Phoenix bár

Bakancslistához adom
Phoenix
16 éven aluliak számára nem ajánlott német-lengyel romantikus dráma, 98 perc, 2014

Értékelés:

57 szavazatból
Szerinted?

Nelly, a német-zsidó énekesnő éjszakai szórakozóhelyeken lépett fel a második világháború előtt. Később letartóztatták, majd koncentrációs táborba zárták. Nelly túlélte a poklot, de az arca eltorzult egy golyó ütötte sebtől. A helyreállító műtét felismerhetetlenné tette a vonásait. Az asszony a férje keresésére indul Berlinben, ám Johnny nem ismeri fel az új arca miatt. Ahelyett, hogy felfedné magát, Nelly veszélyes játékba kezd, és rájön, hogy a szeretett férfi lehetett az, aki elárulta őt a náciknak.
Bemutató dátuma: 2015. augusztus 6. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
szezam63 2022 júl. 24. - 11:19:13
Örök kérdés : mit teszel, ha az életed a tét? Mi van, ha Johnyt a Gestapo megzsarolta, hogy vagy elárulja feleségét és mehet haza, vagy viszik őt is. Emlékszem a "Becstelen brigantik" jelenetére amikor a gestápós tiszt szépen megdolgozta a francia gazdát aki a padló at rejtegette a zsidókat. Félelmetes volt átérezni a tehetetlenségét a gazdának aki választás elé lett állitva. Szóval, emberek, lehet moralizálni, nagy szavakat használni, de azt senki sem vitathatja, hogy vészhelyzetben CSAK és CSAKIS egyéni döntés születik. Legyen az jónak tűnő, illetve később kiderülő, hogy rossz volt. És ezért senki nem lehet a másik bírája. Persze az is igaz, hogy az erkölcsi érzékünk különböztet meg minket az állatoktól.
10/10
end33 2019 aug. 07. - 08:55:08 10/10
Nehéz erről a filmről lényegeset írni. Ezt látni, érezni kell. - Bár némiképp steril, de nagyon "megcsinált" dráma! Anélkül, hogy bármilyen szörnyűbb, erőszakos ábrázolásba kezdene, a képei a memóriánkban sokáig megmaradnak majd. Itt egy elcsattanó pofon súlya is több háztömb leomlásával azonos értékűvé válik. Régen láttam már ilyen visszafogottságában is tündöklő alakítást mint amit a főszereplő, Nina Hoss adott. Megjelenéseiben tökéletesen színre invitálta a legnagyobb görög tragédiákat. "Nagybetűs " európai film, igazából csak nekünk.
9/10
Hematit 2016 ápr. 16. - 17:26:38 9/10
Nekem is nagyon tetszett a film ! Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nem fogom részletezni,boncolgatni a filmet,.........:meg kell nézni !
A véleményem: van, ami soha nem begbocsájtható !!!
offtopic
agnieszki 2016 febr. 17. - 15:26:32
Nagyon tetszett!Ez egy kifejezetten szép film. Annak idején szerettem volna megnézni a Barbarát, de lemaradt, sajnálom. A táborra utalásként elmesélt történet, a mozgása, nézése, a mûtött arca, a hangok sokkal többet mondtak arról, amit átélt, mintha képileg is mutatják.
A túlélés, mint happy end kérdõjelezõdik meg a film alapján, ennél szörnyûbbet NEM lehet a holokausztról láttatni.
7/10
sisteryes 2016 febr. 14. - 22:21:38 7/10 Előzmény elszabó
Írd már ki,hogy spoiler!!!
10/10
vacakavics 2016 jan. 21. - 23:40:39 10/10 Előzmény Ktesibios
Hát igen, szerencsére én láttam a filmet, meg nem nagyon olvasok semmit olyan filmekrõl amit még nem láttam, de nagyon nagy figyelmetlenségnek tartom, elmesélni a történetét.
k11zoltan 2015 dec. 20. - 22:33:39 Előzmény elszabó
Egyébként spoiler.

Unalmas volt.
offtopic
Ktesibios 2015 aug. 26. - 16:46:11
Fiúk, lányok, baglyok mit tudom én! Csak úgy lehet egy filmrõl beszélni, ha elmesélitek az egészet??? Az okoskodásotok elég nagy otrombaság lett...
elszabó 2015 aug. 22. - 00:12:47
***SPOILER PÓTOLVA***
Petzold ugyan korunk neves német rendezõje, de azért nem Fassbinder, bármennyire is próbálja képi világával a nagy elõdöt idézni. Nellyt, a lagerbõl a lerombolt Berlinbe hazatérõ zsidó énekesnõt férje, Johnny képe tartotta életben, így elsõ dolga õt megkeresni. A feleségét egykor eláruló Johnny nem ismeri fel az elszenvedett sérülések miatt arcplasztikázott nõben feleségét, csak hasonmást lát benne, aki betanítható Nellynek, hogy így hozzáférjen annak örökségéhez. Bár Nelly ezt tudja, mégis kész eljátszani saját magát. Ám amikor a (megrendezett) hazatérését ünneplõ ebédnél elõadja régi kedvenc dalát, Johnny is rájön, hogy õ az igazi Nelly. Noha a film sok mindent feldob (felejtés, megbocsátás, nem felejtés, a szerelem ereje, Pygmalion), sajnos sok a dramaturgiai hiba (Johnny kínosan nem figyel a nõ eltûnéseire és akkkor sem esik le a tantusz, amikor az írását hibátlanul "utánozza"), de leginkább a mesterkéltség gyakori érzése zavaró.
FElepHánt 2015 aug. 17. - 13:52:58
Megbocsátható-e az árulás? Többet jelent a szerelem?!? -Esetleg.
A kérdések felvetése érdem, a kidolgozás súlyos hibákkal terhelt.
Pl. Aláírása, írása teljesen azonos a halottnak hitt feleséggel,
mégsem kapcsol a férj...Az arc, a hang változik, de az alak?
Csak a bugyit kellett volna lehúzni. Vagy: csak azért lesz öngyilkos
a barátnõ, hogy ne lehessen ott a felismerésnél. Pedig el is utazhatott
volna, ahogy azt korábban is megtette.
A vége persze nyitott: Ha van esze a férfinak, utána megy és befûzi:
nagyon vonzó az az örökség... Valószínû, hogy a háborúutáni férfihiányban
sikerült volna a hódítás. És akkor újra zongorázhatott volna...

Rendezõileg kiváló film, Nina Hoss félelmetes. Fejleszteni kellett
volna azt a fránya forgatókönyvet.