Szerelem

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 85 perc, 1970

Értékelés:

149 szavazatból
Szerinted?

Az ötvenes években Luca, a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost. A régi barátok félnek, elzárkóznak a segítségre szoruló asszony elől. Luca feladatai között szerepel az is, hogy ellássa anyósát és elhitesse vele, hogy fia filmet forgat Amerikában. A két nő különös kapcsolatának alapja, hogy ugyanazon férfi áll életük középpontjában. A Mama már nem tudja megvárni fia hazatértét. Egy nap váratlanul kiszabadul János, s a házaspár újra kezdi az életet.

A költői szépségű film Tóth János, Makk Károly és Déry Tibor egyszeri és megismételhetetlen alkotása. Az élet legfontosabb kérdéseit érinti - szerelemről, halálról, túlélésről szól. Az '56-os korszak abszurditását úgy fokozza, hogy a századforduló biedermeier emlékeit felvillantva egy vállalhatatlan meg egy visszahozhatatlan világot, kétféle lehetetlent szembesít egymással. Tóth János szuverén képi világa költői szépségű, ugyanakkor súlyos atmoszférát teremt. Halálos és gyönyörű játék az, ami a két asszony között zajlik. Szabálya nincs, csak törvénye, amit a normák felett levő, legmagasabb rendű emberség szab. A Szerelem minden idők egyik legszebb magyar alkotása, mely méltó helyet foglal el a "Budapesti tizenkettő" filmjei között, s a világegyetemes filmművészetében.

A magyar elismeréseken túl a film számos fesztiválon nyert rangos díjakat, így Cannes-ban, Chicagóban, Sorrentóban és Várnában.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Geoffrey Rush febr. 18. 23:26:22 9/10
Lassú, nagyon emberi film.
Zahire 2021 jún. 10. - 10:18:30 Előzmény picipc
Szerintem a két főszereplő Törőcsik Mari és Darvas Lili, a film főként az ő kettősükre épül, Darvas Iván inkább epizodista ebben a filmben.
10/10
Péterrrrrr 2021 máj. 06. - 18:29:09 10/10
Nagyon szép film. Végre megnéztem!
10/10
Péterrrrrr 2021 máj. 02. - 08:58:50 10/10
Már régóta rátettem ezt a filmet a Bakancslistára itt, és kértem értesítőt is. Már kétszer is játszották a filmet azóta. Ennyit a Port bakancslistás projektjéről. Többet nem kérek értesítést, úgysem kapok.
offtopic
picipc 2016 máj. 19. - 10:57:49
Mivel a cikket nem engedte linkelni, íme az írás.
---
Negyvenöt évvel a cannes-i nemzetközi premier után vasárnap este újra bemutatták Makk Károly Szerelem címû alkotását a 69. cannes-i fesztiválon, a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató Cannes Classics elnevezésû programban.

A vetítés elõtt a 90 éves rendezõ személyesen köszöntötte a nézõket. Makk Károly Cannes-ban elárulta, hogy ugyanazt a New York-i magyar szabók által készített, “békebeli jól megcsinált szmokingot” viselte, amely a 45 évvel ezelõtti bemutatón volt rajta elõször. A rendezõ számos szakmai és személyes kapcsolatot köszönhet a fesztiválnak, ahol 1955 és 1987 között visszatérõ vendégnek számított, hiszen hat filmjét mutatták be.

A Déry Tibor két novellája alapján készült forgatókönyvet politikai okokból hat évig a hatalom nem engedte megvalósítani. Az engedély azután érkezett meg, hogy 1969-ben a ZDF nyugat-német köztelevízió az írótól megvette a forgatókönyvet, s a rendezésre felkérte Makk Károlyt. A rendezõ szerint a magyar politikai vezetés el akarta kerülni azt a “világbotrányt”, hogy egy Magyarországon betiltott forgatókönyvbõl német film készüljön, ezért engedélyezte a film elkészültét. A Szerelem 1971-es cannes-i fogadtatása Makk Károly szavai szerint “szédületes” volt, a filmet tapsviharral fogadták a nézõk, s még az utcán is “õrjöngtek”, amikor oldalán a két fõszereplõvel, Darvas Lilivel és Törõcsik Marival a vetítés után levonult a vörös szõnyegen. A harmadik fõszereplõ, Darvas Iván viszont nem lehetett jelen, miután a magyar politikai vezetés nem engedte ki a fesztiválra.

A 45 évvel ezelõtti bemutató elõtti sajtótájékoztatón egy újságíró megkérdezte a franciául kiváló beszélõ Déry Tibortól, hogy szerinte 1956 forradalom vagy ellenforradalom volt. Mielõtt az író válaszolt volna, szokásához híven néhány másodpercig töprengett, miközben Dósai István, a filmforgalmazásért akkor felelõs Hungarofilm vezérigazgatója magyarul odaszólt Makk Károlynak, hogy vegye át gyorsan a szót. “Te hülyének nézel engem?” – szólt vissza emlékei szerint Makk Károly, miközben Déry Tibor azt válaszolta : “Forradalom”. “Ezután nem lehetett mit csinálni, ez otthon is tudomásul lett véve” – hangsúlyozta a rendezõ.

Az 1971-es zsûri elnöke Michele Morgan francia színésznõ volt, aki a vetítés után titokban -, miután a zsûritagok nem találkozhatnak a versenyfilmek alkotóival -, Gaál István filmrendezõnek, a zsûri magyar tagjának közremûködésével egy étteremben találkozott Makk Károllyal, hogy elmondja neki, mennyire tetszett neki a film, és “megszakad a szíve” a Darvas Iván által “játszott gyönyörû fiúért, akit két nõ vár” haza. A Szerelem végül a zsûri díja mellett megkapta a Nemzetközi Katolikus Film- és Audovizuális Szervezet által adományozott OCIC-díjat is, valamint a két fõszereplõ, Törõcsik Mari és Darvas Iván külön dicsértben részesült.

A film felújított változatát a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére hívták meg az idei fesztiválra. A cannes-i vetítésen jelen voltak a Filmalap vezetõi és Andy Vajna filmipari kormánybiztos is. Az eredeti 35 mm-es film felújítása 4K digitális hordozóra a Magyar Mûvészeti Akadémia pályázati támogatásával, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) közremûködésével, a Focus-Fox Stúdióban és a Magyar Filmlaborban készült. A teljes körûen restaurált Szerelem Cannes-ban volt látható elõször, és hamarosan ismét látható lesz a francia mozikban is.
---
A hír forrása: librarius.hu 2016/05/16/45-ev-utan-ismet-bemutattak-cannes-ban-makk-karoly-filmjet
offtopic
picipc 2016 máj. 19. - 10:55:38
Torolt Felhasználo 2016 febr. 26. - 20:04:31
Az lehet hogy agyar gyártású, de miért van rajta bosnyák hangalámondás?
8/10
Sadenal 2015 márc. 11. - 13:35:17 8/10
A novella része, amikor kiengedik Darvast az tényleg olyan volt, mint ahogy elképzeltem a Déry-szöveg alapján és az nagyon ütött mert vártam a találkozást, de a Darvas Lilis rész annyira nem tetszett valamiért.


7.5/10
10/10
4427 2015 jan. 30. - 14:35:35 10/10
Cannes-ban a két nõi fõszereplõ, Darvas Lili és Törõcsik Mari kapott különdíjat (és nem Darvas Iván).

Makk Károly "Szeretni kell" c. igen élvezetes visszaemlékezésében sok érdekeset mond el a Filmfesztiválról, a "Szerelem" viszontagságos elõzményeirõl, meg a magyar közelmúlt (film)történelmérõl. Hitelesen, érdekesen.
10/10
Smonika 2013 dec. 01. - 21:50:09 10/10 Előzmény kisGabi
Én is 1988-ban :) Ötös lett :) MÁr akkor imádtam, pedig csak olvastam. A film szinte pontosan azt az élményt adta vissza, legalábbis nekem.
10/10
Smonika 2013 dec. 01. - 21:46:36 10/10
Nem lehet mit mondani. Ezt meg kell nézni. A legszebb történet, amit valaha szerelemrõl írtak és eljátszottak.
10/10
4427 2013 jan. 31. - 08:48:57 10/10
Nekem Makk Károly klasszikusa jelenti a Szerelem c. filmet.
A Haneke filmet, gondolom, ha az eredeti címmel (Amour) küldik a magyar mozikba, az értõ közönsége akkor is megtalálta volna. (Egyébként, ennyi erõvel lehetne még további, számtalan új filmnek is a Szerelem címet adni!?)

P.S.: Hogy félreértés ne essék, itt csak a Haneke film magyar címadását kifogásolom. Maga a film az elmúlt, sõt, az elmúlt évtizedek egyik legjobb, legszebb filmje. Két színészóriással (Emmanuelle Riva, Jean-Louis Trintignant) a nõi és férfi fõszerepben.
Kocsegar 2013 jan. 31. - 08:24:00
köszi, majd megnézem akkor azt is.
perry 2013 jan. 31. - 07:38:12 Előzmény Kocsegar
Sem megcáfolni, sem erõsíteni nem akarlak, de a Haneke film az öregségrõl és az elmúlásról szól természetesen még sok minden másról is.
Ez viszont egyik film értékébõl sem von le semmit.
Kocsegar 2013 jan. 30. - 22:08:10 Előzmény perry
ez egy nagyon megható és szép film, kiváncsi vagyok h Haneke megegyezõ címû filmje milyen lehet, szerintem a lényeg hasonló.
perry 2012 okt. 23. - 11:43:03 Előzmény tünõ
Nehéz olyat írni amit a Szerelem címû filmrõl nem írtak már le.
A színészi játék érzékenységétõl Déry csodálatos novelláin át egészem Makk Károly komplex rendezéséig.
Válaszolva .molesko kritikájára a Huszárik párhuzam nem véletlen , hiszen az a Tóth János jegyzi az operatõri munkát aki az Elégia film kamerája elõtt is bizonyított.
A képek önmagukban is megindítják a gondolati asszociációt, akkor pedig amikor a három szereplõ jelen van olyan harmóniát sugároznak a vászonról amit kevés filmben tapasztaltam meg.
Csendes dialógok és dráma, az elmúlás fájdalma, a másik hiánya, közben elvonul a történelem.
Az öregasszony (Darvas Lili) akit már csak a fia visszatérésének reménye éltett, Luca kegyes csalásai kettejük
távolságtartó egymásba kapaszkodása, megannyi apró dráma és a csendek, melyek mégis olyan "beszedésen" veszik körül õket.
Félelmetes érzés mikor egy film és a valóság ennyire egy a SZÍNÉSZNÕ DARVAS LILI és a szerep eggyé válik egy csodálatos mûvész aki még egyszer lehetõséget kap az élettõl, Makk Károlytól a hattyúdala eljátszására.
Soha sem tudom eldönteni, hogy ez az eszköztelenség mibõl fakad, hol kezdõdik a mûvész és hol az ember, és jó is ez így, hiszen mindkettõ ugyan abból a forrásból táplálkozik és kristálytiszta.
TÖRÖCSIK MARI Lucája külsõ törékenysége mögött rejtõzõ mérhetetlen erõ, ahogy képes bocsánatos hazugságokat gondolni,
reményt hazudni, önmagát is éltetni és ámítani, hogy majd minden jóra fordul.
Egyszerû emberi sorsok sehol egy rikító látványelem, nagy érzelmek, csak fáradt szürke színek , csendes párbeszédek, tán nem véletlenül az '50s évek fojtott levegõjét érzékelve.
Kicsiny fáradt gesztusok, tétova arc, néha felfénylõ kesernyés félmosolyok ennyi egy SZÍNÉSZNÕ eszköztára , mégis
jelen van, érzelmeket közvetít, hat és bûvöletbe ejt.
A kamaratrió harmadik résztvevõje DARVAS IVÁN, akár beszélhetnénk itt a személyes érintettségrõl is , de felesleges hiszen ezen túl mutat a színészi játék. Olyan mértékben fájó és egyszerû, hogy minden hitelesség amit színészben volt szerencsém utolérni az, az Õ sajátja.
Hiteles és legfõbb képen ön azonos alakítás, tartalmában s formájában is.
Talán Vinogradov fórumozó társam több tárgyilagossággal fog
errõl a filmrõl beszélni, nekem csak impressziók jutnak eszembe, érzések melyek felkavarnak, gondolatok melyek emlékezésre késztetnek.
tünõ 2009 dec. 10. - 12:05:39
Egy nagyon letisztult, lassú, de szép film. Kétségkívül ott a helye a legjobb magyar filmek között. Nem könnyû darab, hiszen látszólag hideg, ám ha van türelmünk és hangulatunk, akkor egy különleges, IGAZI MÛVÉSZFILMET láthatunk. Nagyszerûek a színészek, jó a korrajz is.
Nem ajánlom kikapcsolódásra, de azoknak igen, akik a szeretik a komolyabb, különleges filmeket.
henett 2009 dec. 10. - 09:41:14 Előzmény kisGabi
Én is! :))
Nagyon kedvelem mind filmen, mind írásban. Egyszerûen gyönyörû.
fulcsy 2009 máj. 15. - 15:47:26 Előzmény Acheron
szia!

nekem megvan a Szerelem c. film, ha érdekel, írj mailt ide:

seilafertee@hdsnet.hu

üdw:

drdani 2009 febr. 26. - 01:03:19
Zsoffbog....ne legyen oly elfogult, ámbár igazat ír, a pátosz sokszor beteges rojongásra utalhat! :)
Összes hozzászólás