Csodálatos film, érdemes megnézni. 10/10
sofi 72 2015 dec. 10. - 20:44:56
Nincs benne semmi extra, mégis kellemes kikapcsolódást nyújtott. Balga fejjel azt hittem, lesznek benne Holmes-os morzsák, valami reálisabb megvilágításban, de tévedtem. Ami nem baj, mert új színt jelent az "elõélethez" képest.
Próbálok minél homályosabban fogalmazni, nehogy azzal vádoljon valaki, hogy lelõttem a film poénját.
Lehet, hogy nincs is poénja? ;)

Nagyon emberire sikeredett, ami elég furcsa egy Holmes-ról szóló sztoriban...