Végső menedék

Bakancslistához adom
Shelter
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai horror, 112 perc, 2010

Értékelés:

148 szavazatból
Szerinted?

Dr. Cara Jessup (Julianne Moore - Hannibál, A nagy Lebowski, Jurassic Park 2.) többszörös személyiségzavarral küzdő, sokszor veszélyes betegek kezelésével foglalkozik. Élete során annyi borzalmat látott már, hogy szakmai és Istenbe vetett hite ad neki erőt egyedül. Egy zűrös bírósági esetet követően látogatja meg pszichológus apját (Jeffrey DeMunn - Halálsoron, A köd). A doktor legújabb páciense, Adam (Jonathan Rhys Meyers - Tudorok, Mission: Impossible III.) minden addig látott betegét felülmúlja. Élete sötét rejtély, ráadásul minél többet tud meg Caráról, annál veszélyesebbé válik rá és családjára - végül, akár egy őrületes, démoni kitalálósdi végén, már az életük a tét...

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
pihes 2019 febr. 02. - 06:30:30 5/10
Hatásosan indul ez a film, viszont ahogy közeledünk a vége felé, egyre inkább erőt vesztett, fárasztó.

5/10
2/10
Owl 2018 ápr. 03. - 22:41:33 2/10
Sajnos jó színészekkel és jó alakításokkal eladott zagyvaságot kapunk. SPOILER Van itt minden a istenfélő hegyi kuruzsló banyától a kuruzslás ellen ágáló hitehagyott papig, az éjszaka támadó fekete hanghullámtól a föld köpködésig. Sajnos annyira kidolgozatlan az egész, hogy a film végére is kérdőjelek tucatjai maradnak.
Egyszer épp elég megnézni, remélem sose lesz folytatás.
Querelle 2016 ápr. 08. - 19:52:23 Előzmény olahmiki1959
Irigyellek, hogy ennek a filmnek a megtekintése tartozik az életed nagy csalódásai közé, kívánom, hogy ennél nagyobb ne legyen !
8/10
handreas 2015 dec. 21. - 23:15:31 8/10
jó volt, parás :)
kriszta.g 2015 aug. 11. - 14:00:30
Ma áramszünet idején sikerült megnéznem a laptopomon ezt a gyöngyszemet. Hát én egy jó kis pszicho thrillerre számítottam, kicsit csalódtam. Ez a misztikus lélek-sátán-vonal nem kellett volna. Túl sokat markol, keveset fog. Szerintem a végére már a rendezõ is belezavarodott hogy most akkor mi is van...
Elég lett volna a több személyiség vonal.
Bár olyanból is láttunk már sokat.

SPOILER
Az én értelmezésemben a sztori kb. az, hogy az öregasszony(mama) a hitét vesztett papot úgy átkozta meg hogy õ legyen ezután a hitét vesztett emberek menedéke(vagyis shelter az angol címben). Ezzel nem kiûzte a lelkét hanem átkot tett rá hogy ezután mindig a hitetlen emberek lelkét kelljen gyûjtenie.
Na azt mondjuk nem tudom hogy miért nézett úgy ki száz év után is a pap ahogy akkoriban, gondolom nem öregedett.
De amit végképp nem értek hogy miért csak most kezdett lelkeket gyûjteni a száz év alatt mit csinált?? Mert akkor már több ezer léleknek kellett volna benne lennie.
A végén pedig a kislányt a Mama nem meggyógyította hanem õt is menedékké tette, azért ébredt fel a végén és dúdolta a dalt amit a tolókocsis fiú írt mert az õ lelke meg a többieké is beleszállt. Ezután õ lesz a lélekgyûjtõ.

Jó sztori, nem hétköznapi de a vége túl lett picit bonyolítva.
7/10
kazama90 2014 nov. 04. - 19:08:01 7/10
hát igen ,ha azt a misztikus/szellemes fas_ságot nem tették volna bele jobb lett volna ,azért így is egyszer bõven nézhetõ 10/7.
7/10
M.Zs.F 2014 aug. 01. - 09:40:01 7/10
Úgy rémlik tetszett, bár már nem most láttam. Az biztos hogy Julianne Moore nem tud hibázni, minden filmjében profi bármilyen szerepben.

10/7
8/10
Újvállalkozó 2014 febr. 02. - 21:21:46 8/10
8/10

Az IMDB-én csak 6.1, de állítólag Amerikában nagyon lehúzták, a Rotten Tomatoson csak 4%. Ezek az amcsik h*lyék, gondolom nem értették a filmet. Bár lehet, hogy én sem. :) De ettõl még tetszett.
IMDB szerint 6 Souls (6 lélek) néven is fut a történet.

SPOILER

Az én értelmezésem: a lelkész nem volt igazi hívõ (bár a gyerekei tényleg nem betegedtek meg). A vajákos asszony ezt megbosszulta, legyilkolta a két lányát és a lelkészt megátkozta (csak a hitetlenekben találjon menedéket), kiszívta a lelkét,kifújta a szabadba és sarat tömetett a szájába, hogy ne menjen vissza. Bár a lélek valahogy visszament. Akik nem hittek istenben valami oknál fogva megjelent ez a jel a hátukon (gondolom elõtte azért találkozni kellett a lekésszel, hiszen õ mindig elég sokat kérdezett a hitrõl). Szerintem Adam volt a lelkész. A végén az anya megõli Adamat, bár igazából nem tudjuk, hogy ez sikerült e. És az sem világos, hogy miért pont David lelke ment vissza a lányába? Vagy talán az összes?
10/10
peejay 2013 okt. 23. - 09:11:10 10/10
Nekem nagyon tetszett.:) A színészek is kiváló alakítást nyújtottak. Szerintem többször is meg fogom majd nézni.
8/10
lindav24 2013 aug. 24. - 02:37:02 8/10
Ismét hívõ lettem :-) Mármint megint hiszek abban, hogy mostanság is vannak még kreatív emberek új ötletekkel, akik képesek igényes filmeket összehozni. Rég láttam olyan horrort, ami ennyire tetszett volna, végig teljesen oda voltam tapadva a képernyõre. Jonathan Rhys-Meyers kivételesen jó alakítást nyújtott, Julianne Moore-nak pedig szintén nem kell bizonygatnia a tehetségét. Nagyon tetszett, hogy behozták ezt a valósággal keveredõ misztikus vonalat a filmbe, szerintem ettõl lett például A titkok kulcsa, A kör vagy az Ördögûzõ is maradandó élmény. A buta ijesztgetõs, véres vagy gusztustalan jelenetekkel sokkoló horrorfilmekkel már úgyis tele a padlás, ez végre igazi pszichológiai feszültséget keltett. Nálam egy nagyon erõs 8-ast kapott a film, mindenkinek ajánlani tudom.
8/10
SandroVM 2013 febr. 21. - 04:42:28 8/10
Na végre találtam egy 2010-es horrort, amit nagyra tudtam értékelni. Julianne Moore nevét megpillantva megnyugodtam, hogy ez biztos nem lesz pocsék film, aztán nagy megdöbbenésemre, nagyon lebilincselõen indult a történet, és én is elkezdtem feszültté válni, néha még meg is rémültem a váratlan pillanatokban. Ez a Jonathan Rhys Meyers, még Moore-on is túltett, ilyen ütõs alakítást látni nem volt túl gyakori mostanában nekem. Szóval a színészek kiválóak, a történetet nagyon kedveltem, noha például, ha nekem valaki elmesélné szóban, valószínûleg úgy gondolnám, hogy ez a film nem igazán nyerné el a tetszésem. Helyenként szó szerint parádés, ami történik. Ajj a fenébe is, minek ragozzam? Ez egy baromi jó film és végig feszülté teszi az embert. A befejezés azt hittem, hogy elcsépelt lesz, de valahogy nem fért bele ebbe a filmbe - nem adta magát - hogy rossz legyen a vége, úgyhogy az is nagyon bejött, hideg kirázott, ráadásul nem csak a legvégén. 10/8
1/10
Pedigré.Pál 2013 febr. 02. - 13:29:23 1/10
Nem tudom mi, de valami nagyon hiányzik a filmbõl. Azok a dolgok, amik benne vannak nem rosszak, de csak átlagosak. Max. 5 pont.
7/10
jonny0762 2012 dec. 11. - 00:32:55 7/10 Előzmény olahmiki1959
nem rossz film egyszer bõven nézhetõ,de nem horror inkább thriller,a film elsõ fele izgalmas de a második felére vontattabbá vált 10/7 ,igy is megér.
olahmiki1959 2012 nov. 15. - 20:22:43
Kis túlzással, életem egyik legnagyobb csalódása ez a film.
Mégpedig azért, mert kb. az elsõ harmadáig, amíg a pszichológusnõ beszélget a sráccal, aki idõnként egy szempillantás alatt, egy jelszó hatására átalakul, és egy teljesen más személyiség bukkan elõ belõle, egy nagyon komoly, hallatlanul érdekes, izgalmas, sõt, félelmetes sztorinak ígérkezett.
Végre nem idióta párbeszédeket kellett hallgatnunk, hanem igazi rejtélyt, egy emberben rejtõzõ, több, egymástól független személyiség megnyilvánulásait láthattuk.
Tényleg azt hittem - illetve hittük, mert a családdal együtt néztük, - hogy az utóbbi idõk egyik legnagyobb hatású, rendkívül izgalmas filmjét fogjuk látni.

Jonathan Rhys-Meyers alakítása mindentõl függetlenül olyan szuggesztív volt, és olyan, egymástól teljesen különbözõ személyiségeket tudott hitelesen és meggyõzõen bemutatni, hogy nyugodtan - a filmtõl függetlenül - adtam volna neki egy Oscar-t. Elképesztõ jó volt.

Aztán bejött egy misztikus vonal a filmbe, a történet egyre zavarosabb lett, egyre komolytalanabb, súlytalanabb, igazi drámaiság helyett sötétben való fényképezés, zavaros látomások, elvarratlan szálak, megmagyarázatlan jelenségek követték egymást, - arról nem is beszélve, hogy egyszer egy hangeffektus olyan váratlanul, és olyan hangerõvel robbant bele egy csendes részbe, hogy majdnem szívrohamot kaptunk, - és végül egy közepesnek mondható, sõt, igazság szerint eléggé bosszantó hülyeség lett a filmbõl.
Kár érte, mert a lehetõség benne volt.
olahmiki1959 2012 nov. 15. - 20:03:28
Mi az éjszakai ismétlést néztük, 1h40'kor, ott pontosan kezdték.
Az esti filmeket - általában, - késõ éjjel megismétlik, tehát ha valaki este elszalasztotta, akkor éjjel meg tudja nézni utólag.
Feltéve, ha fenn tud maradni addig, de ha nem, akkor például érdemes videóra felvenni, mert a "Digifilm"-en a filmeket nem szakítják meg reklámokkal! És nincsenek idióta logók a képernyõ sarkában.
pillangókisasszony 2012 nov. 15. - 16:53:34
Értem,köszönöm szépen a választ.Akkor egy nem gyenge 45 perces késéssel vetítették le.
Kexo 2012 nov. 15. - 08:39:41
Kb. olyan 22.15 körül kezdõdött el. Sajnos ezt az idõpontot sehol nem tüntették fel. Én is csak onnan tudom, hogy úgy hagytam a tévét és neteztem közben, aztán egyszercsak megkezdõdött...
offtopic
pillangókisasszony 2012 nov. 15. - 00:06:29
Ez a film ma hánytól volt?Mikor 21:54 fele idekapcsoltam,nem ment.Helyette a Woodstockos volt.Mikor fél 12kor idekapcsoltam,akkor meg az utolsó fél óra ment ebbõl a filmbõl.(digifilm)
Valaki tudja?
9/10
Julcseee999 2012 szept. 25. - 21:53:33 9/10
Jó film volt, szerintem 9/10. Tetszett az egyedibb téma, nem tipikus thriller, illetve a két fõszereplõ.
Spoiler: Az elején tényleg izgalmas volt a tudathasadásos szál, de a felénél kb. átment inkább lélekvándorlásba. Mivel a holtak lelke beleszállt a srác testébe. Majd a tiszteletesé a végén a kislányéba. Tudathasadásnál meg eleve nem létezõ személyiségek élnek egy emberben. Itt meg létezõ -vagyis már halott- emberek lelke. Kicsit össze volt keverve a kettõ. A lélekvándorlásban nem hiszek, ezért kár, hogy nem maradt meg a reális disszociatív sík.
Az tényleg jó kérdés, hogy a tiszteletesen mér nem fogott az idõ.
A mamát kihagyhatták volna meg a velejáróit. Fõleg, hogy a "Pokolba taszítva" mamájára emlékeztetett:S:D
perry 2012 júl. 04. - 22:22:21
Szerinted kiforgattam a szavaidat?
Értem , hogy nem tartod jónak a filmet ezzel nem is vitatkoztam csak a saját véleményemet írtam le.
Majd ha kitalálnak olyan filmet ahol a képi eszközök a mûfajon belül extra ujjak lesznek arról legyél szíves engem is értesítsél.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu