Szörnyek keringője

Bakancslistához adom
Monster's Ball
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-kanadai filmdráma, 111 perc, 2001

Értékelés:

143 szavazatból
Szerinted?

A szörnyek keringője kifejezés Angliából származik, ahol hajdanán a halálra ítélt tiszteletére egy partit tartottak a kivégzése előtti utolsó éjszakán.

A filmben az elítélt Lawrence Musgrove (Sean Combs) utolsó napjait követhetjük nyomon, amint végleg elbúcsúzik feleségétől, Leticiától (Halle Berry) és fiától, mielőtt tizenegy év fogság után kivégeznék. A fogoly személye és embersége mélyen megérinti az őt őrző Sonnyt, amit apja, a rasszista Hank (Billy Bob Thornton) mélyen elítél. Az egymásnak feszülő ellentétek következtében, szembesülve apja iránta érzett gyűlöletével, Sonny öngyilkosságot követ el. A magára maradt Hank és Leticia a vak véletlen folytán találkoznak, s ráébrednek, hogy szükségük van egymásra. Mikor azonban később kiderül, hogy milyen szálak fűzték össze őket a múltban, felmerül a kérdés, hogy a történtek ellenére is képesek-e boldogok lenni együtt. A Szörnyek keringője az emberi sorsok szövevényes és kiszámíthatatlan egybefonódásának története.
Bemutató dátuma: 2002. november 28. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Leticia Musgrove
Hank Grotowski
Sonny Grotowski
Buck Grotowski
Tyrell Musgrove
Lawrence Musgrove

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  2002
  Legjobb női alakítás: Halle Berry
 • Oscar-díj

  2002
  Legjobb női alakítás: Halle Berry
 • BAFTA-díj

  2003
  Legjobb női alakítás jelölés: Halle Berry
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  2002
  Arany Medve jelölés: Marc Forster
 • Golden Globe-díj

  2002
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Halle Berry
 • MTV Movie Awards

  2002
  Legjobb női főszereplő jelölés: Halle Berry
 • Oscar-díj

  2002
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Will Rokos

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Ildikó Nóra 2021 okt. 18. - 17:03:26 6/10
A filmet egyszer meg lehet nézni, szomorú dráma, a főszereplőknek jól állt a szerep és jól is játszottak (nem voltam azért elájulva Halle B. alakításától), kár, hogy Heath L-t már nem láthatjuk új filmekben. Néha vannak a filmben elég primitív párbeszédek. A szinkron (Pikali Gerda, Trokán Péter) tetszett.
6/10
pihes 2021 szept. 17. - 14:58:19 6/10
Azt, hogy ez egy börtönfilm, parányi része ez az egésznek. Lassú, és egész mély, én nem ezt vártam pont.
Nyomott hangulat, nem az igazi!

6/10
Jim Hacker 2015 jún. 07. - 23:19:48
Lassú, sõt álmosító és eseménytelen lehet olyanoknak, akik nem figyelnek eléggé a mondanivalóra. Pedig ez a fõ erõssége a filmnek. A kivégzés nagyon realisztikus bemutatása kellõen felcsigázott, és a szavak nélküli üzenetekre is ráhangolódtam.

A középpontban egy három férfiból álló fehér amerikai család áll, amelyre a rasszista elõítéletes mentalitás a jellemzõ. Az ilyen gondolkodás sajátossága még, hogy mások hibáit felnagyítja és állandóan készen áll az agresszióra. A nem várt fordulatot elsõsorban a fiú ettõl eltérõ viselkedése okozza, valamint egy otthon legálisan tartott ún. védelmi lõfegyver. A tragédia bûntudattal tölti el az apát, kényszerhelyzetbe kerül, és ráébred arra, hogy a korábbi felfogása és meggyõzõdése semmi jóhoz nem vezetett.

Nos, igen, az emberek képesek megváltozni, akár gyökeresen, minthogy életünk fontos eleme az elõre nem látható csapások. Ennek valószínûségén morfondírozni egy pillanatig sem érdemes. Tetszett, hogy nagyon kevés szóval fontos gondolatokat és érzéseket közvetített Marc Foster alkotása. A megvalósítás egyéni, mi más lehetne, üresjáratokkal, kevésbé sikerült, kissé elnyújtott jelenetekkel, de mindez cseppet sem ront a mondanivaló és végkifejlet eredetiségén.
7/10
pelu 2013 dec. 30. - 18:09:41 7/10
Nálam Halle Berry ez a film után sem lett jobb színésznõ. Thornton lejátszotta a vászonról. Állítom, ha nincs az a szexjelenet, nincs szobrocska sem.

Egyébként jó film, erõs témával. A zenéje és a képi világa különösen jó.
10/10
Bullock 2013 nov. 04. - 23:24:01 10/10 Előzmény hiden
Egyetértek, 10 pontos film! Nálam benne van a Top 10-ben! Véletlenül lefekvéskor bekapcsoltam a Duna Tv-t, pár éve, és már a fõcímnél érezhetõ volt, hogy különleges élményben lesz részem. A véletlenek összjátéka, az emberi sorsok, tragédiák, amelyek két egymás útját keresztezõ idegent összekötnek, errõl szól a film. Ugyan akkor megmutatja a beletörõdést a megváltoztathatatlanba, és azt is, hogy a kifürkészhetetlen sors hogyan üt mégis vissza és hogyan változtat meg embereket... fantasztikus történet, fantasztikus hangulatú film.
hiden 2013 febr. 09. - 01:57:08
Úristen...hát engem lehet,hogy csak éppen jó idõben-és jó helyen kapott el ez a film,ahogy mondani szokták ,de engem sokkolt.Mármint jó értelemben.Szerintem káprázatos alkotás ,tényleg a hangulat,-ahogy már valaki mondta elõttem-,az alakítások is.Szinte szóhoz sem tudok jutni.Bevallom picit tartottam a filmtõl és sokáig halogattam,hogy megnézzem.Itt olvastam,hogy más kritikák szerint leül a film ,az eleje után.Hát én egy másodpercig sem unatkoztam,a több,mint másfél óra nekem kb.20-30 percnek tûnt.Egyszerûen lélegzetvisszafojtva figyeltem.Valahogy nem is tudom,mintha végig tartotta volna bennem az adrenalint is.
Tényleg elképesztõ,hogy mennyi mindenrõl szól és mennyi fájdalmat,keserûséget hordoz magában.Szerintem jól mutatja (remélem nem SPOILER),hogy embereknek mennyire nagy szüksége lehet egymásra,mennyire vágynak,kapaszkodnak valakibe vagy valamibe és ,hogy az élet mennyire megtud törni embereket...
Na jó ,nem akarok már itt filozofálgatni tovább.:)
Nekem ez a film 10-es.SPOILERCsak tisztázás képen kérdezem,hogy akkor a nõ a végén megakarta ölni a férfit ,de végül beletörõdött?
és az a három sír kié volt,láttam talán egy frissen ásottat ,az lett volna a férfié? Gondolom az egyik a fiúé ,és a harmadik? Az anyáé?
Na jól kikérdeztem magamat...:D
köszi elõre is ,ha valaki válaszol! :)
6/10
Bob19 2013 jan. 23. - 13:10:52 6/10 Előzmény aswqaswq
Egyetértek.

A filmrõl:
Az eleje tényleg jó volt, de utána kicsit vontatott volt. Egyszer megnézhetõ.

@Rgabi:
"a jó film pedig az életet tükrözi"
De attól még nem kötelezõ, hogy unalmas is legyen. Meg lehet egy "életet tükrözõ" filmet izgalmasan is csinálni úgy, hogy kivesszük belõle az unalmas részeket esetleg felgyorsítjuk az eseményeket és ettõl a film még ugyanúgy az életet fogja tükrözni.
A valós életben meg nem hiszem, hogy találkozott volna Leticia és Hank, vagyis annyira ez a film nem "tükrözi az életet".
Csekély értelmû medvebocs 2012 nov. 19. - 18:24:02
Ja SPOLIER az meg ki se derült ki ölte meg a dagadt néger fiút.
Csekély értelmû medvebocs 2012 nov. 18. - 18:03:12
Három színész miatt néztem:
1.Billy Bob Thornton mert fõszereplõ és neves ember.
2.Halle Berry mert Oscart kapott az alakításáért.
3.Heath Ledger mert jót alakított a sötét lovagban és a lovagregényben és most mint csak mellékszereplõ.

Az eleje érdekes volt,érezhetõ hogy a film a 60'-as években játszódik. Azt leszámítva hogy Billy Bob Thornton és Halle Berry szerelmérõl szól ezen kívül nem tudtam semmit a filmrõl.Mikor Lawrencet kivégezték (Szörnyek keringõje) és ez alatt ki mit csinál éppen hogy zajlik az egész az tettszett azután semmi nem volt amit össze lehetett kapcsolni a film címével a ,,Szörnyek keringõje" meg már az elsõ árában lezajlott.Heath Ledger elég keveset szerepelt,azt sem tudtam hogy meghal a filmben,Halle Berry sokat ordibált az alakítása Oscart nem érdemel (csak mert látták a filmben pucéron ezért szavaztak rá)3 évvel késõbb a Macskanõvel meg végkép nem,de jól alakított.Billy Bob Thornton meg nem ismerem más filmjét talán nem is láttam.
10/10
movieman111 2012 aug. 28. - 21:50:20 10/10 Előzmény aswqaswq
Rgabi derékul fogalmazott ... a Vin Diesel-es hasonlattal nem nyúlt nagyon mellé. Szép hosszú kommentet küldtél, de hidd el ez sem igazán "pozitivabb" mint amire Te reagáltál. A film deffinitiv nem a húszéves korosztálynak készült. Persze akadhat kivétel, amelyik már ilyen idõsen is fel tud hasonló történetet dolgozni.

Kell az a dráma néha ... 93 évesen már rájöhettél volna. Aki ilyen hosszú és okosat ír annak már lehet valami tapasztalata e téren.

Kiemelném még a filmbõl Heath Ledger-t is aki, ha nem is játszott meghatározó szerepet sajnos hasonló útra tévedt saját életében. Kár érte !
aswqaswq 2012 aug. 19. - 02:18:09 Előzmény Rgabi
Lehetne, hogy mindenki maga dönthesse el, hogy tetszik-e neki egy film és hogy milyen filmeket kedvel? Hm? Anélkül, hogy ha kifejezi nemtetszését, egy-két hatalmas lélekbúvár gyorsan kioktatná és "helyretenné"? Hogy ne érezze magát hülyének, amiért õ bizony semmilyen mélyebb tartalmat nem talált benne? Általában az ilyen filmeknek csak az a mondanivalója, ami. Persze néhány szakértõnek muszáj mindig túllihegnie és belemagyarázni valamit, amit csak õk értenek (ciki lenne azt mondani, hogy nem értik, ha már valaki "megértette").
"Láthatóan a Van Dizel nemzedéke vagy"??? Hát ki vagy te és kinek képzeled magad?! És milyen jogon írsz bárkinek ilyeneket? Azért, mert a hozzád hasonló felsõbbrendû lények mindenben meglátják azt a végtelenül mély mondanivalót, amit más, szerinted egyszerûbb emberek nem képesek felfogni és átérezni? "Javaslom, hogy néha próbálj elgondolkodni egy történeten" ??? Javaslom, hogy ne javasolj! Nem kért meg rá senki, hogy tanácsokat osztogass! Írd le a véleményedet a filmrõl, esetleg fejtsd ki bõvebben azt a mélyértelmet, amit te annyira átéreztél (aannyira áátjött), de köszönjük, ide nem kell más. Hadd döntsük már el, hogy miért nézünk meg egy filmet. Lehet, hogy van olyan,aki nem akar "családok totális tragédiáján, csõdjén" elmélkedni, ahhoz elég, ha megnézi a híradót, vagy beszélget az ismerõsökkel. Jaj, jelzem, hogy 38 éves vagyok, mielõtt besoroltatnék és is valamelyik "nemzedékbe", és nem kedvenc témám a tragédiák, a mindennapi küzdelem és nyomor ábrázolása. Nekem egy film legyen szórakoztató és inkább kitalált, akár meseszerû történet, mint szerencsétlen emberek nyûglõdése, amit ráadásul még át is illene éreznem. Ám ha nem haragszol meg érte, nem fogok ezentúl csak Vin Diesel filmeket nézni (akinek a nevét te még csak leírni sem vagy hajlandó, csak ilyen kis viccesen, nyilván nem méltó rá), de azt is meg nézem továbra is és eldöntöm, hogy tetszik-e. Nem azt, hogy jó vagy rossz, hanem hogy nekem tetszik-e és fõleg nem mondom meg, hogy másnak hogy tetsszen-e és hogy mik "A filmek".
10/10
g.patrik 2012 aug. 18. - 17:44:31 10/10
Így van. Utolsó válaszolónál a pont. Jó látni , hogy vannak , akik tudják , mik azok a filmek..
Rgabi 2012 aug. 16. - 04:29:27 Előzmény DeGaulle
Láthatóan a Van Dizel nemzedéke vagy, akinek az a film, amikor percenként 10 hulla terül el a földön, de a valóság nem ez. A valóságban van, hogy az ember csak ücsörög és hallgat, esetleg nem mond a másiknak semmit, csak rénéz, figyeli. Ez az élet, a jó film pedig az életet tükrözi, nem pedig mesefilmeket másol, esetleg akció képregényeket vagy PC-s gémeket.
Ez a film nem ilyen. Amit láttál, az "mindössze" két család totális tragédiája, csõdje, ha igy jobban tetszik. Igaz, nem volt se géppisztoly, nem tépték a szájukat, de szerintem nem is volt rá szükség.
Javaslom, hogy néha próbálj elgondolkodni egy történeten, akkor jobban megérted és fõként jobban átérzed. Ha meg nem sikerül, akkor irány Van Dizel.
10/10
g.patrik 2012 júl. 17. - 20:55:44 10/10
Kíváncsi vagyok , ha veled majd ez életben történik hasonló dolog ,
akkori is olyan egyszerûnek fogod-e érezni. Én tudom a választ.
1/10
DeGaulle 2012 júl. 03. - 21:46:17 1/10
Ezt a filmet sznoboknak ajánlom, mert rém egyszerû, kb. három sorban le lehetne írni a ,,történetét". A fantáziátlan cselekményt elnyújtott dialógusokkal fûszerezték... ...körülbelül... ...így... Csak... ...hogy át tudjuk... ...érezni... ...mert olyan mély mondanivalója van... A Bebe TV mûsora fordulatosabb, fõleg, ha a filmvégi csattanóra gondolok. És aki errõl spoilert ír, az igazi mûvész :)
10/10
g.patrik 2012 jún. 12. - 11:22:34 10/10
Szerintem annyira azért nem volt ez rossz , a történet sem , a hangulata pedig szerintem kiváló.
**SPOILER : Szerintem a vége volt a legütõssebb miután a nõ megtudta,hogy a csávónak köze volt a férje meggyilkolásához , és mégsem ölte meg , hanem inkább elfogadta , mert már annyit csalódott , hogy inkább beletörõdött , szerintem az nagyon ütõsre sikeredett , és sokkal átütõbb volt , mintha megölte volna***
Nem egy szokványos film , az élet furcsaságát és abszurditását próbálja bemutatni.

10/10
6/10
Sadenal 2012 márc. 14. - 16:27:23 6/10
Annyira én sem voltam lenyûgözve tõle. Azt hittem más lesz a vége. Berry jól játszott benne, de szerintem nem ért Oscar-t.


6/10
offtopic
imrenyibalazs 2011 dec. 28. - 02:10:35
Bocs, még egy igénytelen hozzászólás:
Spoiler lehet benne egy kicsit
Az elejét láttam, ott a fiú (Heath Ledger alakítása) barátkozik egy fiatal nõvel... Késõbb, mint írják sokan, Halle Berry alakít nagyot; - ez filmértékre/irodalmi értékre mindenképpen jó, igen komoly. Összességében lehet az a film üzenete, hogy a szeretet, jóindulat, esetleg testi szerelem felülkerekednek a durvaságon, "legyõzik azt". (Könyvet torzszülöttként nehezen olvasnék), de ezt szépirodalomban, filmmûvészetben lehet így... - De a durvaságot, szadizmust az életben tényleg ne azonosítsuk feltétlenül a rasszizmussal;... gyerekként én sem tudtam a kettõt hová tenni... Nos, azt hiszem, a nálam okosabbak értik, mirõl beszélek.
offtopic
imrenyibalazs 2011 dec. 28. - 01:43:51
Bocs a rövidségért...
Most is belenéztem ebbe a filmbe a gépemen; a képminõség úgy jó, BDRip...
Technikailag film ez, így akár a 10-es skálán kaphatna nem rossz pontozást (mondjuk így kritikus szemmel is 7/10, szóval így jó)...
Egyszer újra végignézhetem, úgy, hogy rendesen odafigyelek; arra emlékszem, hogy Halle Berry jól játszott benne, igen ezek mind profi színészek...
Nos, nehéz ezt folytatni, szóval a film üzenetértékével van a gond, azért nem tartom szerencsésnek ezt a mûvet (filmet). Akkor van gond, ha sok ember ebbõl próbál "tanulni", ha azt hiszik, hogy ez alapján kell szemlélni a dolgokat - mármint az életben. Az X-MEN-filmek sokkal komolyabbak.
7/10
IIIdOMINOIII 2011 júl. 07. - 00:47:00 7/10
Nem tom , szerintem nem 9-10 pontos kategória , de azért az 1 pont is eléggé durva.
Én szeretem kihasználni az 1-tõl 10-ig terjedõ pontozóskálát.
Ebben az esetben a látottak egy 7-est érnek , és mielõtt valaki felháborodna ezen , gondoljon bele hogy ez 70%-os siker ami nem is olyan rossz.
Halle nagyon oda tette magát (minden értelemben;) , nem számítottam tõle ilyen színvonalas alakításra.

A vén fószer idegesített, valahogy zsigerbõl ellenszenvezek vele.
Összes hozzászólás