Sakknovella

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilm, 51 perc, 1958

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

Az író, Stefan Zweig elhagyta kedvenc városát, Bécset, mely a nácik uralma alá került. Buenos Aires felé tart, hogy ott leljen biztos menedéket feleségével együtt. A hajón több érdekes ember is utazik, többek között egy sakknagymester, akinek nem lehet a közelébe férkőzni. Az író és egy újságíró úgy gondolja, az egyetlen lehetőség, amivel a mester közelébe kerülhetnek, ha sikerül bevonniuk egy sakkpartiba. Az ötlet beválik, a sakknagymester hamarosan szimultánt játszik a hajó utasaival, köztük a szintén Bécsből emigráló dr. Von Beck-kel. A játszma előrehaladtával szomorú titokra derül fény.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
dave555 2020 máj. 05. - 20:23:03 Előzmény Lulu
Mi az hogy ócska? Úgy látom nem sikerült felfogni a sztorit. Segítek: a nácik megfosztották a főhőst mindentől, ami emberi. Ez az ember egy olyan világba került, ahol minden irányítva volt, rend, fegyelem, szabályok, és az érintkezés mindenféle tiltása a jellemző, ez nagyjából minden börtönre igaz. Az írás és a film is azt mutatja be, hogy az ember élete csak akkor lehet teljes, ha nem szűnnek meg a kapcsolatai másokkal, barátságra, szerelemre szüksége van, enélkül életképtelen, és enélkül mindig ugyanazokat a köröket futja, semmi meglepetés, semmi kihívás. Először jön az unalom, utána az őrület. A náci rezsim és minden diktatúra megfosztja az embert a lényegétől, valódi működésétől. Így érthető?
mérlegelõ 2011 máj. 09. - 21:03:34
Ezt a magyar tévéfilmváltozatot nem volt szerencsém látni, de van egy nagyjából akkortájt készült /fekete-fehér/ mozifilm (talán amerikai) is: azt viszont a '80-as évek elején láttam, ám nem igazán tetszett... A kisregény torokszorító hangulata, feszes szerkezete, s igen, a metszõ vége - nem jött át. (Fölösleges nõi szereplõvel is higították a drámát...) - Tud errõl a filmrõl amúgy valaki többet?
bluebird 2010 jún. 09. - 13:23:30 Előzmény Jsmal75
Nagyon szeretném megnézni ezt a filmet. Tudna valaki segíteni?
Elõre is köszönöm.
Jsmal75 2009 dec. 20. - 15:48:20 Előzmény Lulu
Te szegény, csak ne látszana ki minden mondatodból...
1/10
Lulu 2009 aug. 01. - 03:42:16 1/10
TeJóÉg! Ilyen ócska "mûvekkel" szórakoztatták a népet a '58-ban? Azért jó hogy ennek a kommunizmusnak már vége. Egy gyenge könyv méggyengébb adaptációja.
napraforgó 2009 ápr. 03. - 09:15:49
Úgy tûnik, itt-ott lemaradt egy-egy betû. Bocs.
napraforgó 2009 ápr. 03. - 09:14:46
Látni nem láttam a fejdolgozást, pedig igazi nagy színészek játszanak benne - a fiatalok már talán nem is ismeri õket - de kamaszkorom egyik legnagyobb olvasmányélmény volt. Most igyekszem megnézni, felvenni. Mindenkinek csak ajánlani tudom!