Sushiálmok

Bakancslistához adom
Jiro Dreams of Sushi
korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető japán dokumentumfilm, 81 perc, 2011

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

A 85 éves sushikészítő mester, Jiro Ono élete elevenedik meg a megkapó dokumentumfilmben. A sushikészítés tudományát megtanította fiának, de a világ egyik legdrágább, három Michelin csillagos éttermében Jiro még ma is aktívan dolgozik.
A Sushiálmok olyan ember portréja, aki szakmájában nem fogad el semmilyen kompromisszumot. Egész életét a munkájának és a maximalizmusának rendelte alá és ezzel világhírű éttermet épített fel, amely a legszőrösszívűbb éttermi kritikusok elismerését is kivívta. Tartása, életpályája és megalkuvásmentes életszemlélete nemcsak példaként szolgálhat sokaknak, de alapvető kérdéseket vet fel az emberi boldogsághoz vezető utakról.
Bemutató dátuma: 2012. december 20. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
zolf 2021 aug. 15. - 16:29:11
Maga a film érdekes volt. De ami az éttermet illeti... Hát vannak fenntartásaim. Bármikor szívesebben mennék el Japán más Michelin csillagos sushi éttermeibe, mint ide. (Ráadásul állítom hogy azokba a bejutás is könnyebb mint ide.) Én szeretem a finom ételeket, viszont én szeretem az ízek élvezetén túl a "vendéglátói hangulatot" is érezni, azaz hogy a vendéglátó érezteti felém a figyelmet (amibe beletartozik az udvariasság, a jó és kellemes légkör és a figyelmesség) mert nem mindegy hogy bemész egy helyre, eléd dobják az ételt, te megeszed, fölállsz oszt jónapot (közben olyan fagyos a hangulat, mint a börtönkonyhán) vagy már az ajtóban is kedvesek és udvariasak veled és így is invitálnak az asztalhoz. Ez alapvetően befolyásolja az ételek élvezetét is. Úgy tűnik az öreg Jiro megtanulta a sushi készítés minden fortélyát, de a vendéglátáshoz annál kevesebbet ért. Az én szememben az ilyen mentalitás nemhogy a Michelin csillagot, de még a figyelmet sem érdemli meg (még akkor sem, ha állítólag a "világ legjobb sushi-ja", az étteremre adott online értékelések ezt igencsak vitatják), pláne úgy hogy ezért egy kisebb vagyon fizettetnek meg az emberrel - abból a pénzből jóval jobb sushi élményekben lehet része az embernek más helyeken. Mellesleg itt egy egy érdekes kritika egy magyartól, aki járt az étteremben: https://vilagevo.hu/2016/01/22/miert_kell_egyszer_mindenkeppen_eljutnod_jirohoz_az_elo_sushilegendahoz
10/10
TitusLivius 2015 ápr. 29. - 10:11:32 10/10
Ehhez a filmhez még a zenét is ízléssel válogatták.... Így kell dokumentumfilmet készíteni. Itt nem Jiro úr életét elénk táró családi drámát kell várni, vagy az eszményi szusi receptjét fürkészni, mert a film pusztán egy ábrándról mesél, egy eszmérõl, amit tökéletességnek nevezünk. Elhivatottság, lemondás, szorgalom, állhatatosság. Ez, ami még a kiváló alapanyagnál és a perfekcionista technikánál is fontosabb.
ReignMan 2014 máj. 03. - 19:28:46 Előzmény Julicska
Ez nekem is eszembe jutott, csak egy képet mutattak róla, semmi egyéb...
A film tetszett, hamar elszállt a másfél óra, mintha a Discovery-n néztem volna egy izgalmas epizódot. Tanúságos volt nézni ezt a fajta keleti mentalitást, mikor az ember a teljes életét egy konkrét dolog végtelenségig tartó tökéletesítésére szenteli, legyen az olyan 'egyszerû' dolog, mint a sushi. A mai emberek már mindenhez értenek egy kicsit, de semmihez úgy igazán...
7/10
Julicska 2013 júl. 15. - 10:52:59 7/10
Azon gondolkoztam még a film közben, hogy vajon mi lehet Jiro feleségével. Vajon hogyan ismerkedtek meg, milyen volt a házasságuk, hogyan viszonyult Jiro szerelméhez, a szusihoz? Talán Jiro nem akarta, hogy ez is szóba kerüljön, vagy a készítõk nem akartak erre hangsúlyt fektetni. Mindenesetre ez is eszembe jutott.
7/10
Julicska 2013 júl. 15. - 10:48:07 7/10
Azt olvastam, hogy Mizutani (az egyik tanítvány) étterme is 3 Michelin-csillagos. Szerintem jó lett volna ezt is megemlíteni a filmben!

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Michelin_three_starred_restaurants#Three_starred_restaurants