Szirmok, virágok, koszorúk

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 102 perc, 1984

Értékelés:

55 szavazatból
Szerinted?

A szabadságharc bukása után a volt honvédtisztek büntetőszázadokban szolgálnak, így Majláth Ferenc huszárfőhadnagy is. Két év után a család közbenjárására leszerelik, ám a főhadnagy depresszióba süllyed. Családjában sem talál megnyugvást, nagybátyja és sógora is az osztrák udvart szolgálja. Egy keresztelő mintha kizökkentené apátiájából, ráadásul megjelenik az Ezredes, Kossuth állítólagos titkos ügynöke. Egész éjjel az ellenállást, az új forradalmat tervezgetik, ám reggelre eltűnik, mint egy látomás?.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Majláth Ferenc
Tarnóczy Miklós
Majláthné/Mária
Tarnóczy Kornél
az Ezredes
Heinrich nagybácsi

Hozzászólások

Szerinted?
Kecskeméti Károly 2022 okt. 06. - 21:52:11
Fontos még: Cserhalmi a színművészetünk áldásos szerencséje!
Kecskeméti Károly 2022 okt. 06. - 21:25:04
Szép, méltó megemlékezés!
Jó ötlet a külföldi színészek....
Zahire 2021 okt. 23. - 10:56:00 Előzmény Ktesibios
Jó kis film, de azt ne felejtsük el, hogy itt nem egy ember életútjáról van szó : Majláthban keveredik May János aki valóban felgyújtotta a szalmazsákját és a ruháját és így halt meg, illetve Széchenyi István aki Döblingből valóban az " Ein Blick" című irása miatt került a nyomozás középpontjába és öngyilkosságot követett el.
9/10
Ktesibios 2018 márc. 22. - 01:20:30 9/10
Jó kis film ez. Kiemelkedően jó fényképezéssel (a helyszínek is hitelesek, látványosak) és jó zenével. Ez utóbbi magyar filmek esetében a fehér hollónál is ritkább...
8/10
nick név 2017 máj. 18. - 15:19:31 8/10 Előzmény greghouse
Sajnálom, hogy idáig nem láttam ezt a filmet, és örülök annak, hogy végre rátaláltam és megnéztem.
Tényleg rendkívül erõs jelenet, fõleg abba az idõbe helyezve. Hiába volt a 80-as évek közepén már lazább a keleti blokk, attól még nagyon is fennállt, a rendõrállamaival, a cenzúrájával, a diktátoraival és a tankjaival együtt.
A 80-as években már nem volt olyan erõs a magyar film, mint elõtte, de ez az alkotás egy kivételt jelent.
vino-et-veritas 2013 okt. 07. - 12:27:46 Előzmény vitkovits
Ha belehelyezzük a korba a dolgokat, kissé érthetõbb.

1981-ben jött a Jaruzelski-féle kemény hatalomátvétel. Talán a magyar filmesek "szolidaritása" a lengyelek mellett az ilyen gesztusokban is kifejezésre került (Szapolowska vagy Boguslaw Linda, más lengyel színészekkel együtt, több filmben is feltûnik ekkoriban).

Az is szinte biztos, hogy volt valamiféle kulturális egyezmény is a két ország között, ami a filmes együttmûködésekre is vonatkozhatott. Ne felejtsük el a "szocialista filmipar" ekkoriban nem piacszerûen mûködött - néhány kivételtõl eltekintve - így a nemzetközi együttmûködések ilyen alapon is mentek.

És persze a hagyományosan jó lengyel-magyar viszony is benne lehetett a dologban.

Hogy mi a pontos igazság, ki tudja?
vino-et-veritas 2013 okt. 06. - 22:59:23
Szinte minden diktatúra így (is) mûködött és mûködik: bitófa, sortûz, börtön, tébolyda, öngyilkosság, számûzetés, családi és baráti tragédiák sorozata, fizikai és lelki terror...

Amikor készült, persze mindez áthallásosabb volt, de azért a nyolcvanas évek közepén már akkora "bátorság" - néhány eset kivételével - nem kellett. Ekkor már nyíltabban lehetett Rákosi-korszakról, 56-ról filmet "direktben" is készíteni (Requiem, Egymásra nézve, Napló-sorozat, Pócspetri, Szerencsés Dániel, stb.).

OFF
Sajnos, ahol állami pénzek forognak, ott mindig sokan tartják a markukat érte. Ez, errefelé K-Európában már csak így megy...
smartdrv 2013 márc. 01. - 23:05:11 Előzmény greghouse
döbbenetesen erõs jelenet
vitkovits 2012 okt. 06. - 10:02:12
Kétségtelen, hogy a Majláthné nagyasszonyt alakító Grazyna Szapolowska igen arisztokratikus megjelenésû színésznõ, mégis érthetetlen, hogy miért nem egy hasonló tulajdonságú magyart kért föl a rendezõ? (Hacsak nem az oldalunkon harcoló lengyel tábornokok iránti tiszteletbõl, akik egyike-másika Aradon végezte...)
vitkovits 2012 okt. 06. - 09:35:59 Előzmény greghouse
Egyetértek, szerintem is az elmúlt 40 év egyik legszebb magyar filmje ez (bár a rendszerváltás óta potenciális konkurense sincs, hiszen a "magyar" filmgyártás gyakorlatilag megszûnt, az elmúlt 22 évben született halivúdi-utánzatok arra voltak jók, hogy az eszdéeszes rendezõk/színészek/stb. kifizetõhelyévé váljon, nagyjából úgy, mint a BKV).

Jómagam még 1984-ben láttam elõször, magam is csodálkoztam, hogy a komcsi cenzúrán átment.
10/10
greghouse 2011 okt. 06. - 22:12:59 10/10
Csodálatos film, csak azért nem sajnálom, hogy nem az m1 adta le, mert ott is jó film ment Dustin Hoffmannal és Emma Thompsonnal...
Ez a film, nem értem ma sem, hogy ment át akkoriban a cenzúrán. Még régen láttam, de mindig él bennem a jelenet, amikor Világos után a magyarok letéve a fegyver a cári orosz csapatok elõtt, az oroszok ünnepelnek, valami orosz hazafias nótát énekelve, a fogoly magyar tisztek szomorúan ülnek a másik asztalnál, majd felállnak, és elkezdik a Kossuth nótát énekelni, egyre hangosabban...az oroszok elhallgatnak, nem értik mi van. A cigányzenészek, akik eddig az oroszokat kisérték, leállnak, nézik egymást, tanácstalanok, nem játszanak semmit, de a Kossuth nóta végén, az "..éljen a haza" után tust húznak a magyaroknak.

Ez a jelenet akkor is nagyon jó lett volna, ha az osztrákok németül énekelnek, de nem, itt oroszok énekeltek, és õket nyomták el az "éljen a magyar szabadság, éljen a haza" végû nótával, állva a magyar huszártisztek, aztán földhöz vágva a poharat. De az oroszokat énekelték túl, és ez a nyolcvanas évek elsõ felében nem kis bátorság volt, igencsak rezgett a léc.

Ez volt a mai nap legméltóbb megemlékezése, kár, hogy kevesen látják.
jazzbarat 2011 ápr. 07. - 14:31:39
frici53 2009 okt. 06. - 22:29:32
Gyalázat, amit a Duna tévé csinál, már többedszer is.
Nem tudom, mikor kezdték a vetítést,de óra 10 helyett 19-kor fejezték be. Arról nem is szólva, hogy amikor a stáblista megjelent, beúsztatták, követezik a váltó c. mûsor. Hogy ezeknek nem volt gyerekszobájuk, az biztos. Szerencs hogy ritkán nézek tévét, de ezek szerint nem is fogok.
Rendes felvételt csinálni gy szinte reménytelen.
feketevipera 2009 okt. 06. - 19:38:26
Hûûûûû, ide még nem írt senki? Valamikor pár éve láttam a filmet, akkor tetszett. Valószínûleg most is megnézem, örülök, hogy vetítik.