Testvérlövészek

Bakancslistához adom
The Sisters Brothers
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-francia-spanyol-román western-vígjáték, 121 perc, 2018

Értékelés:

52 szavazatból
Szerinted?

Az elismert rendező, Jacques Audiard (Rozsda és csont, A próféta) Patrick DeWitt regénye alapján készült új filmje a westernfilm műfajának újraértelmezése, és veszélyesen, szellemesen és érzelmileg katartikusan járja körbe azt a kérdést, hogy mit jelent férfinak lenni.
1851-et írunk, és Charlie és Eli Sisters (Joaquin Phoenix és John C. Reilly) fivérek és gyilkosok; fiúk, akik egy könyörtelen és ellenséges világban nőttek férfivá. Kezükhöz vér tapad: bűnözők és ártatlanok vére is... és a bandita létformán kívül nem ismernek mást. Az idősebb fivér, a befelé forduló Eli (Reilly) öccsével együtt fosztogat, mégis mer rendes életről álmodozni. A fiatalabb, keményen iszákos Charlie (Phoenix) élvezettel veszi át a főnöki posztot a duó akcióiban. Mindketten egyre inkább megkérdőjelezik és vitatják a másik módszereit.
A Sisters fivérek útja átvezet az északnyugati vidéken, el Oregon hegyeihez, majd egy veszélyes bordélyházba a Mayfield nevű kisvárosban, és végezetül a kaliforniai aranylázhoz. Ez az utazás próbára teszi a halálos családi kötelékeket. De lehet, hogy ezen az úton akadnak rá arra is, ami még megmaradt az emberségükből?
Bemutató dátuma: 2019. március 28. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
adeept 2022 máj. 20. - 15:38:28 1/10
Szar. Nagyon szar. A forgatókönyv egyenesen Málnát ér. Indokolatlan, ésszerűtlen, kapkodó, izzadságszagú. Egy elb***tt Nincs-bocsánat-másolat. Egyszerre próbál akciódús és mélyen szántó lenni, fájdalom, hogy egyik sem sikerül neki. A színészi játék menti meg ami még menthető.
4/10
Trap 416 2020 márc. 30. - 12:00:39 4/10
Tök jó, hogy a modern western készítők felismerték, hogy ezt a műfajt már nem a pátosszal, a tét nélküli lövöldözéssel és a gagyi pisztolyhősökkel kell eladni.
Sokkal inkább a kilátástalan személyes drámák és a realistább hangvétel került előtérbe. Erre Clint Eastwood is elégedetten csettintene. Mármint nem erre a filmre, hanem erre a szemléletmódra, ami a Nincs bocsánat öröksége. A probléma csak az, hogy ettől még nem lesz jó egy western ha - és ezt nem tudom szebben mondani - mint film nem jó. Pedig sikerült egy egész ígéretes színészgárdát összehozni (John C Riley, Joaquin Phoneix, Jake Gylenhall), és a történet sem tűnt rossznak. Aztán kiderült, hogy gyakorlatilag nincs történet. Gratulálok a forgatókönyvírónak. A Testvérlövészek újabb példa arra, hogy a western műfajt nem kéne ma már erőltetni, maximum azoknak a rendezőknek, akik már bizonyították, hogy értenek hozzá. Pedig a 2015-ös Forsaken után bíztam benne, hogy még mostanában is képesek normális westernt csinálni (beszédes egyébként, hogy majdnem 1 ponttal kevesebben áll IMDb-n mint a Testvérlövészek), de ez után most egy jó darabig elment a kedvem a vadnyugattól.
Az a baj, hogy ez a film olyan, mintha meg sem történne. Nincs hangvétele, nincs stílusa. Annyi lejött, hogy legalább nem sablonos, és nincs benne egy ezerszer látott, kiszámítható dramaturgia, de ebben az esetben még a kliséknek is jobban örültem volna. A legfőbb gond mégis az, hogy unalmas, egyszerűen rossz nézni. Kb. egy órát kellett várni, hogy megtörténjen az első valamire való jelenet, ami nem arról árulkodik, hogy herélt majmok ültek az alkotók között. De ez sovány vigasz, mert amint van egy feszesebb 5 perc, utána megint masszív negyed óráig visszaevickélünk a "semmiről se szólás"-hoz. Egy kritikában olvastam, hogy nem könnyű ráhangolódni a filmre, de miután ráhangolódtál, nem mindennapi élményben lesz részed. Inkább úgy fogalmaznék, hogy nem lehet erre ráhangolódni, pedig próbálkoztam, sőt úgy ültem le elé, hogy biztosan jó lesz. A Testvérlövészek újabb bizonyíték rá, hogy ha nincs egy világklasszis rendező a direktori székben, akkor elengedhetetlen, hogy legalább legyen egy normális sztori. Van, aki egy szar forgatókönyvből is tud fasza filmet csinálni, de aki nem ekkora kaliber, az inkább dobja vissza a szcenáriót, hogy még dolgozzanak vele. Nagyon szenvedős két órán vagyok túl, ezt 4.5 pontnál többel nem tudom és nem is akarom jutalmazni.
4/10
Rotovics Kázmér 2020 febr. 08. - 18:40:13 4/10
Szeretem John C. Reilly játékát, de ezt a filmet kár volt leforgatni.
8/10
vászonpeti 2019 okt. 24. - 10:42:54 8/10
Szerintem ez egy jó film. Ami nem tetszett: a címe, bár nem tudom mi lehetne jobb, az imdb-n is comedy a besorolás, pedig ez nyilván nem az, lehet, hogy a magyar szerkesztő mégsem nézi a filmet? Kicsit feleslegesen erős néhány helyen a képi brutalitás. Ami tetszett: eredeti western hangulat, hosszú a film , több mint 2 óra, de nagyon sok fordulat van benne, minden szereplő nagyon jelentős jellemfejlődésen megy keresztül nemcsak a filmben játszó cselekmény, de kiderülő családi történetük miatt is. Nagyon kiszámíthatatlan a történet, nem egyszerű a jó és rossz western filmje. Komoly üzeneteket hordoz, ha meghalljuk őket. A vége is váratlan, de megnyugtató lezárás.
1/10
Gaddemon 2019 aug. 05. - 14:52:45 1/10
Borzasztó volt, dögunalmas, se füle, se farka ostobaság.
9/10
Nico71 2019 júl. 20. - 18:03:38 9/10
Nekem tetszett! Pozitív csalódás volt! Hiszen John C. Reilly-től nem vártam volna ilyen jó kis filmet.
Aki modern akciófilmet vár, annak nem ajánlom, aki viszont kedveli a klasszikus westernfilmeket, annak nagy eséllyel tetszeni fog. (bár nincs garancia)

(Nem értem, hogy lett a A Sisters fivérek címből ez a hülyeség, hogy Testvérlövészek??? Meghallgatnék egy nyelvészt, mi a véleménye erről az új szóról!)

1/10
adeept 2019 júl. 18. - 21:59:26 1/10
Konkrétan szar. (Nagyon vártam, de örülök, hogy nem moziban néztem meg.)
Amúgy filmdráma, közel sem "vígjáték"
De szar.
9/10
bundi8 2019 júl. 14. - 20:23:17 9/10
6,8-nál sokkal jobb, ajánlom!
8/10
sladka_pani 2019 júl. 14. - 14:01:07 8/10
8-as. Simán jó volt! :)
3/10
pihes 2019 júl. 06. - 15:01:52 3/10
Nem sok az, ami egyáltalán ebbe tetszett.

3/10
6/10
Gladyator 2019 júl. 05. - 22:59:44 6/10
J.G. és R.A. már dolgoztak párban ugyanígy együtt az "Éjjeli féreg"-ben, na AZ valami zseniális, ez sajnos a nyomába se ért.
Túl soxor szinte lehetetlen kitalálni, hogy mit miért csinált a forgatókönyíró (és a rendező)..
6 pont de már bánom hogy túlértékeltem
9/10
beo71 2019 ápr. 08. - 13:42:11 9/10
Művészi western.
A gyilkos is ember. Így lehetne egy mondatban összefoglalni, de ez elég durván hangzik. Pedig erről van szó ( két ember - a testvérek ) beleszületik az agresszióba, így nekik ez természetes. Minden más már fogós kérdés : az emberek, az érzések, maga az élet, minden idegen számukra. A halál az egyetlen , ami kristálytiszta számukra, fura, de érthető.
Emlékezetes darab. 9/10.
Akylleus 2019 jan. 13. - 20:39:58
Kötelező, mert vadnyugat.
Ugyanakkor, sajnos, nem érdemes eposzi magasságokba emelt lírai történetvezetést várni.
Jó a keret, de, hogy minden összeforrjon, ahhoz ennél többre lenne szükség - szerintem.
Amennyiben vadnyugat, akkor inkább Coen testvérek új filmje a 'The Ballad of Buster Scruggs'-nak sikerült megteremteni azt az atmoszférát.
Hogy ne vegyem el teljesen a megtekintéshez való kedvet, mivel azért bőven érdemes megnézni, egy gyenge 10/7-et tudok rá adni.