Rosamunde Pilcher: Sorsforduló

Bakancslistához adom
Rosamunde Pilcher: Mit den Augen der Liebe
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német romantikus dráma, 88 perc, 2002

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Caroline-t szülei halála után bácsikái, Paul és George vették magukhoz. Egy nap Caroline összetalálkozik egy kisfiúval, akiről kiderül, hogy egykori nagy szerelmének, Leónak a gyermeke. Caroline és Leo szerelme ismét lángra lobban, azonban a férfi testvére, Pamela minden erejével megpróbálja a fiatalok kapcsolatát tönkre tenni, hogy ebből neki igen nagy haszna származzon.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
grosz_i febr. 06. 17:13:14 10/10

Rosamunde Pilcher 1924 – 2019

Valami különösnek kell lennie abban, hogy egy ilyen nevű szerzőnek, mint Rosamunde Pilcher, akinek a regényei, filmjei világszerte ismertek. Valószínű a sikerének titkára egyszerű rájönni: boldogság, pénz és happy end.
Regényei, elbeszélései és filmjei egy olyan világban játszódnak, ahol még mindig látszólag valamilyen rend uralkodik. Olvasók, nézők milliói szenvedélyesen várják, olvassák, vagy éppen nézik valamelyik könyvét, vagy filmjét. Jól megírt, mély érzelmekről szóló novellák, nagyon érdekes, szép családi szágák és romantikus szerelmi történetek beágyazva titokzatos intrikákba és melankolikus szerelmi drámákba.
Mély betekintést nyerhetünk szövevényes családi történetekbe. Szeretettel, meleg szívvel és meghatóan teszi elénk az életről szóló, szinte valósnak hihető újabb és újabb élettörténeteket. Lenyűgöző kalandos utazásokkal visz el bennünket családtörténetekbe. Elbűvölően mesél Cornwall és Skócia meseszép tájairól, kastélyokról, cottage-okról és a bámulatos angol tengerpartról. Felejthetetlen kikapcsolódást biztosít a szépre, harmóniára vágyóknak egy-egy estére.
Az élet közeli történetei továbbgondolásra ösztönöznek, tudunk rajta nevetni, szórakozni, talán olykor-olykor sírni is…

Elhunyt Rosamunde Pilcher bestseller író: Szerelmes idillikus családtörténetek, románcok hozták meg a 63 éves Rosamunde Pilchernek a világsikert, amelyet követően egymás után írta a bestseller regényeit, novelláit. Nos, a sikeres írónő Skóciában, elhunyt.
Rövid betegség után Rosamunde Pilcher, a bestseller író 2019. febr. hatodikáról hetedikére virradó éjszaka elhunyt. Ezt a hírt közölte a BBC Radio Cornwall és a „Guardian". A tulajdonképp világszerte népszerű írónő 94 éves volt. Az egész világon több mint 60 millió eladott példány jelzi a sikerét, amellyel tulajdonképp a jelenkor legsikeresebb szerzője. Történetei családi idillek, szerelmi bánatok, csalódásokat követően kialakult párkapcsolatok és baráti kapcsolatok körül forognak.

Rosamunde Scott 1924-ben egy tradicionális tiszti családban született Cornwallban és az anyjánál nőtt fel, miközben az apja Burmában teljesített szolgálatot. Az iskolai évei után a II. Világháború során titkárnőként szolgált önkéntesként az Egyesült Királyság Külügyminisztériumhoz tartozó Women's Royal Naval Service-nél Sri Lankán és Indiában. A világháborút követően feleségül ment Graham Pilcher textilipari vállalkozóhoz és 1947-ben Skóciába költöztek, és ott is élt haláláig. A házasságból négy gyermekük született, közöttük Robin Pilcher, aki szintén sikeres író lett.

Pilcher ifjúkorától írt, először csak rövid történeteket, kisregényeket "Jane Fraser" álnéven. Ezek az írásai alig voltak ismertek. 1987 hozta meg számára az áttörést a Kagylókeresők családregényével - abban az időben Pilcher már 63 éves volt. Penelope szívbemarkoló története, aki visszatér egy szívinfarktus után Cornwallba, ahol megélte ifjúkori és élete nagy szerelmét. A történet többmilliós sikerkönyv lett. Ezt követően minden Pilcher könyv felkerült a bestseller listára. Az elbűvölő, szenvedélyes angol tájleírások szinte egyedi márkajelévé tették. Az utolsó regényét a Téli napfordulót 2000-ben írta. A német ZDF több mint száz regényét vagy elbeszélését megfilmesítette és a Herzkino sorozatban a ZDF legközkedveltebb adásai közé kerültek, minden egyes filmjét átlagosan többmilliós nézőszám jellemezte.
10/10
grosz_i 2020 jan. 18. - 10:17:34 10/10

Rosamunde Pilcher - Sorsforduló (2001) - A „The Eye of Love” novella nyomán

Leo Walter többéves amerikai távollét után visszatér az Államokból a fiával, Williammel Cornwallba, és jelenleg a nővérénél, Pamelánál laknak. Leo annak idején, tizenöt éve, elhagyta Angliát és Amerikában sikeres karriert futott be, jelentős szállodalánc tulajdonosa lett Seattle-ben. Két éve, amióta viszont a felesége meghalt újra mágnesként vonzotta ez a varázslatos táj, ahol a nővérével gyermekkorukat töltötték, minden egyes partszakaszt jól ismertek…

Henry makacsul, immár sokadszor megjelenik Caroline-nál egy csokor rózsával, pedig a nő már többször is közölte vele, ami volt közöttük, annak vége. Henry úgy tűnik eredményes üzletembernek bizonyul George és Paul testvérpár szemében, rábízzák a Sörfőzde vezetését. Anne reménytelenül várja, hogy Paul végre merje vállalni a testvére előtt is a hozzáfűződő kapcsolatát, de hiába reménykedik. Amióta George megözvegyült - és a két fivér egy tető alatt él a közös kastélyban -, érzékeny, mint a mimóza és ragaszkodik ahhoz, hogy ne kelljen osztozkodnia senkivel az öccsén. Pedig Anne sürgeti Pault, előbb-utóbb döntenie kell.

A szülei halála után, 15 éve George és Paul nagybácsik magukhoz vették Caroline Page-et és féltő, szerető gondoskodással nevelték fel, nagyszerűbben, mint azt az egyszerű nagybácsiktól elvárható lenne. Tervük sikeresnek tűnik, a Sörfőzde vezetését átadják Henry Duke-nak, aki bizonyára feleségül veszi Caroline-t és így minden a „családban” marad. Megrökönyödésükre a „nevelt lányuk” viszont közli, szó sem lehet arról, hogy feleségül megy Henryhez, és a Sörfőzde átadásának megünneplése helyett, kilovagol a tengerpartra.

És a lovas kirándulása során Caroline találkozik az ifjú Williammel, aki meggondolatlanul kilovagol egy szirtre és Pamelának köszönhetően megelőzik a végzetes balesetet. Fogalma sincs persze arról, hogy William, az ifjúkori szerelme, Leo fia. Caroline és barátnője Anne sikeres gyerekkönyv-szerzők lettek és éppen egy újabb könyvbemutatón újra találkozik Caroline az ifjúkori szerelmével, Leóval. Könyv egy példányát William is megkapja és felismeri a szerzőjét, Miss Page-t és a könyvet dedikáltatják Caroline-nal, aki ekkor szerez tudomást arról, hogy Leónak van egy fia.

Lassan feltárul előttünk Pamela sorsa, és boldogtalansága oka is. Férjével, Harolddal volt egy közös gyerekük, Vincent, akit egy egyszerű vakbél-perforáció miatt elvesztettek. Talán ebből következik, hogy mindenképpen szeretné Williamet „megszerezni”, nehezen tudja elfogadni, hogy a fiú az apjához, Leóhoz tartozik. Céljai megvalósításához igénybe veszi Henry segítségét is…, akitől Caroline véglegesen egy búcsúcsókkal el is köszön, csakhogy ennek Leo is a szemtanúja lesz…

Pamela kegyetlen elképzeléssel áll elő, hogy megszerezze magának Williamet és végképp szétválassza az újra egymásra talált szerelmeseket. De az igaz szerelmet soha nem lehet lekésni, ha sikerül legyőzni a bizalmatlanságunkat és persze Paul is megtalálja boldogságát Anne oldalán.
offtopic
napraforgó 2019 jún. 11. - 10:21:20 Előzmény grosz_i
Én is arrafelé tartok, még 3 év és 70 leszek én is. De már nincs türelmem olyan újdonságokat megtanulni, mint a közösségi hálók, egyebek.

Tudom, hogy könnyű úgy "kritizálni", ha az ember már látta filmet.
De soha ne legyen nagyobb problémánk, mint egy -egy fordítási pontatlanság..
10/10
grosz_i 2019 jún. 11. - 07:45:21 10/10
Kedves Napraforgó! Soha nem bántott meg, mégha rosszindulattal kerestem volna egy-egy szót, ami arra utalt volna, hogy sértő szándék van a leírt sorai között, akkor sem. Tehát maga szerint én sokkal fiatalabb lennék 70+?
Üdvözlettel, G. I.
offtopic
napraforgó 2019 jún. 11. - 07:25:30 Előzmény grosz_i

Nagyon sajnálom, de én a Facebookot nem használom. Kényszerűségből regisztráltam rá, ez igaz, de kb. havonta- kéthavonta egyszer nézek rá, és akkor sem olvasom végig az üzeneteimet. Be kell valljam, kicsit sem érdekel a közösségi háló.
A massengert meg nem igazán tudom használni. Az én korosztályom már nem igazán tanul meg új dolgokat. Itt megvan a válaszlehetőség, nekem ez pont elég.
Sajnálom, ha megbántottam volna, bár nem hiszem, hogy az ilyen észrevételek miatt meg kéne sértődni. Bizonyos lehet benne, hogy nem a kötekedési szándék vezet, inkább csak a pontosítás iránti igény.
Én biztos nem tudtam volna még ilyen szinten sem lefordítani az ismertetőt, hisz németül nem tudok.
Üdv
10/10
grosz_i 2019 jún. 09. - 15:33:02 10/10 Előzmény napraforgó
Egy lovas kirándulás során Caroline találkozik kisfiúval, de fogalma sincs arról, hogy az a kisfiú, William, az ifjúkori szerelme, Leo gyermeke, aki a felesége halála után visszatért Cornwallba, és jelenleg a nővérénél lakik.
Nos így fordítottam volna, de mindezt megírhatta volna messengeren keszesztül Grósz István névre, és a polémia nem ország-világ előtt zajlott volna. Egyébként még soha le nem írtam, hogy az észrevétele nem ígényesebb, helytállóbb fordítás lett volna... de hát eső után köpönyeg. A már elküldött fordításom nem módosítható, nem törölhető, csak annyi szerep juthat nekem, hogy mea culpa..
Üdvözlettel, Grósz I.
napraforgó 2019 jún. 09. - 14:34:56 Előzmény grosz_i
Sejtettem, hogy nem látta még, amikor a fordítást csinálta.
Mennyivel árnyaltabb a magyar nyelv, tud több fokozatot a fiatal hímnemű egyedkre. Meg a nőneműekre is...
Németül sajnos nem tudok, de a Kind itt biztos jobb lett volna, mint a Junge, ugye?
10/10
grosz_i 2019 jún. 09. - 06:47:37 10/10 Előzmény napraforgó
A Prime ismertetőjében ott a huszáros megoldás "trifft den jungen William" - találkozik a kisfiúval... Ez viszont olyan filmismertető, ami csak a film megtekintése után születhet meg.
10/10
grosz_i 2019 jún. 09. - 06:31:45 10/10 Előzmény napraforgó
Amicus Plato, sed magis amica veritas. A kedvenc mondásom; azaz most sem vitatkozom, hanem belátom mennyire igaza van. Csak sajnos, a fordítás során a "jung" angolul young fordítására nem sok lehetőség van ifjú, fiatal. Eredetije: http://pilcher-rosamunde.blogspot.com/ -nál keresendő.
Ha megnézhettem volna az eredeti filmet a fordítás előtt, akkor nincs ez a baki. Elnézést...
napraforgó 2019 jún. 09. - 05:36:19 Előzmény grosz_i
Bocsánat, hogy megint akadékoskodok. Bár csak kicsi részletet láttam a filmből, de annyit igen, hogy az "ifjú" William nemcsak hogy ifjú, de egyenesen gyermek. Én a fordításban az ifjú kifejezést a 20 év körüli fiatalembere alkalmaznám, a 10 év alatti gyermekekekre a kisfiú, esetleg símán csak fiú megjelölést használnám.
A filmet most fogom megnézni, de szinte biztos vagyok benne, hogy ha Caroline és Leo 10 éve nem találkoztak, és Leo későbbi házasságából származik a kisfiú, az biztos 10 év alatt van. Egy 6-8 éves korú kisfiú, annyira "ifjú", hogy gyermek.
10/10
grosz_i 2019 jún. 01. - 12:01:39 10/10
Caroline élete tulajdonképp a megszokott kerékvágásban zajlik, míg egy napon nem találkozik az ifjúkori szerelmével, akit immár tíz éve nem látott.
Leo annak idején elhagyta Angliát és Amerikában sikeres karriert futott be. Egy lovas kirándulás során Caroline találkozik az ifjú Williammel. Fogalma sincs arról, hogy William, az ifjúkori szerelme, Leo fia, aki a felesége halála után visszatért Cornwallba, és jelenleg a nővérénél lakik.
Caroline és Leo egy nyári parti során újra találkoznak egymással, és azonnal fellángolnak a régi érzelmek. Csupán Pamela, Leo nővére nincs elragadtatva az öccse újratámadt szerelmétől és minden eszközzel próbálja megakadályozni ezt a boldogságot. Aztán az események egyszerre csak drámai fordulatot vesznek…
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu