Pacsirtavár

Bakancslistához adom
La masseria delle allodole
olasz-francia-bolgár-spanyol-angol filmdráma, 115 perc, 2007

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

1915, Törökország. AQ jómódú örmény Avakiancsalád vidéken él, az úgynevezett Pacsirtavárban. Tiszteletben álló polgárok, gyakran adakoznak, és mindenkinek ott segítenek, ahol tudnak. A családfő ravatalánál - akinek halálos ágyán szörnyű látomása volt -, mindenki megjelenik, aki tiszteli őket, és akit ők tiszteltek, törökök, örmények egyaránt. A törökök azonban készülnek valamire: meg akarják alkotni a Nagy Törökországot, amiben nincs helye a gazdag és "áruló" örményeknek. Katonák százai indulnak parancsra kiirtani minden örmény férfit (korra való tekintet nélkül), a nőket és lányokat pedig Aleppo közelébe deportálják.

A film Antonia Arslan regénye nyomán készült, amiben a szerző saját felmenőinek tapasztalatából merített, azokéból, akik túlélték az 1915-ös törökországi örmény népirtást.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
pneklara 2011 febr. 20. - 12:56:42 9/10
A "most mi" részemrõl az 1956 - napjainkig tartó idõszakot, és helyszínt jelenti.
sanjust 2011 febr. 19. - 01:09:59 Előzmény pneklara
Hogy hogy megúsztuk? Egyaltalán nem úsztuk meg.A világháború alatt itt is folyt a népírtás.
9/10
pneklara 2010 szept. 19. - 09:17:37 9/10
Nem véletlen a 18-as karika.Bár a fiatalok nevelésébe beleférne az arról való beszélgetés, hogy mit tud elkövetni az ember az ember ellen.
Megdöbbentõ film, még ha a romantikus szál kicsit meseszerûvé teszi.
Most olvasom az Exodust: arabok-zsidók háborúját.
Elgondolkodom, hogy véletlen, hogy itt, most mi megússzuk/megúsztuk ezt az elmeháborodottságot?
kgyuri0 2010 szept. 19. - 04:24:22
Fantasztikus film, csak szuperlativuszokban lehet róla szólni.
Kicsit romantikus,de minden féle képpen csakis jó értelemben.
A Wikipeiából meg lehet tudni egy rakás informáiót azörmény genocuóidumról, nem igaz, hogy nem születtek büntetésel, igaz úgy rémlik, elteketoriázták a végrehajtádukat. A 3 fõkolompost örménytenoritáktíz éven belül likvidálták. Nyilvános és hivatalos elégtételt az örmények valóban eddig nem kaptak, a törökök szégyenükben(?!) tagadják,még szóba sem lehet hozni az ügyet, a világ államai közül mintegy húsz tekinti népirtásnak az eseményeket(ebben sok politikai érdek játszik szerepet Töröko lényegében az egyetlen muszlim ország, ahol töbé-kevésbé mûködõ demokrácia van hosszabb távon.
Magyarországról mit gondoltok, hivatalosan az örménynépirtást elitélõ országok között van? Eltaláltátok: NEM!
Pedig azért úgy tûnik , rajtunk kívül is van kis nép,akit a balsors "régen tép"
Nem tudom, a jelenõl szólva miért kell (ál)demokráciáról beszélni, ez jól hangzó orbitális ostobaság, inkább örülni kéne, hogy legalább névlegesen nem fog ilyesmi még egyszer megtörténni - hála az (ál)demokráciáknak.
Érdekes összevetni a film elõtti mûsorral, amely egy tibeti szerzetes megpróbáltatásairól szólt kinai börtönökben
Borella 2010 szept. 19. - 02:00:00
Borzalmas, hogy milyen gyalázatos az emberiség rövid története. Amit az emberi történelem itt a földön eddig feljegyzett, csupa hiúságból, gonoszságból és nagyravágyásból elkövetett vérontás, kínzás, üldözés, borzalom. A mai (ál)demokratikus világban, ahol már egy pofon miatt is emberi jogi pereket indítanak, csodálom, hogy még mindig feltáratlanul, kimondatlanul és legfõképp tisztázatlanul és történelmi bocsánatkérés nélkül, minden büntetést, elmarasztalást megúszva tudott maradni ez a népírtás.
RobertoRoy 2010 szept. 18. - 19:52:34
Érdeklõdve várom a filmet, mivel kedvenc együttesem (SOAD)is örmény származású, valamint sokat tettek azért, hogy a Világ megismerje az Örmény népirtásról az igazságot, amit a Török kormány asszem a mai napig tagad.
10/10
gladiátor1 2010 szept. 04. - 23:05:24 10/10
Csodálatos, hogy a Duna Tv megvette és mûsorára tûzi ezt a megrázó filmet. Alessandro Preziosi sajnos csak a film pár jelenetében játszik, de nagyon örülök, hogy miatta megnéztem a filmet.

A történet nagyon mély és megrázó, a színészi alakítások fantasztikusak, maga a regény nálunk is kapható. Valójában a film végére muszáj örülni az apróbb problémáidnak, ezek a drámai történetek tényleg megtanítanak az élet valódi értékeire.

Mindenkinek csak ajánlani tudom. Ha pedig beszélgetni szeretnél a filmben sajnos csak mellékszerepet játszó Alessandro Preziosiról, alábbi fórumon megteheted.

http://sgforum.hu/forum.php3?azonosito=elisaforum
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu