Sötétkamra

Bakancslistához adom
One Hour Photo
amerikai thriller, 96 perc, 2002

Értékelés:

160 szavazatból
Szerinted?

Seymour egy nagyáruházban dolgozik, fényképeket nagyít. Yorkinék a kedvenc vásárlói. Már hat éve itt nagyíttatják a családi fotóikat, és ha ők rendelnek, Seymour minden képből kettőt készít: egyet magának tesz el. Mert úgy döntött, ezek az emberek az ő családja, és még ha nem is tudnak róla, ő Yorkinék Seymour bácsikája. Egyre közelebb kerül hozzájuk. Észrevétlen marad, de egyre többet tud róluk. Ártatlan arccal mosolyog, ha találkoznak, de a tervei már nem ártatlanok. Be akar kerülni a házukba, hogy megjutalmazza a jókat, és megbüntesse, azt aki hibázott.
Bemutató dátuma: 2002. november 14. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Seymour Parrish
Will Yorkin
Nina Yorkin
Bill Owens
Jakob Yorkin
James Van Der Zee nyomozó
Paul Outerbridge nyomozó
Yoshi Araki
Mr. Siskind

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Ildikó Nóra 2022 ápr. 10. - 18:49:45 7/10
A filmet egyszer meg lehet nézni, Robin W-nek jól állt a szerep és jól is játszott. Azt hiányoltam, hogy alig derült ki valami az általa játszott karakterről, Seymour-ról. A szereposztás, szinkron tetszett.
picipc 2021 júl. 02. - 01:48:47 Előzmény napviragi
SPOILER
Az előttem szólóval egyetértek. Láthatóan őt is erősen megérinti a téma, hiszen a "mocskos apja" jelzővel ugyancsak ítél.
A pszichopata (belső gyermeke) vigasztalan: tengernyi elviselhetetlen fájdalmat hordoz, amit önmaga nem képes feldolgozni. Csak a külvilággal, néha betegesen mint a filmben. Istenként ítélve és bíráskodva - szintén a külvilágban, mert a gyermekkori helyzetbe nem mehet vissza. Büntet és jutalmaz, saját világképe szerint. Tettének súlyosságát a film végén sem látja be, megmarad az álomvilágban (ez a záró kép).
SPOILER VÉGE
10/10
napviragi 2020 máj. 10. - 16:51:54 10/10
Nagyon jó film. 9, de lehet akár 10 pont is.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Azt tenném hozzá, hogy igenis ezt azt embert gyermekkorában abuzálta a mocskos apja. A nyomozó kérdésére, hogy miért csinálta ezt a férjjel, hirtelen kifakad belőle, hogy miket tett vele az apja. Tehát a férjet meg akarta büntetni, mintha a saját apját büntetné, akit annak idején nem tudott, mert kicsi volt és kiszolgáltatott . Valaki írta, hogy mégis mi lett volna a filmcím jó lefordítása: Gyorselőhívás? Egyébként a jelentése miatt: igen! Ahogy meglátta a férj pikáns képeit a szeretőjével, látszott rajta hogy rosszul lett, megfájdult a feje... A képek hirtelen előhívták az emlékeiből a már régen eltemett szörnyűségeket, borzalmakat, amelyeket az apja tett vele. Egyébként az anyja sem lehetett vele jófej. Az ilyen családokban az anya vagy nagyon gyenge ahhoz, hogy megvédje a gyerekét, vagy nem vesz tudomást a történtekről. Erre akkor gondoltam, amikor képet vett a bolhapiacon egy szép nőről, és azt is hazudta aztán a filmbéli családanyának, hogy az volt az anyja. Tele van hamis önringatásokkal az őrület ellen. Annyira sérült gyermekkorában, hogy saját családot nem is tudott alapítani. És vannak emberek, akiknek ugyan pocsék az életük, mégsem irigyek másokra, akikről úgy látják, hogy nekik nem az. Sy is ilyen, nem volt irigy, sőt. Ez az ember szerette ezt az egész, ideálisnak tűnő családot: az anyával, a gyerekkel és az apával együtt. Olyasmit képviseltek a szemében, amit ő soha nem kapott meg, és olyan érzésekkel szeretett volna hozzájuk tartozni, mint egy gyerek: egy békés, szerető, meleg, tökéletes családhoz, biztonságban, gyerekként. Ebbe az idilli képbe rontott bele a családfő. Sy egyébként megrekedt a gyermekkorban, gyerekes a viselkedése, a mozdulatain is látszik -a késhadonászással együtt. Ahhoz, hogy összetartsa magát kényszeres precizitásba menekül. Gyermeki, ahogy a végén a rendőrségen nagy lelkesedéssel kiteszi pontos sorrendbe a képeket. Az, hogy a végén a család befogadta volna!? Dehogyis. Ezek után? Az férj nyilván nem akart volna vele többé találkozni, és Sy gyűlölte már ezt az "apát" ; a feleségben pedig inkább felerősödtek a negatív érzések a férj iránt. Én azt gondoltam, ezek után biztosan elválnak. Az, hogy Sy a boldog családban - ahol mintha misem történt volna - a képen van, befogadva és minden csupa béke, az csak Sy további, de inkább korábbi vágyálma volt. !!!!! SPOILER!!!! Szomorú vagyok.
8/10
Midnight67 2020 márc. 15. - 13:35:22 8/10
Igazán érdekes film volt, Robin Williamst én még nem láttam hasonló szerepben, szerintem jó volt az alakítása. Elvileg thriller a műfaj és valóban van benne feszültség keltés, de igazából inkább dráma.
5/10
Ferenc Geisz 2018 nov. 10. - 19:02:05 5/10
Ez sajnos nem RW jobb filmjei közül való. Nagyon erőtlen a szerepben, egyik legkevésbé hiteles alakítása.
BalaKovesi 2018 okt. 14. - 09:21:15
Spoilerek

Sokan írták lejjebb, hogy a végén befogadják, vagy legalábbis remélik. Nem akarok elszomorítani senkit, de az utolsó jelenet csak Sy vágyainak kivetülése. Egyszerűen irreális hogy be-/elfogadják, egyáltalán nem lenne hű a valósághoz. Én nem gondolnám hogy molesztálták meg fotózták gyerekkorában, szerintem csak szimplán magányos. A képek a végén pedig Sy életének a lenyomatai, érdemes visszaemlékezni hogy mit mond a fotókról a film elején lévő narrációjában. Szörnyű belegondolni, hogy rá bő 10 évre milyen okok miatt vetett véget saját életének szegény Williams...
8/10
5i 2018 okt. 02. - 23:05:50 8/10 Előzmény Poothy Bickmann
Jó film, nagyon jól játszik Williams is. Erős 7, de a kis csavar és a nagyon jó zene miatt 7,5-8.
Érdemes 1x megnézni. Sok ismertebb hypolt film gyengébb...
10/10
Poothy Bickmann 2018 okt. 02. - 21:16:06 10/10
Szerintem jobb mint 7.7
5/10
sorozatneked.hu 2018 jún. 03. - 23:05:35 5/10
5/10

Van egy sajátságos, lassú, vontatott hangulata a filmnek. A zene is jó hozzá. És a kis csattanó a végén. Nem volt rossz, Williams is jól játszott benne, annak ellenére, hogy (szándékosan) azonos mimikával szerepelt végig. Ugyanakkor nem lesz a kedvenc filmem, még egyszer biztosan nem fogom megnézni, ahhoz túl eseménytelen. Mondjuk egy 45 perces Gyilkos elmék epizódban jobban el tudnám képzelni ezt a történetet.
2/10
stupek2 2017 aug. 05. - 18:35:12 2/10
Engem abszolút nem kötött le ez a cselekmény nélküli cask párbeszédes film. El is aludtam rajta.
7/10
perry 2017 febr. 13. - 23:08:22 7/10
Szívesen.
gladiolus 2017 febr. 13. - 18:25:17 Előzmény perry
Ez a hozzászólás meghatóan tökéletes. Köszönjük.
gladiolus 2017 febr. 13. - 18:22:37
Csak megerõsíteni tudom mindazt, amit egy remek filmrõl ezúttal kifejezetten kulturált tónusban fórumozó társaim brililiánsan megírtak. Ez egy nagyszerû film, amit ki kell emelni a díjakkal méltatlanul nem jutalmazott nagy semmibõl. Lett volna mit, és kellett volna díjazni, és nem 7,7-el, mert ez többet érdemel.

Igen, nehéz eldönteni a mûfajt is, mert többet mond, mint egy szimpla, klisékre alapozó thriller, amit már megszokhattunk, én is úgy érzem, hogy a mondanivaló jócskán elegendõ a dráma kategóriájának kimerítéséhez. Csak ez egy kicsit veszélyes dráma, talán azért, mert igaz, olyannyira, hogy akármelyikünkkel bármikor megtörténhet, és mert hihetetlenül markánsan odaüt a végén.

Ha ki kell emelni egyet a sok nagyszerû hozzászólásból, akkor Perry 39. számú gondolatait tartom legzseniálisabbnak, melyben szinte minden benne foglaltatik arról, amirõl ez a film szól, és a vélemény megfogalmazása is egészen katartikus.

Itt van körülöttünk ez az elembertelenedett, harsányan gõgös és végtelenül önzõ, uniformizált világ, ami eltapos mindent és mindenkit, aki nem illik a végletekig eltorzult képbe.
Sosem rajongtam Robin Williams-ért, de ezt az alakítást megkönnyeztem.

Néhányatokban felmerült, hogy vannak vontatott részek is. Voltak benne ilyenek, de ezek kellettek is. Ilyen jelenetek voltak pl. azok, amelyekben ül csendesen a kis autójában, meg a kis lakásában, mélységesen egyedül, letaglózva, olyannyira magányosan, amitõl már szinte mozdulni és lélegezni sem lehet. Ezeket a részeket muszáj volt mozdulatlanságra ítélni, hogy érezni lehessen, mi játszódik le annak a nyomorult embernek a lelkében, akit félrerúgtak, eltapostak, megaláztak, magára hagytak, s aki mindeközben csak nyel, tolerál, hallgat, meghúzódik a sarokban, és rémálmokkal küszködik. Aztán eljön a pillanat, amikor nem bírja tovább, és kitör.
Féltem, hogy meddig fajul a kitörés, de nem várt módon, végülis teljesen normális keretek között lecseng, és a negatívnak látszó tett pozitív eredményeket hoz, amikor is az igazi, valós bûnösöket szembesíti a mocskos tetteikkel. Akinek esetleg nem világos, az öreg nem készített perverz képeket, az csak elrettentés volt, és utána a saját kis hotelszobáját fényképezte teljesen ártalmatlan szemszögbõl.

A film végének eldöntését egy kicsit sajnos megint a fantáziánkra bízzák, de remélem, hogy a közös kép azt jelenti, hogy befogadták. Mert ez az ember egyszerûen csak annyit akart, hogy legyen valakié. Mindannyian ezt akarjuk, de nem mindenki szerencsés.

Ha ezt a filmet nézzük, nyilvánvalóvá válik, hogy nem az a bûnös, aki annak látszik. De sajnos jelen társadalmunk olyan, hogy aki gyenge és elhagyatott, abból szinte kiprovokálják azt, hogy bûnössé váljon.
James Uram Benson Madame 2013 jún. 04. - 22:15:06
Mi lett volna jó cim, Gyorselõhivás? :) Mondjuk a Sötétkamra keményebb thrillert sugall valóban.
Nagyon jók a szimbolikus dolgok, tényleg "mûvészi" a film hangvétele, tetszett. Kicsit mint egy 50-60-as évekbeli thriller. Ettõl persze még Williams karaktere veszélyes, de az igazgató sokkal tenyérbemászóbb.
Nemcsak La Salle érdekes, hanem a másik nyomozó aki késõbb a Marvel filmek emblematikus ügynöke lett. Kb. kabátot meg zakót se kellett cserélnie :)
10/10
melody03 2012 nov. 21. - 19:20:11 10/10
A cím fordítása botrányos, nem is értem, hogy a One Hour Photo-ból hogy lett Sötétkamra? Köze sincs a történetnek a magyar fordítású címhez, de ez nem ront az élvezeti értékén.
Robin Williams zseniálisan alakítja a magányos, álmodozó, ártalmatlan, de ugyanakkor vészjósló pszichopatát a maga szeretetreméltó módján, minden percben azt vártam mikor robban (és pozitívan csalódtam). Én a magam részérõl elhiszem, hogy vannak ilyen beteg(gé tett) emberek a világban.
Az alakítása mellett a szerepe is kiváló volt.
Olvastam lentebb, hogy csattanót vártak, de nem jött... szerintem igenis nagy csattanó volt a végén, *SPOILER* hogy igazából nem is tett a férjjel és a szeretõvel semmi rosszat, csak megleckéztette õket. De azt páratlanul :D Végül összehozta a családot. A férjet rávilágította arra mekkora értékek vannak a birtokában, a feleséget pedig arra, hogy ne hunyjon szemet a rossz dolgok felett. A további mondanivalója is tetszett, valóban a tárgyak mellett az ember is fogyócikk és nagy igazságokat szúr be a fotók értékérõl.
Egyáltalán nem volt vontatott, sõt igazán lebilincselõ volt, egy percig sem unatkoztam rajta.
10/10
8/10
vivee001 2012 júl. 07. - 16:27:22 8/10
Nézegetem a CD-im és erre rátalálok erre a furcsa címre. Rákeresek, és látom hogy ez az a jó film, amit évek óta keresek.:D Tehát, azt kell mondjam, hogy mindenkinek ajánlom ezt a filmet, mert jó volt és izgalmas.:))
10/10
szinhazimado 2012 jún. 17. - 17:15:04 10/10
Szerintem jó film. Ajánlom.
5/10
ShelbyGT0303 2011 márc. 17. - 20:16:24 5/10
Nem volt rossz, de túl jó se. Érezhetõen nõtt benne folyamatosan a feszültség, így vártam volna valami "csattanót" a végére, de nem volt, úgyhogy csalódtam.
8/10
zoli28 2010 dec. 03. - 14:14:55 8/10
Nekem nagyon tetszett a film, habár a végét nem teljesen értettem, hogy (SPOILER) mit keresett RW a családi fényképen, illetve azt sem, hogy a rendõrségen, miután elfogták, milyen fényképeket raktak elé. Nem is a férdit és a nõt fényképezte?? (SPOLIER VÉGE)

8/10
offtopic
pozsizsuzsi 2010 dec. 01. - 17:47:02
Azért kérdeztem, mert nem ismerem, és a porton ezen a címen csak ennek a filmnek van adatlapja.
Akkor megnézem az IMDb-n, köszi.
Összes hozzászólás