Film

Rózsadomb

magyar filmdráma, 96 perc, 2003 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

  A 10 éves Panka és Miksa idilli gyermekkorukat élik a szigorúan őrzött rózsadombi villában és annak nagy, elvadult kertjében. Apjuk vezető politikus a Rákosi kormányban, 1956 nyara van. A film szinte egyetlen helyszíne a villa és a kert. Az eseményeket a gyerekek szemszögéből látjuk. A szülők, az egyszerű sorból "kiemelt" vonalas, mélyen hívő Teréz és a nála kb. 20 évvel idősebb nagypolgári zsidó családból származó Pálfi Gábor, nagyon elfoglaltak - az "új világot" építik. A gyerekekkel leginkább Róza, a babonás és titkokban istenfélő háztartási alkalmazott törődik, de valójában maguk nevelik magukat. Szabadon nőnek, mint a gaz, az elvadult kert az ő világuk. Róza babonás rémtörténetei és a papa párnázott ajtaja mögött zajló titokzatos harc a szebb jövőért sajátos, groteszk világképet alakít ki a gyerekek képzeletében.

  Bemutató dátuma: 2004. november 4.

  Kövessen minket a Facebookon!

  Stáblista:

  • PORT.hu 2004. november 2.: Rózsadomb Mindenkinek van egy filmre kívánkozó története: az első játékfilmjével...

  Díjak és jelölések:

  • 35. Magyar Filmszemle (2004) - Legjobb női epizódszereplő: Lázár Kati

  Vélemény:


  2012. augusztus 11. 15:23
  offtopic  Én nem értek ehhez a témához (a fegyverekhez), előttem taglalták mások a kérdést. Korabeli fotókról, kis kutatással nyilván utána lehet járni.

  2012. augusztus 11. 14:33
  A fegyverekhez: bizony a T-34-eseket is használták az oroszok, később még a forradalom ideje alatt váltották le T-54-esekre őket. A film persze nem perfekt, de jól adja vissza a kor hangulatát.

  2012. augusztus 11. 14:04
  A történelmi pontosság fontos, a részletekben is. Márpedig ha akkor nem az a fegyver volt rendszeresítve, az bosszantó hiba. Még csak azt sem lehet mondani, hogy a film készítői olyan problémával találták volna szembe magukat, mint Az emigráns c. szintén magyar film alkotói. Ők ott nem üríthették ki és tölthették fel statisztákkal és korabeli autókkal San Diegót, hogy megteremtsék a 80-as évek végének hiteles hangulatát. Itt csak a megfelelő néhány fegyvert kellett volna pontosan kiválogatni, több figyelemmel, több hozzáértéssel.
  A film egyébként nem rossz, kézzelfogható a rémuralom az őrbódé kedélyesebb oldalán is. A meghasonlás törvényszerű.

  Összes hozzászólás