Sophie - Sissi lázadó húga

Bakancslistához adom
Sophie - Sissis kleine Schwester
német filmdráma, 186 perc, 2001

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

Sissi, "a magyarok királynője" mindmáig sokak szívében él. Ám voltak lánytestvérei is, s köztük talán a legkedvesebb Sophie, a bajor hercegnő. Sophie vadóc, életvidám teremtés, frissítően hat egész környezetére. Kérője akad szép számban, fényes királyi udvarokból érkeznek. Sophie szívét, gondolatait azonban még nem kötik gúzsba az érzelmek, hisz az élet annyi izgalmas titkot és kalandot rejteget és ő mohón szomjazza a felfedezés legveszélyesebb kalandjait is.

A gazdag kiállítású, kosztümös film gyönyörű képekben, korhűen idézi meg a 19. századi bajor udvar légkörét, s a kötöttségek ellen lázadó Sophie megrendítő sorsát.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Sophie Charlotte
Ferdinand
Herzogin Ludovika

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
dius1992 2011 jan. 16. - 16:38:44 7/10
Nagyon szeretem a Sissi filmet és a Rudolf-Sissi egyetlen fia címû filmet is, de ez nem nagyon fogott meg! Nekem túl moderen, szerintem nem annyira korhû, és teljesen eltér Sophie életrajzától! Tényleg az életében semmiféle fényképészfiú nem volt, hanem házassága után egy orvos, sõt boldog házasságban élt a férjével! Elméletileg egy életrajzi film lenne, de nagyon nem az lett belõle, persze mindig átírnak 1-2dolgot a filmírók, de ennyit...Jobban is meg lehetett volna csinálni a filmet, megnézhetõ, de nem a legjobb!!!
Sophia18 2010 nov. 07. - 10:56:03
jó fil volt.
7/10
Nyünyü 2010 aug. 25. - 19:39:15 7/10
megírná nekem valaki a film végét privátban, mert ez a hülye digitális mûsorrögzítõ csak addig vette fel, amikor Sophie elszökik a diliházból és az anyját a régi bálozó ruhájában találja a hintaszékben
8/10
awxdful1 2010 aug. 25. - 13:46:45 8/10
Hát nyilván nem a film, pont errõl beszéltünk tegnap, hogy mézes mázosan átírták a történelmet, pedig a valóság még lehet, hogy érdekesebb lett volna.
SPOILER
A (aug. 24. 23:25 | 11/17) hozzászólásomban idéztem wikipédiából, természetesen az az igaz történet nem a film, a tragikus befejezés szintén igaz, semmiféle fényképész fiú nem volt eredetileg, csak egy orvos jóval a házasságkötés után!
gaby8174 2010 aug. 25. - 13:27:19
A film nagyon tetszett,csak a tragikus vége megrázott.Utána néztem a wikipédián Sophie életérõl,de az ideális szerelem a fényképész fiúval hiányzik,talán az író tette hozzá,az orvosról akibe késõbb szeretet bele nemi is volt szó,vajon melyik az igazi történet?
szandikah96 2010 aug. 25. - 09:58:03
szia én is leszeretném tölteni megtennéd h elküldöd erre a címre a linkjét szandi.mandi@citromail.hu elõre is köszi
stampo 2010 aug. 25. - 00:17:05
Éppen most akartam utánanézni Sophie valódi történetének, kösz, hogy felraktad!
8/10
awxdful1 2010 aug. 24. - 23:25:11 8/10
Egész jó kis film, bár nem lesz a kedvenc filmem az biztos. Sajnos a történelem könyvben ilyesmit nem találunk abban csak a politika, háborúk, száraz adatok szereplenek pedig annál jóval több és "élvezetesebb", én sem szeretem a történelem megváltoztatását, de a semminél jobb.

Ha valakit netán érdekelne itt van Zsófia (Sophie) élettörténete:

SPOILER
"Zsófia Sarolta bajor hercegnõ
Zsófia Mária szász királyi hercegnõ Zsófia Sarolta Auguszta bajor hercegnõ (Herzogin Sophie Charlotte Auguste in Bayern) (1847. február 23. – 1897. május 4.), a Wittelsbach-ház Pfalz–Birkenfeld–Gelnhausen mellékágából származó hercegnõ, Erzsébet királyné legkisebb húga, késõbb alençon–orléans-i hercegné.

Élete
Miksa József bajor herceg és Mária Ludovika Vilma bajor királyi hercegnõ 9. gyermekeként született, a leányok között õ volt a legfiatalabb.

Unokatestvérével, Lajos bajor trónörökössel, a késõbbi II. Lajos királlyal járt egy ideig jegyben. Mindketten idealista és romantikus lelkek voltak, rajongtak Wagner zenéjéért. Lajos furcsa ember volt, például jegyesét nem valódi keresztnevén, hanem Wagner operahõseinek nevén szólította, a hercegnõt Elzának vagy Erzsébetnek nevezte, és saját leveleit is Siegfried vagy Heinrich néven írta alá. Mindez eleinte csupán Lajos furcsa játékainak egyike volt, késõbb megtébolyodott.
Hivatalos eljegyzésüket 1867. január 22-én hirdették ki, de az esküvõ napját többször is elhalasztották, mert a homoszexualitásra erõsen hajló Lajos nem tudta magát elszánni a házasságra. A hercegnõ apja, Miksa herceg ezt a helyzetet leánya számára megalázónak ítélte, és levelet írt Lajosnak, amelyben döntésre szólította fel: vagy vegye el Zsófia hercegnõt, vagy bontsák fel eljegyzésüket. Lajos 1867 októberében végleg lemondta az esküvõt.

Zsófia már a következõ évben, 1868. szeptember 28-án feleségül ment a Bourbon–Orléans-i házból származó Ferdinándhoz (1844-1910), Alençon hercegéhez, Lajos Fülöp francia király unokájához. Az esküvõt a bajor hercegi család possenhofeni kastélyában tartották. Házasságában megtalálta boldogságát. A párnak két gyermeke született:
* Lujza (1869–1952), aki Alfonz bajor hercegnek (1862–1933), Adalbert Vilmos bajor királyi herceg és Amália Filippa del Pilar spanyol infánsnõ fiának, I. Lajos bajor király unokájának lett a felesége (a fiág 1990-ben halt ki).
* Emánuel (1872–1931), Vendôme hercege, a Henrietta belga hercegnõt, I. Lipót belga király unokáját vette feleségül (a fiág 1970-ben halt ki).

Mikor már gyermekei nagyok voltak, beleszeretett egy nõs gratzi orvosba, Glaser doktorba. Az orvos felesége botránnyal és válással fenyegetõzött, erre a szerelmes pár Meranba menekült, de elfogták õket. Ekkor titkos levelezésbe kezdtek, de ez is kiderült. Zsófiát a híres idegorvos, Krafft-Ebing ideggyógyintézetébe zárták. (Richard von Krafft-Ebing a szexuális eltévelyedések specialistája volt).

Zsófia hátralévõ életében igen vallásos volt, sokan szentként emlegették. 1897. május 4-én a párizsi dominikánusok kórháza javára rendezett jótékony célú vásáron (Bazar de la Charité) tûz ütött ki. A hercegnõ igen hõsiesen és önfeláldozóan viselkedett, nem hagyta el az égõ házakat, amíg minden vele együtt dolgozó leány biztonságba nem jutott. Õ maga életét veszítette a tûzben. Olyan súlyosan megégett, hogy orvosa csak a fogai alapján tudta azonosítani.

A tragédia hírére nagybátyja, Aumale hercege szívrohamot kapott és meghalt. Nõvére, Erzsébet császárné és királyné így fakadt ki: „Mindnyájan erõszakos halállal fogunk meghalni.”. Õ maga a következõ évben Genfben gyilkosság áldozatául esett…

Zsófia Sarolta alençoni hercegné testét az Orléans család temetkezési helyére, Dreux-be szállították, és az ottani Királyi Kápolna (Chapelle Royale) kriptájában helyezték örök nyugalomra. 1910-ben elhunyt férjét is ide temették."
mosolystudio 2010 aug. 24. - 22:50:38
Hát a törikönyvekben nem ez volt a sztori...nem szeretem amikor ennyire eltérnek a tényektõl. Szinte totál kiforgatták..anélkül is érdekes lett volna!
kgabor45 2010 aug. 24. - 22:13:22 Előzmény Perdikkas
A Duna TV-nek ma is sikerült belerondítania a filmbe: csak annyit írtak bele, hogy ma este lesz a folytatása, a 2. rész... ez elég is volt!
Zsuzsi5 2010 jún. 08. - 10:18:34 Előzmény Perdikkas
Nem tudná valaki megmondani, mi történt az utolsó kb. 10 percben? Ugyanis már megint hiába állítottam be 10 perccel hosszabbra a felvevõt, lemaradt a vége!!!! KÖszi!
10/10
Perdikkas 2010 jún. 06. - 19:11:08 10/10
Ma azt a választ kaptam a DunaTV közönségszolgálatától, hogy ismételni fogják a filmet, de még nem tudni mikor, az biztos, hogy az elkövetkezõ 4 hétben még nem adják újra.
10/10
Perdikkas 2010 jún. 05. - 23:29:35 10/10
Én 2 percnél tovább nem bírtam. Gyakorlatilag alig maradt szabad felület a képernyõn, már csak az hiányzott, hogy a képernyõ közepén is elhelyezzenek valami figyelemfelkeltõ közérdekû információt.

Hihetetlen! Az ember évekig vár egy filmet, DVD-n nem adják ki, végre meglátjuk, hogy a DunaTV mûsorra tûzi, ahol ráadásul nincsenek film közben reklámok, és erre ez történik.
Nézhetetlenek így a filmek. 2 perc után ki is kapcsoltam.
Korábban ami filmeket én vártam és a Duna TV adta, azt általában meg is ismételte valamikor, szóval remélem, hogy ezt is kegyeskednek majd valamikor normálisan leadni...

Az adományozásra való felhívásra pedig ott a mûsorok közötti szünet, akkor vetíthetnek mindenféle közérdekû infót, felhívást, azzal nincs semmi gond. A filmeket viszont nem ezért nézném. Aki tud és akar is adakozni, az akkor is fog adakozni, ha nem 24 órában nyomatják a felhívást!
kgytopi 2010 jún. 05. - 21:05:45
Én is csatlakozom a bosszankodók népes táborához !!!
Veszem fel a filmet, de így nem érdemes kiírni! Abban bízom, hogy talán valahol megtalálom DVD-n.
Nagyon rossz szokás, hogy mindenféle felirattal, logóval teleírják a képernyõt.
Nem tudom a technikai hátterét a feliratozásnak, de alul felül ott a fekete csík, ennek ellenére a filmre teszik rá az adományozók névsorát.
lindababa 2010 jún. 05. - 20:03:46
Igazad van.Én azt is utálom, amikor sms-ek mennek a képernyõ alján.
offtopic
jeffero 2010 jún. 05. - 20:00:59
Hát gratulálok a Duna TV-nek!
Évek óta várom, hogy ezt a filmet újra leadják, erre belerondítanak ezzel az adományvonal baromsággal.
Miért nem lehet a neveket a honlapjukon görgetni? 2010 van kérem, és ott az internet az ilyen dolgokra, ott bárki visszakereshetné az adományozók neveit!
Aki leül a tévé elé, az nézni szeretné a filmet, nem neveket olvasni!!!
Remélem valamikor megismétlik...

Ne értessék félre, nem az adományvonallal van bajom, csak az ilyenfajta technikai megoldással.
Pityer 2010 máj. 30. - 12:22:07
A történelmi valósághoz nem sok köze van, de aranyos és szép film.