Nem hagytak nyomokat

Bakancslistához adom
Zeby nie bylo sladów
16 éven aluliak számára nem ajánlott lengyel-cseh-francia filmdráma, 160 perc, 2021

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

A film olyan történetet dolgoz fel, amely az egész keleti blokkot megrázta, bármennyire is próbálta a lengyel államhatalom eltussolni. 1983 nyarán, Lengyelországban már néhány hónapja felfüggesztették a kommunista kormányzat által korábban bevezetett hadiállapotot, de a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyja a lakosság jogait.

Egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja, Jurek Popiel (Tomasz Zietek) szeme láttára. A szemtanú fiú hamar az állam ellenségévé válik. Jureknek döntenie kell: meghunyászkodik, vagy tanúskodik barátja ügyében, és kiáll az igazság mellett, még ha ezzel a saját és szerettei életét kockáztatja is.

Jan P. Matuszynski, Az utolsó család rendezőjének ledöbbentő erejű legújabb filmje bár közel negyven évvel ezelőtt játszódik, mondanivalója aligha lehetne aktuálisabb. A Nem hagytak nyomokat a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált, Lengyelország ezt az alkotást nevezte a legjobb nemzetközi film kategóriába a 2022-es Oscar-díjra.
Bemutató dátuma: 2022. október 6. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Szereplők

Jurek Popiel
Barbara Sadowska
Tadeusz Popiel
Grazyna Popiel
Czeslaw Kiszczak tábornok
Kowalczyk

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
3,14159 2023 febr. 15. - 06:37:55 2/10
Értem én, hogy mit akartak kihozni belőle, de ez így idegesítően logikátlan, és majdhogynem az ellenkezőjét érték el!

A srácot mindenki erőszakkal, vagy alattomos manipulációval akarta meggyőzni arról, hogy vonja vissza a vallomását. Pedig annyira egyszerű lett volna meggyőzni. Csak rá kellett volna mutatni a tényekre! Hogy tönkre teszik az anyját, az apját, hogy az ápoló öngyilkosságot kísérelt meg, hogy annak a családját is tönkre teszik, stb. Minden lépésével 1-1 életet tett tönkre, és miért? A barátját úgysem tudja feltámasztani!!! Tehát, ilyen szempontból egy erkölcsi nulla, mert gátlástalanul tesz tönkre életeket, a fafejűsége miatt.
Az apát, bemutatták, mint árulót. Pedig ahhoz kell az igazi erő, és elszántság, hogy ilyen döntést, és ilyen lépéseket meghozzon, a családja védelmében! Nem jókedvéből tette, amit tett!
A retek költőnő, mindenkitől elvárta, hogy áldozza fel az életét, és sodorja veszélybe a családját, a fia ügye miatt!
Sértegette a srác apját, hogy milyen gyenge, stb... pedig akkor már 1 éve tűrték a hatalom nyomását. De amikor őt halványan meglegyintette a hatalom szele, elsőként, 1 másodperc alatt, fülét-farkát behúzva hátrált ki a saját fiának az ügye mögül! És ő lett mártírnak beállítva. Még a végén is, vádaskodva mondja, másokra: "képesek megalkudni az igazságszolgáltatás cinikus manipulációival, holott ez őrá volt a leginkább jellemző!


Úgyhogy ez az én szememben egy erkölcsileg kifordított film, ami az ellenkezőjét mutatja meg annak, mint amit akar!