Oscar

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Oscar Wilde-ot szellemessége, színdarabjai, bátorsága, szexuális merészsége, és a l'art pour l'art eszmébe vetett hite miatt egyaránt sokan csodálják világszerte, ám rögtön Wilde lenne az első, aki közölné ezzel kapcsolatban, hogy "Az igazság sohasem tiszta, és ritkán egyszerű" (Bunbury, avagy Szilárdnak kell lenni).

A műsorban az angol pop-kultúra elsőszámú szakértője, Michael Bracewell író a szokásokkal szakítva nem akadémikus távolságtartással, és nem is a homoszexualitás felől közelítve mutatja be Oscar Wilde-ot. Ehelyett úgy ábrázolja, mint a század első rock 'n' roll sztárját: egy harcos, rebellis, szeretetre méltó férfit ismerhetünk meg, aki csípősen visszavág az újságíróknak, és saját életrajzát sem átallja átírni. Bracewell fel is teszi a kérdést: "Mi az, amitől ennyire odáig vagyunk Wilde-ért, amitől a század első igazán népszerű híressége lehetett?"

"Wilde rengeteg önellentmondás megtestesülése volt, és művei java része ezekből az ellentmondásokból építkezett" mondja a producer, Hugh Thomson. "Egy ír fickó az angol társadalom elitjében, szocialista érzelmű alkalmi sznob, aki homoszexuális hajlamai ellenére élt-halt a családjáért. Semmilyen skatulyát nem lehet ráhúzni, mert mind csak részleges képet mutatna róla."

Az író életét bemutató műsorban olyan ismert emberek is közreműködtek, mint a drámaíró Tom Stoppard és Ulick O'Connor, továbbá a Pet Shop Boys frontembere, Neil Tennant, valamint Stephen Fry színész, aki a címszerepet alakította az Oscar Wilde szerelmei című filmben.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?