Varsó 44

Bakancslistához adom
Miasto 44
lengyel háborús filmdráma, 130 perc, 2014

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Régóta várt film a varsói felkelésről, fiatalságról, szerelemről, bátorságról és önfeláldozásról. Az utóbbi évek legnagyobb szabású lengyel filmje, Lengyelországban soha nem tapasztalt léptékkel a díszlet, jelmez és a látvány terén. A film forgatása 63 napig tartott, pontosan, mint a varsói felkelés. 1944, a megszállt Varsó. A Honi Hadsereg elhatározza, hogy megtámadja az egyre gyengébb németeket. A 18 éves Stefan harcolni akar barátai és szerelme oldalán az ellenséggel. A felkelés első napjai boldogsággal teliek, az ellenség visszavonulóban. De a szerencse rövid ideig tart, Varsóba betör a német hadsereg, a felkelés napjai meg vannak számlálva.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
sorozatneked.hu 2019 márc. 05. - 03:02:02 6/10
6/10

Ahhoz képest, hogy lengyel alkotás, elég jó volt. Brutális, véres, szomorú, de tetszett. Egyet nem értettem, hogy mi történt a főszereplő lánnyal?
8/10
filoszemitabélus 2015 dec. 19. - 12:43:14 8/10
Vegyesek az érzéseim a filmmel kapcsolatban. Kicsit túl soknak találtam benne a szürreális elemeket és a lassított felvételeket. Kissé öncélúnak éreztem õket. Elég káoszos volt a fõhõs ide-oda ténfergése is. Ugyanakkor a humoros jeleneteket nem éreztem disszonánsnak a komor téma ellenére. Hiszen ez a film fiatalokról szólt és egy fiatal örül az életnek, ha szembe kell néznie a halállal nap, mint nap, akkor annál inkább próbálja kiélvezni, azt ami még hátra van.
A fõszereplõ kislány gyönyörû. Tényleg a lengyel nõk a legszebbek a világon (és a magyarok).
Errõl a témáról már egyébként Wajda forgatott egy filmet.
A "Csatorna" egy sokkal fajsúlyosabb alkotás volt a maga szikárságával, komor színeivel, de azért ezt sem mondanám rossz filmnek.
Szegény lengyelek! A vörös hadsereg ott állomásozott a Visztula túlsó partján, de a kisujjukat sem mozdították, hagyták ezeket a fiatalokat nyomorultul elpusztulni. Igaz mit várhattunk volna tõlük Katyn után? Lengyelországban két nyelven nem tanácsos megszólalni: németül és oroszul.
webulon 2015 dec. 17. - 17:59:47
Jancsót nekem jelenleg még nehezen érthetõ - mostanság kezdtem el nézni az életmûvét ( már ami hozzáférhetõ ) - nekem úgy tûnik - de ha tévedek az ódiumát vállalom - ,hogy Rómába való távozása után megváltozik Pasolini és az akkori Római mûvész közeg megváltoztatja- talán határozottabb vonal lett alkotásaiban nem szelíd erotika -durva - nem szép filmeket készített -
emlékezz csak a " még kér a nép " c - filmre - vagy a Magánbûnök, közerkölcsökre
Ebben az idõben rendezte Wajda a Márványembert

(Persze közben is voltak emlékezetes alkotásai. ( de pl . Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten- egy vállalhatatlan moslék az Anyád! A szúnyogok együtt - eközben Wajda már készült a Katyinra ).)


A két rendezõ nagyjából egy kultúrközegbõl indult - de Wajda megmaradt önmagának - míg Jancsót talán kergette a valakinek megfelelni vágyás ?

Persze ez nem ex katedra meg nem is vagyok én filmtudós - de az érzéseimre hallgatok ahogy filmjeit nézem.


Aztán persze eszembe jutott,hogy van nekünk egy Jób lázadása -Saul Fia - de ezek a filmek egy nép sorsát mutatják be - nem egy nemzetét.
8/10
filoszemitabélus 2015 dec. 17. - 15:25:28 8/10
Igazad van! Láttam is a filmet: Ha jól emlékszem Kozák András volt a fõszereplõ és tényleg a kitelepített Téglás család történetét dolgozta fel.
Jancsónak egyetlen filmje volt: Szegénylegények. Abban megmutatta, hogy lehetett volna belõle zseniális rendezõ. Ehelyett egy maníros kókler lett, meztelen lovakkal, tömegek idétlenül megkoreografált mozgatásával és cicikkel.

Nem tudom megszállóként felvettük e a versenyt a szovjet csapatokkal potencia terén? Bergman a "Szégyen"-ben, (ami fiktív hadseregekrõl, fiktív országok háborújáról szól) megmutatta, hogy milyen a háború igazi arca és, hogy el tudnak vadulni az emberek.
A dicsõséges Tanácsköztársaságról pedig csak pozitív beállítottságú filmek készültek.
webulon 2015 dec. 17. - 14:29:45
-1956
-Kitelepítések ( "A soha sehol senkinek" - nem rossz de valamiért nem közismert )
-A II. világháború alatti történések ( A Sára Sándor féle pergõtûz zseniális - de azt nem nézi hallgatja meg nagy többség ).
Ungváry most adott ki egy könyvet - a magyar honvédség szovjet megszállásáról - ,hogy nem épp angyalok voltunk - nos már olvastam kormányoldal felõl olyan kritikát ,hogy az egész könyv egy balos hazugság.
Igen Tanácsköztársaság

Az olyan tematikájú alkotásokat hiányolom melyek õszintén mernek szembenézni a múlt valóságával - mint Katyin

Azt gondolom,hogy rendezõ téren volt egy Jancsónk - aki 90-után semmit már csak árnyéka volt önmagának ,- vagy csak nem mert nyúlni ezekhez a témákhoz ?
Szabó sem tett le az asztalra semmi komolyat - Mephhisto -sem magyar hanem Német vonal
8/10
filoszemitabélus 2015 dec. 17. - 13:06:19 8/10
És nincs Andrzej Wajda kaliberû filmrendezõnk sem!
8/10
filoszemitabélus 2015 dec. 17. - 13:05:14 8/10
Melyik kényes témára, vagy témákra gondolsz? Mert a Rakosi korszakot és a kitelepítéseket valóban nem "Te rongyos élet"
színvonalon kellett volna bemutatni. Ha jobban belegondolok, a Kun Béla-féle "proletárforradalomról" és a vele járó vérengzésekrõl, magyar irtásról tudtommal nem készült még film. Talán azért, mert régebben volt, mint a holocaust.
8/10
filoszemitabélus 2015 dec. 17. - 13:00:08 8/10
Bocs! Nem akartalak minõsíteni. Majd kiderül, ha megnéztem, hogy egyetértünk e.
webulon 2015 dec. 17. - 11:53:39 Előzmény filoszemitabélus
Épp ma akadtam az elõzetesre - kíváncsi vagyok a filmre - valóban hiánypótló alkotás lehet Andrzej Wajda filmjeihez reméljük illeszkedik
Érdekes ,hogy a lengyelek - hihetetlen precízen dolgozzák fel a történelmüket ,- brutálisan hatnak ezen mozik az emberi érzésekre.
Hamu és Gyémánt , Katyn...Walesa

De talán még Schindler listája is belefér ( nekem mindenképpen )

Most Varsó 1944

Ami számomra furcsa,hogy ugyanez minálunk nem történt meg a mai napig -nem mernek hozzányúlni a rendezõink a " kényes " témákhoz .....furcsa nekem ez a gyávaság
8/10
filoszemitabélus 2015 dec. 17. - 08:36:21 8/10
A trailer kifejezetten jónak tûnik. Aki nem érzi át, hogy milyen sors jutott ezeknek a lengyel fiataloknak a világháború alatt és még az utána következõ években is (amikor az Armija Krajowa a kommunista szovjetbérencek ellen folytatott partizánharcot, lásd "Hamu és gyémánt") annak ez nyilván kínaiul van. Az ilyen inkább nézze a "Függetlenség napját. Ha mégis gyengének találom majd a filmet, akkor elnézést kérek.
9/10
BJani084 2015 okt. 07. - 00:30:29 9/10
Senki nem szólt még hozzá a filmhez?
Nekem kifejezetten tetszett, jól ábrázolja, hogy szegény Lengyelország mennyit is szenvedett a 20. században a két szomszédos elnyomó nagyhatalom által. A rendezõ nem spórolt a vér és erõszak megjelenítésével, és nagyon is jól tette. A háború ilyen, és épp ezért ezt mindenkinek látnia kell, hogy mindannyian tudjuk és örökre megjegyezzük, hogy ennek soha többet nem szabad megismétlõdnie.