Szelíd teremtés - A Frankenstein terv

Bakancslistához adom
15 éven aluliak számára nem ajánlott magyar-német-osztrák filmdráma, 105 perc, 2010

Értékelés:

60 szavazatból
Szerinted?

A filmforgatás szereplő-válogatásába szinte véletlenül csöppen bele az anyját kereső kamaszfiú. A tizenhét éves Rudi az intézetből szökött meg. Az egyszerű és naiv fiú láttán a rendező úgy véli megtalálta, akit keresett. Ám a munka során tragédia történik, Rudi miatt meghal egy ember. A rendező megérzi, hogy a fiúban egy nála is hatalmasabb erő lakozik. Rájön, hogy ez a szelíd, ugyanakkor gyalázatos teremtmény valójában nem más, mint az ő fia. Más körülmények között talán lenne esélyük az újrakezdésre. Mary Shelley regényéből.
Bemutató dátuma: 2010. szeptember 9. Forgalmazó: Szuez Film Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Anonym 2021 2021 ápr. 30. - 20:27:15 10/10
Látom, hogy a többségnek nem tetszett ez a film. Én sem állítom, hogy a kedvencem lett, de én nem tartom rossznak sem. Így ez egy pontszámjavító 10-es. Bár Mundroczó Kornél filmjei nekem sem tetszenek mindig, de egy figyelemreméltó rendezőnek tartom a magyar viszonylatban, ezért megnéztem a filmjeit.
A ''Szép napok' ' és a' 'Nincsen nekem vágyam semmi'' nem az én világom. Igaz az emberek, akikről szól is nagyon távol állnak tőlem, szóval így nehéz úgy nézni a filmeket, hogy reálisan tudjam értékelni.
De van több filmje is, ami viszont tetszett és láttam benne elég mondanivalót, nekem a Szelíd teremtés - a Frankenstein terv is ilyen. Persze meg tudom érteni azt is, akinek ez nem tetszik. Van egy sajátos hangvétele és a történet is megosztó.
pinkaqua19 2013 jún. 24. - 16:19:14
Én spec nem rendezõ alapján nézek meg egy filmet vagy sem, és a tetszik nem tetszik véleményem sem ez alapján dõl el. Akinek igen, na sztem az a sznob, annak mindegy is mit néz. És a véleménye is.

Ez jó film volt, végig odaragasztott, egész kerek mondanivalót tudtam volna kreálni a sztorihoz. Volna. Ha lett volna vége.
Merthogy egyetlen és óriási hibája számomra a filmnek, hogy nincs vége. Semmi. De még annyira sem, hogy sugallna vmi irányt, sejtést, vagy akár adja a szánkba mi lesz a két elcseszett életûvel... erõs hiányérzetem volt mikor a stáblista pörögni kezdett. Kár érte.
Egyedi hangulat, helyszín, a színészek szándékosan vagy rutintalanságból, nemtom, kicsit esetlen játéka, pont amitõl hiteles lesz, amiért tetszik. Csak hát a vége...

Aki hezitálna, nézze bátran, mert jó. De lehetett volna még jobb is.
dreamer1 2013 febr. 18. - 22:14:44
Szerintem kissé mesterkélt lett a film.A szereplõk akik ezt az életet élik nem így beszélnek.De ez lehet egy fikció is amit látunk és hallunk, de nem jött be.Monori Lilit jó újra látni de kissé gépies.A film végét sem értem vagy csak én nem tudtam azonosulni ezzel.Az emberi reakciók nem így mûködnek,persze így is meg lehet mutatni de nekem nem volt hiteles sok szempontból bár a képi világ erõs volt, de nem tudta hihetõvé és átélhetõvé tenni a filmet.
10/10
adamnagysweetmovie 2010 okt. 22. - 17:18:01 10/10
Érdemes összevetni a Varga Katalin balladájával ezt a filmet. Csak felvetésként: mindkét film egy alaptörténetet mesél újra, de a Varga Katalin szerintem sokkal végletesebben használja mind a közönségfilm (hangulatfestõ tájképek, mozaikdarabokat teljesen kirakó narratíva, világos konfliktushelyzetek, túl egyértelmû zenehasználat), mind a mûvészfilm (keretezés, mélységélesség, szimbólumhasználat) hatáskeltõ eszközeit, mint a Szelíd teremtés. Artisztikusság tekintetében a Varga Katalin nekem hasonlóan túlzó, mint a Delta volt. Méltányolom (a kritikai fogadtatással ellentétben) a Szelíd teremtés mértéktartását.
Lacquo 2010 szept. 21. - 10:24:35
Nem láttam még. Érdekel, de félek tõle. Itt is 4,8-as átlagot kapott. A Delta tetszett, akinek nem jött be, az szerintem nem is ilyenekhez szokott.
Meglátjuk mi lesz!
10/10
adamnagysweetmovie 2010 szept. 20. - 18:10:16 10/10
Számomra is meglepõ módon nem zavart a film szinpadiassága, mintha csak méginkább kidomborította volna a történet archetipikus voltát, a gyereküket árván hagyó szülõkre visszahulló õsbûn elkerülhetetlenségét. Az expresszionista környezetrajzért külön pluszpont. Nosferatu szelleme itt kísért.
10/10
Elsie Beckman 2010 szept. 17. - 22:25:27 10/10 Előzmény Charles Foster Kane
azt díjazom, hogy ien stílusos offot rég láttam:-)
Charles Foster Kane 2010 szept. 17. - 11:50:52
Remek film, végignevettük. Akiknek nem tetszik, egyértelmûen félreértik a mûfaját. Zseniális paródia.
offtopic
hatareset 2010 szept. 14. - 16:42:07 Előzmény kukacfej
OFF
Tényleg csúcs, hogy -többnyire- olyanok köpködik a filmet, akik nem is látták, hivatkozva arra, hogy ismerik a rendezõ korábbi filmjeit és/vagy látták az elõzetest. Erre ott van a rendezõ adatlapja, ott is van fórum, lehet osztani az elégteleneket (tegyétek is bátran, ha ez a véleményetek). EZ a fórum és ez a szavazó felület EHHEZ a filmhez tartozik. Ezzel csak arról tesznek tanúbizonyságot, hogy nem a filmekrõl szeretnek beszélgetni/vitatkozni, hanem élvezetüket lelik mások alázásában.
3/10
alex4427 2010 szept. 13. - 09:27:00 3/10 Előzmény kukacfej
Munruczónak ezt nem a filmjét nem fogom meg megvédeni, mert védhetetlen!
De NE vegyük már egy kalap alá Hajdu Szabolccsal, akinek pl. az OFF HOLLYWOOD c. filmje az elmúlt 20 év egyik legfontosabb filmje. (Rólunk szól, nekünk szól! Ritka kincs.)
10/10
Elsie Beckman 2010 szept. 12. - 14:09:50 10/10 Előzmény Charles Foster Kane
Sajnos nem olvastam még Kovács András Bálinttól semmit. Pedig az a könyv biztos hasznos lehet. Más könyvekben sokat idéznek tõle. De honnan gondoltad hogy olvastam volna?
7/10
kolozsvarikitty 2010 szept. 11. - 23:04:29 7/10 Előzmény kolozsvarikitty
magamnak válaszolok: a szinház jobban tetszett, Mundruczó jó rendezõ, nekem szinészként nem jön be...Frecska Rudolf viszont sokkal jobban tetszett, mint szinházban. "Magda, Tünde" jobbak voltak szinházban Natasának kevés szerepe volt a filmben, Monori Lili nagyot alakit ismételten, bár élõben hitelesebb. Megérte megnézni, de mégegyszer egyhamar nem fogom! Jóccakát mindenkinek:)
offtopic
Charles Foster Kane 2010 szept. 11. - 13:37:21
A K.A.B.-tól olvastad A modern film irányzatait. Van rá egy lovam.
6/10
FElepHánt 2010 szept. 11. - 13:31:07 6/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál--------- SZELÍD TEREMTÉS--------- Mundrúczó Kornél--------- Na de ennyi véletlen?!? Megtalálja anyját, akinek lakásában éppen számára ismeretlen apja castingol, véletlenül megöli anyja élettársának lányát, majd némileg szándékoltan a gyászoló apát, végül, micsoda véletlen!, anyukát is letaszajtja a harmadikról... Értelme sincs mindennek, hiszen már az elsõ gyilkosság után menekülni kell, a filmrendezõ pedig megtudja, hogy a szörnyeteg a fia... - ez annyira kikészíti, hogy végül fiastul felfordul az alpesi úton, remélhetõleg végleg. A sztori és a forgatókönyv szánalmasan ostoba, de a rendezés kiváló, a hiteltelen és hazug történet igazi filmes eszközökkel realizálódik. A konténer-színházi változat nem tetszett, de a lepusztultságában is gyönyörû pesti bérház fantasztikus hangulati elem, nem is beszélve a havazás mitikus költõiségérõl. A gyilkos távoli sziluettje a sûrû hófátyolon át, a nyomok az udvar szûz haván, az ablaktörlõ hektikus surrogása a szerpentinen varázsosan ellenpontozza a borzalmakat. Néha sok is a jóból: a lichthof szárnysuhogással érzékletes, de miért kell egy lényegtelen párbeszédet a pincelépcsõ artisztikus csigavonaláéba komponálni? A filmbélivel ellentétben a valóságos casting igen sikeres: Csíkos Kitty gyerekarca, a kataton tekintetû Frecska Rudolf katartikus mélységeket hordoz. A színészek már kevésbé elfogadhatóak: nagyon csúnya arcok és sehogy sem játszanak. Ebben a rendezõt alakítani próbáló rendezõ is élenjár, bánatba hizlalt magyar férfifej az átélés és a mimika romjain. Igaz, nehéz elhitetni például olyan butaságot, hogy valaki felelõsségez érez, mert 17 évesen nem óhajtott egy húsz évvel idõsebb alkalmi kapcsolat oldalán apa lenni és ezt még azzal is megfejeli, hogy "élni akartam, karriert csinálni, filmezni!"/ Miért, ki nem?/ De ami a rendezést illeti, Mundruczó Kornél, nagyot javítva a Johanna és a Delta okozta negatív egyenlegen, az Afta és a Szép napok zseniális szintjén teljesíti a föladatot. Erõsek a szárazon koppanó dialógok, mesteri a ritmus, kifejezõ a plánozás, melyet Erdély Mátyás képalkotó tehetsége tesz esztétikusan élettelivé. Valósan szuggesztív a bérház különbözõ színtereinek nagyívû gépmozgásokkal való kötése, emlékezetes a mosógép remegtetõ dohogása, a havas úton kanyargó autólámpák fénye. Csak igaz sztorit, jó forgatókönyvet, hiteles színészeket kellene találni, - ahogy a rettenetes Jég után jött a csodálatos Caligula, eljön a nagy film ideje is.
10/10
Elsie Beckman 2010 szept. 11. - 12:44:01 10/10
Eddig csak azok szídták akik nem látták:-)
7/10
kolozsvarikitty 2010 szept. 11. - 12:00:10 7/10 Előzmény rumci
Én is láttam a szinházi elõadást, kétszer is, mert nem egy egyszer nézõs darab, megrázott, nagyon, mondjuk nekem Rába Roland-Nagy Zsolt szereposztásban tetszett igazán...de lehet, hogy csak velem van baj, meg a felfogóképességemmel...és megnézem ma filmet is, mert érdekel, ennyi
10/10
Elsie Beckman 2010 szept. 11. - 10:56:53 10/10 Előzmény Charles Foster Kane
Bár ha arra akarsz utalni, h amit a filmekrõl tudok iskolából tanultam érdekes oldalról közelíted meg a dolgot. Bár a büdös életben nem volt még semmien tanórám(még) amin a filmrõl szó esett volna 5 másodpercnél többet, én azért köszönöm a hozzászólást, engem legondolkodtat...

Amúgy a bölcsészettõl engem is kiráz a hideg:-)
10/10
Elsie Beckman 2010 szept. 11. - 10:44:19 10/10 Előzmény Charles Foster Kane
Nem épp:-)
thölgyess 2010 szept. 09. - 11:00:11
Tisztelt Hanula!
Az elfogaDhatatlant "D"-vel írjuk, így az írásog fogaTlan...
De most megyek megnézni a Mundruczó-i szörnyet!
10/10
rumci 2010 szept. 08. - 12:57:42 10/10
Kíváncsian várom a filmet. Az alapjául szolgáló színházi elõadást (szintén Mundruczó rendezésében) láttam, klassz volt, megrázó volt. Mundruczó korábbi színház-filmje, a Nibelung-lakópark szintén jelentõs alkotás (bár nagyon sokat kell még dolgoznom azon, hogy elfogadható mértékben megértsem -- nem egy egyszernézõs film; ez talán egyszerûbb lesz).
Összes hozzászólás