Film

Szomorú vasárnap /Gloomy Sunday - Ein Lied von Liebe und Tod/

német-magyar filmdráma, 110 perc, 1999 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Értékelés:

160 szavazatból
Szerinted?

  Budapest, a harmincas évek vége: Szabó László vendéglős szép szerelmével, Ilonával egy kitűnő kis éttermet vezet. A teljességhez csak egy zongora és egy zongorista hiányzik. Vesznek is egy zongorát és szerződtetnek egy halk szavú zongoristát, Aradi Andrást, aki hamarosan beleszeret Ilonába. A nő viszonozza a szerelmet és kialakul hármójuk különös kapcsolata.

  Ilona születésnapján András egy dalt ajándékoz a nőnek, első és egyetlen szerzeményét: a "Szomorú vasárnap"-ot. Az étteremben tartózkodik egy fiatal német kereskedelmi utazó, Hans Eberhard Wieck, aki Szabó zseniális göngyölt húsától és András csodálatos zenéjétől elragadtatva szintén beleszeret Ilonába. A nő azonban visszautasítja őt. Amikor Wieck ittasan és boldogtalanul a Dunába veti magát, Szabó megmenti és elkíséri a Németországba induló vonathoz.

  Egyikük sem sejti, hogy a "Szomorú vasárnap" ezen a napon túl is összeköti majd sorsukat. Kitör a háború és Hans Eberhard Wieck SS-Brigadeführerként tér vissza Budapestre azzal a megbízatással, hogy a "zsidó gazdasági javakat vegye nyilvántartásba". Barátként megy az étterembe, és először megóvja a zsidó származású Szabót az internálástól, de később durván és kegyetlenül visszaél hatalmával. Lászlóék idillikus háromszög-történetéből kegyetlen-ádáz négyszög jön létre. Ilona kísérletei, hogy Lászlót megmentse, egyre kétségbeesettebbek és reménytelenebbek, ahogy a háború a vége felé közeledik. 1945. Szabó László és Aradi András halott - Ilona terhes - Wieck "nácitlanítva" új életet kezd.

  1998. Wieck 80. születésnapját ünnepli Budapesten, a Szabó Étteremben. Az ünnepségen a zongorista a "Szomorú vasárnap"-ot játssza. 50 évvel később a híres dal bosszút áll.

  Forgalmazó: UIP-Duna Film

  Kövessen minket a Facebookon!

  Stáblista:

  Linkek:

  • Index 2000. április 10.: Szomorú vasárnap Schübel, a saját maga számára is ismeretlen filmrendező annyira beleszeretett ebbe...
  • Mancs 2000. április 6.: Limonádé Kohn Abból a finoman szólva is megalapozottnak tűnő feltételezésből vagyunk...

  Vélemény:


  2016. augusztus 25. 23:54
  Marozsán Erika egyszerűen gyönyörű ebben a filmben is!

  2016. március 10. 18:22
  Ez már biztos: Nagy filmzabáló vagyok ,de Marozsánt nem ismertem ,nem találkoztam filmjével. Pedig kiváló színésznő ,ebben mint a végzet asszony kitűnő, a film szintúgy.Nem láttam a Saul fiát, de biztos mérfőldekkel elmarad ettől, hiába oscar díjas.
  9/10.

  2015. június 25. 01:01
  Marozsán Erikának felejthetetlen jelenetei vannak a filmben!

  Összes hozzászólás