Puskás Hungary

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar életrajzi film, 116 perc, 2009

Értékelés:

252 szavazatból
Szerinted?

Puskás sztorija önmagában hollywoodi történet: a városszéli nyomortanyáról indulva, a szomszéd kisfiúval együtt a világ tetejére jutva, a polgári kispesti belvárosból menyasszonyt találva őrjöngve rajongott világsztár lesz, aki táviratok százait kapja minden szállodában, ahol csak pár éjszakára megszáll bárhol a világon... Olyan világsztár, aki egész életében - politikától, háborútól, társadalmi konvencióktól függetlenül - mindig csak azt csinálja, amit szeret, s amit a legjobban tud a világon: focizik.

Igazi öntörvényű művész, szikrázóan szellemes mókamester, szeretnivaló népi hős, akire ugyanakkor folyamatosan ránehezedik családjának, népének, tragikus sorsa, amelyet a maga módján cipelnie kell. Ebben benne van a sváb családjára leselkedő kitelepítés veszélye, az ötvenes évek végletes viszonyai, az emigráció lelki nyomorúsága és szorongásai, s mindez úgy, hogy ösztönös intelligenciája folytán tudja, hogy ő Mr. Magyarország, ezért mindig, minden pillanatban ennek megfelelően kell viselkednie.

"Először az volt a film címe, hogy Az igazi Puskás, aztán arra gondoltam, hogy nem vindikálom a jogot arra, hogy én mondjam meg, ki az igazi Puskás. A dokumentumfilm ugyanannyira szubjektív műfaj, mint a játékfilm. Fel kellett építeni Puskást. Nyilván annak alapján, amit kiolvastam a dokumentumokból, a leveleiből, az archív anyagokból. Összeállt személyiségének képe, életének történései, és ezt próbáltam filmes formába önteni. A filmben megjelenő Puskás, tipikus magyar - azzal együtt, hogy félig sváb származású -, kicsit svindler, átveri a hatalmaskodókat, ugyanakkor mérhetetlenül tehetséges. Puskás titka abban van, hogy ő olyan, mint amilyenek mi szeretnénk lenni. Élete során folyamatosan vált egyre jobbá, izgalmasabb személyiséggé. Jó nézni, hogy ő helyettünk is elért valamit, ráadásul sok országban. Nem is csoda, hogy imádják Spanyolországban, Görögországban, Ausztráliában és a világon mindenfelé, hiszen elfogadta szokásaikat, kultúrájukat, megtanulta nyelvüket. És mindeközben megmaradt magyarnak, és ő lett a világ legismertebb magyarja. Puskás neve jelenti Magyarországot." - Részlet egy Almási Tamással készített interjúból.
Bemutató dátuma: 2009. március 12. Forgalmazó: Filmplus Filmgyártó Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Magyar Filmszemle

  2010
  Art Mozi Egyesület díja: Almási Tamás
 • Magyar Filmszemle

  2010
  Ember Judit-díj (Legjobb dokumentumfilm): Almási Tamás
 • Valladolidi Nemzetközi Filmfesztivál

  2009
  Legjobb dokumentumfilm: Almási Tamás

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
doricki23 2021 dec. 23. - 13:44:29 10/10
Remek film, egy remek emberről.
Én eddig nem sokat tudtam róla, de a film segített megismerni az életét.
10/10
k11zoltan 2021 nov. 14. - 18:26:04 10/10 Előzmény awxdful1
Aki önként, dalolva megy el sem hazáruló.
Max nem tetszik neki a rendszer...
yolo 2021 nov. 14. - 12:49:22
Az kimaradt, hogy dezertőrként csak egy szar hazaáruló volt.
10/10
Cinematic 2019 dec. 15. - 21:57:53 10/10 Előzmény wrossi
Nagyon jól gondolod, őt ez vitte el.
Végtelenül meghatott a film (én is sírtam), és bár nem értek a focihoz, nyugodtan kijelenthetem, hogy a világ legnagyobb játékosai között neki a szíve és az esze is a helyén volt. 10*
offtopic
juhaszbalazs 2015 jún. 29. - 07:40:04 Előzmény kissch
Butaságokat beszélsz..
10/10
ondok 2015 jún. 28. - 10:35:48 10/10 Előzmény kissch
Ilyet csak az ír , aki nem ért a focihoz.Nem elvitatva az említettek világklasszis voltát ,Puskásban volt egy plusz képesség hozzájuk képest.Igazi vezéregyéniség volt páratlan gömb érzékkel és irányítókészséggel.Kocsis nagyon népszerû volt itthon talán még népszerübb mint Puskás nagyrészt fradista gyökerei miatt is. Kubalaát meg n em láttuk igazából focizni ,de nem véletlen hogy a Reál volt az elsõ klub és nem a Barca akkor.Orth meg még egy más dimenziójú focit játszott,amit nem igen lehet összehasonlítani már a Puskás korabelivel sem.
kissch 2014 okt. 23. - 23:45:34 Előzmény danton-b
A magyar labdarúgók között sem biztos, hogy benne van az elsõ háromban. Kocsis és Kubala jobb volt. S aki látta, az egyértelmûen jobbnak tartotta Orthot is.
8/10
Sadenal 2013 dec. 22. - 22:20:29 8/10
Nagyon jó kis dokumentumfilm volt, a végén el is morzsoltam egy-két könnycseppet. Szenzációs lehetett akkor egy meccsen szurkolni egy ilyen csapatnak. :O


8/10
wrossi 2013 aug. 20. - 23:24:53
Én azt sajnálom nagyon,hogy szegény ilyen hosszú agónia után ment el,mert õ igazából nem 2006-ban halt meg hanem akkor amikor már nem tudott a labdarúgásért tenni vagy csak a látványát élvezni.Egy ilyen embernek pokoli szenvedés lehetett abba a tehetetlen testbe bezárva lenni.
danton-b 2012 aug. 29. - 01:16:06
van egy weblap ahol lehet szavazni minden idõk legjpbb focistájára,talán a bestfootballer.com,ott Puskás utcahosszal vezet,pedig oda külföldiek is szavaznak nemcsak magyarok
AldersbacherFilmYeah 2012 aug. 29. - 01:06:03
Igen, 40 évesen meg Spanyol válogatott. Az se piskóta.
Született tehetség volt Puskás. halhatatlan!
danton-b 2012 aug. 29. - 00:57:17
Messi igen jó csatár ,dehát akik látták a régebbieket azok nincsenek elájulva tõle ,mert eléggé el tud tünni egy egy meccsen és a játéka is kissé egysíkú kiismerhetõ.Gondolj csak az argentin válogatottbeli szereplésére,koránt sem játsza azt avezéregyéniséget ,amit anno Maradona pl.Úgyhogy 3 aranylabda ide meg oda ,méga mai mezõnyben is vannak konkurrensei.Pl Drogba helyzet nélkül is tud gólt lõni sokszor ,míg Messire ez nem jellemzõ ,õt ki kell szolgálni ,és hagyni kell cselezni.
Puskás 36évesen egy teljesen új csapatban aReálban hosszú kihagyás után is világsztár lett,erre szerintem sem Messi sem más nem lenne képes.36 évesen Messirõl már valószínû az akkori korosztály azt sem tudja ki volt.
AldersbacherFilmYeah 2012 aug. 29. - 00:45:24
Ez érdekes.Szerintem Messinek is meg van az a gömbértéke amit te írtál.Sajnos,mindenféle szögbõl nézve Messinél nagyobb tehetség nem született.Nehéz elfogadni,de szerintem így van.Az a 3 aranylabda nem véletlen.
Ha már Bozsik volt akkor, akkor most Di Maria http://www.youtube.com/watch?v=Qld0gVA2LTY&feature=related ..ha ezzek nem passzok akkor én nem tudom,hogy mik...És ugye Xavi..
danton-b 2012 aug. 29. - 00:34:46
És még valami,talán azért sem potyognak manapság agólok ,mert igaz ugyan hogy szorosabb avédekezés és durvább is,de nemigen vannak olyan klassisok sem mint Puskás ,Pele,Maradona,Eusebio.Mert pl Puskás a16-osról 10 bõl minimum 9szer eltalálta a kapufát,mert gömbérzéke volt mint egy cirkuszi zsonglõrnek..Erre nem képes sem Messi sem akármelyik mai világsztár.Éshát abban is van valami hogy a rengeteg mai atlétikus futást lehet helyettesíteni ,mert a labdánál senki sem gyorsabb.csak ahhoz olyan negyvenméteres lábra illesztett passzokat kell adni mint pl Bozsik tette.
danton-b 2012 aug. 29. - 00:29:04
A 4-2-4-es rendszert elõször Sebes Gusztáv az aranycsapat edzõje alkalmazta,és abrazilok csak késõbb tértek rá a WM rendszert felváltva.Hidegkúti mint hátravont középcsatár rendkívül eredményes volt a 6:3-as meccsen.De azt látni kell hogy az igazi csillagok abban a csapatban a csatárok ,akiket felsoroltam, voltak .Nekik köszönhetõ elsõsorban a világverõ válogatottunk.
AldersbacherFilmYeah 2012 aug. 29. - 00:15:13
A védelemnek is nagy jelentõsége volt, nem csak a támadóknak.
De ez a foci ma már kevés lenne,nem potyognak egy meccsen 5-6 gólok.
Igaz,nem is ilyen technikával foglalkoztatták a játékosokat.
Igazad van!
danton-b 2012 aug. 29. - 00:11:53
Egy kis szakmai kiegészítés.az aranycsapatnak elsõsorban atámadójátéka volt páratlan ,mindig egy góllal többet rúgtak mint az ellenfél legalább.4 évig veretlen volt az a válogatott egészen a szerencsétlen berni döntõig, és elsõként gyõzte le a 90 éve veretlen Angliát a foci kitalálóit a híres 6:3 alkalmával.Puskás nélkül a Reál sem lett volna az ami lett,6szoros BEK gyõztes egymás után.Puskás rekordja amai napig él ,hogy egy döntõben egymaga 4 gólt rúgott az Eintracht ellen.De Kocsis, Czibor is sztár lett a Barcelónában és Hidegkúti is világklasszis volt ,nem beszélve Bozsikról.Ennyi világsztár azóta sem játszott egy csapatban.Még a Pele Garrincha,Didi cstársorral felálló Brazil válogatott hasonlítható talán hozzájuk ,de véleményem szerint az a válogatott sem emelkedett ki annyira a világ focijából mint anno a magyar aranycsapat.És aki ennek acsapatnak a kapitánya ,vezére tudott lenni ,mint Puskás,az nem volt akárki
AldersbacherFilmYeah 2012 aug. 28. - 23:53:31
Igen,Puskás a legnagyobb magyar.
Sajnos rossz korban éltek..A kommunisták miatt nem lehetett,teljes az életük..
Még,hogy haza árulok ? Ilyen hazára ki vágyik..Bár kicsit nagyképû volt az aranycsapat.De volt is mire!!
Õk forradalmazták meg ezt a védelmi rendszert..Addig nem is találták az ellenszert..
Meg jó lenne azt is elfogadni,hogy akkoriban pl: A Reak MAdrid kimagaslót a tehetséges játékosokkal,viszont a többi csapat nevezzük 75%-nak,õk szerényen fogalmazva is amatõr csapatok voltak.Így nem volt kérdés általában,hogy kinyert.Ezzel nem azt akarom,mondani ,hogy így könnyû lehetett nekik.
Tisztelem Puskást és szeretem is, a legnagyobb magyar.
http://www.youtube.com/watch?v=cxrfvC7vnaY
Nyugodj békében!
talec 2012 aug. 28. - 23:46:09
1985-ben szerepelt Puskás Öcsi az Elvarázsolt dollár c. filmben. Oda is beírtam:


"Ez már a puhadiktatúra volt, a világsztár Puskás Öcsi már hazamert jönni. Voltak sokan akik nem kedvelték õt, mert disszidált. És elég sokáig nem kedvelték. Aztán hallottam olyat is, hogy a 90-es években csalók átverték, valami üzleti ügy volt. Puskás Öcsi azon magyarok nagy táborába tartozik, akikkel a nagy világ jobban bánt, jobb sorsot adott neki 1-2 idegen ország, mint a szülõhazája."
talec 2012 jún. 21. - 22:01:30
Tényleg nagyon jó lett a film, többször láttam. Nemcsak a sport miatt néztem, arról is sokat meg lehet tudni, hogy milyen volt a civil Öcsi.
Összes hozzászólás