Oxfordi gyilkosságok

Bakancslistához adom
Endeavour
angol drámasorozat, 2013

Értékelés:

77 szavazatból
Szerinted?

Az 1960-as években játszódó sorozat Endeavour Morse-ot követi korai éveiben rendőrként. Morse részt vesz egy sor nyomozásban Oxfordban partnere, Fred Thursday detektívfelügyelő mellett.

Évadok:

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
K. Judit szept. 17. 12:49:30 Előzmény kkanai
Köszi szépen!
Talán kétszer három epizód még pont belefér, azt semmiképp nem akarnám, hogy más (közkívánatra, vagy saját mohóságból felhígított) sorozatok sorsára jusson. Épp azt figyeltem meg, hogy akárhányszor is sikerül megnéznem egy-egy részt, valami új információt mindig találok benne. Lehet, hogy a nagy mintás tapéták néha túlságosan elvonják a figyelmemet ..., jó, hogy ma már nem látni ilyesmit :)
A város viszont gyönyörű.
kkanai szept. 16. 20:21:24 Előzmény K. Judit
Jó hír, hogy már forgatják a 7. évadot, jövőre adásba kerül. És berendelték a 8. évadot is (3 + 3 epizód).
https://www.radiotimes.com/news/2019-09-15/endeavour-series-7-air-date-cast-trailer-itv/
kkanai szept. 16. 20:13:10
Bocs, az előző hsz-em off-topic, nem az Endeavour-ról elmélkedtünk.
kkanai szept. 16. 20:05:57 Előzmény vino-et-veritas
Sajnos a "s.r.z.tb.r.t"-on nincs hozzájuk felirat. Kicsit körülnézek, hátha létezik angol/német ...
A korlátozott angoltudásommal (is) jónak tűnik.
vino-et-veritas szept. 16. 09:04:51 Előzmény kkanai
OFF
A Morse felügyelőből is van fenn jónéhány (nem a teljes 12 évad) egy "sorozatbarátoknak" szóló honlapon (Google segít), de szerintem az csak tagoknak érhető el...
K. Judit szept. 16. 00:46:53 Előzmény kkanai
Nem tudom, törlik-e automatikusan a v-megosztók linkjeit ezért megpróbálom betűvel-számmal-írásjelekkel leírni a helyet, ahol
- úgy emlékszem - az összes rész megvan. Sorban lehet nézni, és nem úgy, ahogy az Epic adta):
A hely neve "jobbmintatv.hu per online per Oxfordi_gyilkosságok per 1_evad per 4_resz per"
(Hülyén néz így ki, de remélem érthető.)

Most már lement az összes rész, a 6/4. volt az utolsó, és méltó befejezés lett.
Azzal, hogy ennyire összekeverték az elején a sorrendet, igazi rejtvényként lehetett felfogni az egész sorozatot, kitalálni a kerettörténetet folytatólagosan (hogy például miért ültették le Morsot egyik-másik évad végén, vagy melyik sebesülése után áll újra munkába), izgulni a kollégáiért, vagy az elsőre ellenszenves kollégáit, ill. főnökét hogy lehetett megkedvelni a végére stb. Az epizódok címe alapján is próbáltam előre kitalálni, vajon melyik egyszavas cím melyik történetet takarja - hát sokszor nem sikerült. Pedig mostanra már láttam az összeset, még mindig össze tudom téveszteni, vajon melyik a Lelet, a Fúga, vagy mondjuk az Otthon, az Oszlop, vagy az Aratás ... Egyet biztosra megjegyeztem, ami szerintem a legmegrázóbb volt, a Sohaországot, esetleg még a Prédát (a tigrissel)...

Mindenesetre kár, hogy vége, tudnám nézni még sokáig.

vino-et-veritas szept. 15. 20:23:08 Előzmény kkanai
Talán majd előveszik egyszer (Taggarttal együtt).
Valahol ezek is a Holmes-Poirot-Marple "angolos" (bár Taggart skót) krimi-nyomán haladnak (újabban "Barnabyk" is), és egyik sem túl akciódús történet.
Különben az idős Morse ugyanúgy egy Jaguár Mk II-vel járt, mint kb. itt. Csak az talán cseresznye- vagy meggypiros volt...
Amúgy elég érdekes a film légköre. Ennyire nyomasztó volt a '60-as évek Nagy-Britanniája (szürke, jellegtelen, kopottas, stb. lakások, utcaképek, emberek stb.)?
Valahol olvastam, hogy náluk a II. VH után is sokáig jegyrendszer volt. Sőt a '60-as évekig bizonyos utazási korlátozások is voltak (nem politikai, gazdasági okok miatt), annyira padlóra vitte a háború és a gyarmatok elvesztése a gazdaságot.

OFF
Egyébként ez az "igazi" retró, mivel visszahelyezik egy korábbi korba, annak környezetébe a történetet, amit ma forgatnak....
kkanai szept. 15. 18:37:05 Előzmény vino-et-veritas
Sajnos lemaradtam róla, szívesen megnézném, de egyelőre nem találtam rá sehol :-(
vino-et-veritas szept. 14. 16:22:56 Előzmény kkanai
Olyannyira, hogy még a zenei alapmotívum is "onnan" jön...
Korábban a story4-en is ment a "régi" sorozat.
CzE szept. 08. 20:47:37
Nagyon szeretem ezt a sorozatot. Többször megnéztem már az összes évadját. De a VI. évad magyarra fordítása nagyon félresikerült... Több helyen értelmetlen lesz a történet, ezért meg kellett vennem a DVD-t, és angolul érthető...
biso7 aug. 06. 14:50:02
Köszi Szotyi az infót. Sajnos csak a VI/1-t láttam, a maradék háromról lemaradtam, de olyan furcsa, hogy nem ismétlik, csak az I-III. évadokat.
kkanai júl. 29. 20:34:57 Előzmény K. Judit

A sorozat a 80-as években kezdődött, az alapjául szolgáló regények a 70-es évektől jelentek meg. Az idősödő Morse nyomozásairól szóltak, míg a mostani "Endeavour" a fiatal éveit követi. Azaz most legyártották az előzményeket.

A korábbi sorozatból kiderül, hogy Morse nőtlen marad (bár a rajongók még mindig várják, hogy megtalálja a megfelelő asszonyt, de nem tudni, mi az írók szándéka ebben a tekintetben).https://en.wikipedia.org/wiki/Inspector_Morse

https://www.nytimes.com/2002/02/23/arts/john-thaw-is-dead-at-60-played-tv-s-inspector-morse.html


10/10
romantika5 júl. 29. 12:34:22 10/10 Előzmény K. Judit
Én is többször nézem, de követhetőbb, mint a Kisvárosi gyilkosságok. Azt is szeretem, de Mors most nagyobb kedvenc.
tóthlászló júl. 24. 08:19:05 Előzmény K. Judit
Újra meg kell nézem ahhoz, hogy okoskodhassak.
K. Judit júl. 23. 12:55:28 Előzmény tóthlászló
Korábbi epizódokat most is ismételnek - négyesével - csütörtökön déltől, és ha jól emlékszem, pénteken reggel hattól ugyanazokat újra.
Ha láttátok véletlenül a 6/2-es epizódot, az "Apolló" címűt, virágnyelven, vagy spoilerezve lenne még kérdésem. Főleg az autókkal (kulcsokkal) vagyok bajban, annyira összekavarodnak a dolgok....
Különben ezt a részt maga a főszereplő Shaun Evans rendezte, egy videóban láttam, hogy nagyon dicsérték a kollégái. Azt is innen tudtam meg, hogy ez egy korábbi sorozat, talán éppen 70-es évekbeli, amit újra alkottak.
tóthlászló júl. 23. 08:34:38 Előzmény K. Judit
Remélem, hogy az évad befejezése után előlről ismétlik. Amúgy valóban enyhén szólva is bon yodalmas valamennyi epizód, de kibogózható, bár maradnak elvarratlan szálak.
K. Judit júl. 22. 10:54:32 Előzmény tóthlászló
A 6/1 ismétléséről egyelőre lemaradtatok, eddig vasárnap este 7 óra körül ismételték. (Az Epicdramánál soha nem lehet tudni, hogy ugyanígy folytatják-e.)
Én már láttam a 6/2-t is, kétszer is - nem merném állítani, hogy utoljára, mert még mindig lennének kérdéseim, nagyon kell figyelni, főleg a végén. Olvastam valahol a sorozat oldalán, hogy szinte mindenki többször nézi.
tóthlászló júl. 22. 10:08:22
Engem is az érdekelne, hogy a 6. vad 1 epizódját mikor ismétlik, mert minden odafigyelésem dacára lemaradtam róla (pontosabban a Murdoch új epizódjai ütik a hétfő esti vettést, nyilván ezért csúsztam le).
dimari júl. 16. 14:11:44
A VI/1.részt mikor ismétlik?
c_crenci júl. 08. 23:42:35 Előzmény Papp Sándorné
Hát nem igazán. A Guy Fawkes -nak kell utánnanézni a wikipédián. Elvileg összeesküvő...
https://hu.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkes
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás