Nem félek

Bakancslistához adom
Io non ho paura
16 éven aluliak számára nem ajánlott olasz-spanyol-angol filmdráma, 105 perc, 2003

Értékelés:

55 szavazatból
Szerinted?

Dél-Olaszország, 1978 nyara. Egy eldugott, négy házból álló tanyán vagyunk a pugliai vidéken, ahol ötven kilométeres körzetben sehol semmi, csak a végtelen búzamezők. Fent a ragyogó égszínkék ég, melyből perzselően süt a nap: ez az évszázad legforróbb nyara. A szinte síri csendet csak a tücskök ciripelése töri meg. E magányos vidék maroknyi felnőtt lakója a kánikula elől a házakba húzódik, csak a tanyán élő hat gyerek merészkedik ki, akik biciklivel járják a környéket. Kínzó unalmukban arra várnak, hogy egy kis kalandban legyen részük. Amikor végre történik valami, a rájuk leselkedő veszély minden képzeletüket felülmúlja. Az aranyló mező közepén, távol a lakott helyektől szörnyű bűntényre derül fény. A kilencéves Michele véletlenül olyan dolgot fedez fel, amit jobb lett volna nem megbolygatni. S miután senkinek sem beszélhet a felfedezéséről, egyedül kell kimásznia a bajból...

A filmet az olasz irodalom kiemelkedő képviselői közé sorolható Niccolo Ammaniti regénye ihlette. Gabriele Salvatores lebilincselően izgalmas thrillere egyben a gyermekkor fájdalmas elvesztésének látlelete is.
Bemutató dátuma: 2004. április 8. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
peppys 2019 aug. 29. - 00:22:14 Előzmény Szissssz
Egyetértek!
5/10
stupek2 2015 aug. 31. - 10:53:22 5/10
Talán 10 éveseknek kellene kritikát írni errõl a filmrõl, akkor talán 10-es lenne. De nem nekik készült, hanem felnõtteknek. Azoknak meg teljesen logikátlan a film. Ha én találok valakit, egybõl a legközelebbi felnõttnek szólnék.
Persze nem vagyok spanyol.
10/10
benvenuto1 2015 márc. 06. - 23:48:12 10/10
Erre emlékezni lehet. Érdemes újra megnézni.
8/10
Szissssz 2013 dec. 17. - 15:17:01 8/10
Engem ez a film teljesen elbûvölt és megfogott a magával ragadó, gyönyörû képeivel, zenéjével s történetével!
swadarshan 2013 febr. 22. - 02:05:41
nincsen ebben a filmben semmi hiba.
annyi hogy gyermek szemlélõként van bemutatva és ha valaki elfelejtette milyen volt gyereknek lenni (vagy netán sosem adatott meg neki ez valamiért) akkor nyilván értetlenül áll a film elõtt...
a logika az a felnõttek dolga és pont ezt mutatja be a film gyönyörûen, hogyan adaptálja a gyermek a felnõttek furcsa dolgait lépésrõl lépésre - hiszen õ maga is felnõtté igyekszik válni, és ebben az elsõ számú példaképei a szülei. legyenek azok bármilyenek is.
Kaktuszné 2013 febr. 09. - 19:49:32
Szóval mielõtt megnéztem elolvastam a hozzászólásokat és az volt a vélemény a filmrõl, hogy gyönyörû, tökéletes vagy, h mekkora sz*r, azaz eléggé szélsõséges.
A csodálatos zenét dicsérõ hsz-eket nem értem, igazából: http://www.youtube.com/watch?v=tP1PXRiVoJw
Unalomig rágott és feldolgozott komolyzene volt a filmben, nem értem, miért hatott egyesekre az újdonság erejével????!!!!!!!!!:O

Viszont a filmmel kapcsolatban vegyes érzelmeim vannak..SPOILER is lehet benne***********************
Tehát Mikéne (ha vóna?) a korához képest igen intelligens volt és ostoba szüleihez és környezetéhez képest érzelmileg is nagyon fejlett volt, mégis bután viselkedett a raboskodó kisfiúval kapcsolatban, az elrabolt kisfiúról pedig nem véletlenül fantáziált, h bolond, na az õ viselkedése sem volt éppen logikus. Tiszta logikátlan az egész film egyébként. Érdekes volt, h nem fizettek a kisfiú szülei, ennyire nem ért nekik semmit gyermekük élete?
Nyilván jómódú emberektõl rabolták, h pénz jöjjön a konyhára...Aztán nem értettem, miért éheztették a gyereket, attól, h el van rabolva még lehet neki inni-enni adni, nem? Mikéne (ha vóna?) apukája egyébként már a film elején, nagyon bizarrnak tûnt, és amikor kiderült, h a lábos az õ konyhájukból való, szörnyû sejtésem támadt...ami nem igazolódott be, azaz kiderült, h Mikéne (ha vóna?) apukája nem pedo, hál'Istennek...huhhh
Aztán, amikor az egyik hapsi felfedezte, h Mikéne (ha vóna?) bejárkál a kissráchoz, akkor megütötte és, amikor ezt Mikéne (ha vóna?) anyukája meglátta elkezdett verekedni a fickóval, h mit ütlegeli az õ gyerekét, a pasi meg a földre teperte és elkezdte megerõszakolni a nõt, mire a szomszéd szobából a nõ férje (Mikéne, ha vóna?) apukája, meg egy másik fa*szi átrontott, h mi ez a hangoskodás??????? Ez totál káosz...
Aztán még az is zavaró volt, de ez lehet, h a szinkron hibája, h nekem is folyton az az érzésem volt, h ez nem kisfiú, hanem kislány...
A végét sztem nagyon elhibázták, amikor belép az apukája és eldördül a lövés, akkor kellett volna elfeketülnie a képernyõnek és megjelenni a castingnak, ez a film akkor lett volna szép, megdöbbentõ és szívfacsaró. A végén az az értelmetlen enyelgés, idegesítõ volt és ráadásul, nem tudni, h most akkor Mikéne (ha vóna?) meghal-é vagy nem hal-é meg. ja és még annyit, h a szülei, meg a többi emberrabló borzasztó emberek, h senkinek nem támadt semmiféle morális kéteje azzal kapcsolatban, h rosszat tesznek, max. Mikéne (ha vóna?) anyukája sírta el magát, de akkor sem szólt, mondjuk értem én, h ott a férfi az úr, de azé csak szólni lehetett volna ellene. Vagy suttyomban odamenni és enni adni annak a szerencsétlen gyereknek. Ehhe errõl jut eszembe, h Mikéne (ha vóna?) kihallgatja a szülõket, akik arról beszélnek, h egyszerûen kiteszik a srácot valahol az út szélén és otthagyják, hogy ebbõl, hogy következett, hogy le kell lõni...???!!!!!!!!

Na most beszéljünk azokról a részekrõl, amik nagyon tetszettek:
Tetszett nagyon, amikor Mikéne a hugával nyomult, tetszett, amikor leállította a vetkõzõ kislányt, tetszett, amikor átment a gerendán, amikor szenvedett, h nem mehet a kisfiúhoz és látszott mennyire kínlódik, hiszen nagyon megkedvelte a Filippot, még ûvöltött is kínjában és nagyon tetszett, amikor a mondókát mondta a sráchoz menet éjjel. Vmi ilyesmi volt: "Szõrös pókok, nyálkás csúszómászók, éjszakai baglyok, akik nappal alszotok vigyázzatok nagyon erre a kisfiúra" Aztán tetszett, amikor a végén ráparancsol, amivel erõt ad a kissrácnak, h kimásszon és amikor elmosolyodik és boldogan fut elõ, h az õ apja húzta a rövidebbet.
Spoiler vége***********

Összességében a hibák ellenére mégis azt kell mondanom, h tetszett, de nem hiszem, h valaha mégegyszer újranézném.
Nem pontoznám, mert a hibák miatt talán méltatlanul keveset adnék...
10/10
stygi 2011 szept. 29. - 21:23:23 10/10 Előzmény Bucsi
A választ a könyvben tökéletesen leírják, de a filmben csak egy mondat utal rá:
Minden azé, aki elõször meglátja.
Ez alapján a fiú, a titok, hogy van ott valaki, az õ titka. Csak az övé. (Nem mondhatja el a többieknek, mert Kobak ezt is elvenné tõle.) --> írja a könyv, ami egyébként arra is kitér, hogy a fiú szólni akart az apjának, nem is egyszer, de az mindig idegesen elkergette magától. Aztán mikor rájött, hogy a lábos, amit a házromnál talált, az õ konyhájukból való (a húga, Maria választotta a piacon, tehát összetéveszthetetlen más lábossal), rájött, hogy nem bízhat meg az apjában. Ekkor kezd arról képzelegni, hogy a gödörben lévõ kisfiú az ikertestvére. ½Az egyik szõke volt, a másik fekete. Az egyik normális volt, a másik bolond..½ Próbálta felmenteni az apját, mivel gyermeki lelke nem tudta elfogadni, hogy az õ apja ilyen tettre képes.
10/10
stygi 2011 szept. 29. - 21:15:39 10/10 Előzmény Naphinel
Én ma fejeztem be a könyvet, ami alapján a film készült. Olvasd el, és minden kérdésedre választ kapsz:)
6/10
sanderb 2011 szept. 19. - 22:38:58 6/10
Jaj, elég silány feldolgozás lett ! A fényképésznek gratulálok, a képi megjelenítés kiemelkedõ, látványos és talányos, de az egész felejthetõ munka lett.
Többször eszembe jutottak a magyar, önmaguknak filmet készítõ, alterbe hajló filmesek alkotásai, amitõl a Filmszemle zsûrije majd elélvez. 10/6
3/10
Naphinel 2011 márc. 12. - 08:46:56 3/10
Meg kiviszi, aztán bocs, b.azdmeg, de visszaviszlek a gödörbe. Hát, anyád! Azért egy kisfiúnak is van annyi esze, hogy hé, találtam valakit, szólok vkinek.
A történet silány, sokszor vontatott és logikátlan. :( A vége befejezetlen, hisz most jó, hogy letartóztatták a pasast, de az, hogy Michele-vel mi lett, találjuk ki. Amúgy nagyon meg akartak siratni, túlságosan erõltetett lett így, olyan klisés.

Mondjuk három pont, az is a zene miatt.
3/10
Naphinel 2011 márc. 12. - 08:40:20 3/10
Amilyen jó volt eddig, a vége totál értelmetlen... meg úgy az egész. Most mindenki tudta, hogy a kisgyereket elrabolták? De miért, és miért nem tettek ellene?
Áh, maradt bennem egy rakat kérdés. *legyint*.
3/10
Naphinel 2011 márc. 11. - 22:08:35 3/10
Érdekes film, a zene telitalálat, imádom, gyönyörû. A film kicsit vontatott, ráadásul nem vágom, a kislánynak miért kellett fiúnevet adni. :)

Ja, a slussz, hogy 74 perc után ist kaputt, mert lejárt a limit. Szóval holnap szedhetem le megint, hogy megtudjam, mi lett a vége. Jeee.
retiposzata 2010 jan. 30. - 16:48:25
Üdv Mindenkinek!
Mi is sírtunk a végén.
...az örömtõl, hogy vége lett.
10/10
smileatesz 2009 júl. 22. - 11:16:48 10/10
Remek film az emberi szívtelenségrõl
Bucsi 2009 ápr. 11. - 17:10:02
Nem akarok senkit megbántani, de szerintem nem volt valami logikusan felépítve.
****SPOILER****
Úgy idegesített mikor a srác észrevette a föld alatt a fiút, elrohant majd nem szólt senkinek.És mi van ha meghal mire visszaér ,mit tudta õ akkor, hogy a srác miért van ott.
Én biztos egybõl rohantam volna szólni, hogy találtam valakit.
*****SPOILER VÉGE****

Szép volt a zene és jók voltak hangok.
4/10
10/10
marky 2009 febr. 24. - 15:58:38 10/10 Előzmény grubesa
Inkább magas kategóriájú olasz csoda! 10/10
Gyönyörû képek, szívfacsaró sztori arról nem is beszélve hogy csodálatos bepillantást nyerhetünk az igazi dél-olasz milliõbe.
Remek!!!!
8/10
kispalissaci 2009 jan. 21. - 09:12:07 8/10 Előzmény grubesa
Nem értek egyet. Alacsony kategóriásnak semmiképp nem nevezném. Engem is film ritmusa, valamint leginkább az nyûgözött le, ahogy fényképezve van... Gyönyörû tiszta színek, sokat sejtetõ kameraállások...
A karakterek is rendben vannak, tetszik hogy nagyon sok dolog csak sejtetve van..
A 'korai felnõtté válás' sztori (amire ugye már a legelsõ jelenet is tökéletes példa) ugyan tényleg nem egyedülálló és egyedi se világirodalomban se a filmmûvészetben, de ahogy ezt filmre vitte Salv., mindenképpen az...
A végén én is sírtam, de az arra is ment ki, h megbõgessenek minket :) Nekem 10/8.
2/10
grubesa 2008 dec. 09. - 09:19:43 2/10
Ez egy alacsonykategóriás olasz mûvészfilm!
2/10
CatsOnMars 2007 jún. 03. - 14:02:37
sztem rohadt jó film.nagyon megfogott.a zenéje tökéletes.imádom!
fáklyás menet 2007 jan. 11. - 13:55:33
Jó film, érdemes megnézni.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu