Nagy Sándor döntő csatája

Bakancslistához adom
Alexander's Great Battle
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol dokumentumfilm sorozat, 2009

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Az ókori történetírók egyetértenek abban, hogy Nagy Sándor, Makedónia királya, és a világ egyik leghíresebb hadvezére időszámításunk előtt 331-ben a mai Irak Erbíl (Irbíl) nevű városához közel, egy Gaugamela nevű falu mellett vívta döntő csatáját a perzsákkal. Magát a helyszínt azonban soha nem sikerült azonosítani. Michael Wood angol történész a mai Szírián és Irakon át utazik a brit és amerikai alakulatokkal, hogy Szaddam Husszein országában megoldja azt a talányt, amely századokon át foglalkoztatta a történészeket és a régészeket: hol is aratott Nagy Sándor győzelmet Dareiosz hatalmas hadserege fölött?

Hozzászólások

Szerinted?
Ford Mustang 2011 szept. 29. - 18:52:56
331 májusában Alexandrosz visszatért Türoszba. Itt megparancsolta a város újjáépítését, s szövetséges föníciaiakat telepített le. 15 000 katona érkezett tavasszal Makedóniából, és júliusban Türosznál csatlakoztak Alexandroszhoz. Így serege 40 000 gyalogosból és 7000 lovas katonából állt.
Alexandrosz kelet felé vonult Szírián át és elérte az Eufráteszt. A terve az volt, hogy innen dél felé Babilonba vonul, de a perzsa hadsereg Mazaeus satrapa vezetésével elvágta az utat. Alexandrosz kikerülte a sereget, amely nagyobb volt, mint az övé, és tervét megváltoztatva észak felé vonult. Eközben Dareiosz összevonta csapatait Asszíriában, és ez a haderõ volt az, amellyel Alexandrosz találkozni akart. 331 szeptemberében a csapata elérte a Tigris folyót.