Sarmasik / Ivy

Bakancslistához adom
török-német sci-fi dráma, 104 perc, 2015

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
InteriorLulu 2017 nov. 06. - 11:14:12 8/10
Egy Angolába tartó török szállítóhajó legénységét Egyiptom partjainál éri a hír, hogy a hajó tulajdonosa csõdbe ment, így a helyi hatóság a helyzet tisztázásáig veszteglésre kényszeríti õket. Miután legalább hat fõnek maradnia kell a hajón, a kapitány öt ember - tiszt, tengerész, matróz, gépész, szakács - kivételével szélnek ereszti a legénységet. A hat, egymást eleve csak részben ismerõ, különbözõ személyiségû férfi közötti kezdeti nézetkülönbségek pedig a kényszerû összezártsággal, az élelmiszer és víz fogyásával, az idegõrlõ várakozással a napok, hetek, hónapok alatt egyre csak erõsödnek...

A film NEM sci-fi, semennyire nem az, így aki pusztán emiatt nézné meg, az ne tegye. Ellenben feliratos, a szereplõk törökök, mint ahogy a stáb, a gyártás is török, azaz semennyire sem német.
Lassan építkezik, nagy erõssége a karakterek alapos megrajzolása, és hogy mind a hat férfi karaktere, mind a köztük lévõ viszonyrendszer és konfliktusok igen életszagúak, realisztikusak. A drámai végkifejlet ugyanakkor - szerintem - nem üt kellõképpen, a film sajnos nem igazán váltja be a mintaszerûen felépített feszültséghelyzet általi ígéretét.