Vendégség

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott 53 perc, 1980

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

Dávid Ferenc unitárius püspök újítja hitét, s ezáltal kellemetlenné és feleslegessé válik. Nyíltan nem támadnak ellene, ezért az olasz Sacinot küldik házába, hogy adatokat szerezzen a püspök ellen. Dávid Ferenc kezdettől tudja vendége érkezésének okát, sőt rábeszéli a hezitáló Sacinot, hogy vállalja el a feladatot. Blandrata új házat ígér Sacinonak. Amikor kiderül, hogy Brandrata Dávid Ferenc bűnösségét bármi áron is bizonyítani akarja, már nincs visszaút, s ebbe az ördögi játszmába az áruló is belebukik.

Stáblista:

Szereplők

Dávid Ferenc
Brandrata György

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Nótárius 2022 febr. 22. - 08:51:05 8/10 Előzmény Kuttyánszki
Darvas Iván érzelmektől túlfűtötten fojtott, időként sustorgásig halkuló beszédét valóban nem mindig volt egyszerű pontosan érteni.
8/10
Nótárius 2022 febr. 22. - 08:40:15 8/10
A megfilmesített dráma, a korszakos, páratlan kiválóságú, ikonikus színészegyéniségeivel és Páskándi Géza érzelemtelien elgondolkodtató, színvonalas párbeszédeivel jólesően idézte fel az egykor látott színházi előadások kultúra-emelkedettségű hangulatát.  Számomra csak az volt valamelyest zavaró, hogy néhány váltásnál összefüggésbe zökkenő sek kidolgozatlanok voltak egyes összefüggések dramaturgiai átkötései. A film után elolvasva az eredeti darabot, nem tapasztaltam ilyen kizökkentő érzetű problémát.

Amikor elkezdtem részletesebben átgondolni a személyes benyomásaimat, itt a Port.hu-n ráakadtam az Újszínház által 2012-ben színre vitt változat ismertetőjére, mely egyrészt kiegészítően is nagyon informatív volt számomra, másrészt az aktualitása tekintetében lényegi átfedésben volt a körvonalazódó mondataimmal. Ezért ehol is helytállóként, ide is ezt idézem be:
《 Páskándinak a Magyarországon 1971-ben bemutatott, majd 1973-ban kötetben is napvilágot látott drámáját olvasva szembetűnő, mennyire aktuális. S mai érvényessége nem a történelmi helyzetek analógiájában, még csak nem is időszerűnek látszó társadalmi-politikai áthallásokban érhető tetten, hanem sokkal inkább az időtlennek látszó emberi élethelyzetek lelki-morális aspektusában. Bár a Dávid Ferenc-i történetben egy XX. századi szovjet típusú diktatúra analógiája sejlik fel, s tudható, hogy a dráma mögött az író nagyon is "életes" valóságélménye, az '56 után a Duna-deltában eltöltött kényszermunkatábor fél évtizede húzódik meg - és a Vendégség ennek az életélménynek a lelki lenyomata -, valójában a mai néző számára izgalmassá és fontossá azért válik a mű, mert drámai erővel képes felvetni az önbecsülés megtartó erejének fontosságát és az "embernek maradni" erkölcsi parancsának máig ható érvényességét.
Az előadás nem történelmi drámaként tekint a Páskándi-műre, hanem sokkal inkább úgy, mint "modell-drámára", amely a szerepek matematikai képletrendszerében fogalmazza meg az emberi magatartásformákat és azok változásait. Arra koncentrál, milyen nyomot hagy az egyes emberen a hatalommal való találkozása, s hogyan alakítja ez a találkozás az emberi viszonyokat.
Miközben az előadás a szöveg szintjén a hitbéli értékekről beszél, valójában a hatalom rendszerszerűségéről szól, amely megsemmisíti az embert. A megsemmisülés útjába egyetlen dolog állhat: a tetteinkért való személyes felelősség felvállalása. A legnehezebb vállalás, mert azt a kérdést veti fel: felülírhatja-e az egyes ember a rendszerhez való alkalmazkodás elkerülhetetlennek látszó sorsszerűségét? Úgy tűnik, az "igen" válasznak nincs alternatívája - már ha fontos valaki számára az emberi létminőség. 》
Kuttyánszki 2021 szept. 29. - 12:39:47
Vajon miért adnak le ilyen filmet?... :(
Hiába a színészóriások..
A másik pedig: Darvas Iván suttogásaihoz képtelenség beállítani aTV hangerejét. Mindig úgy beszél ( mindenben,nem csak ebben a filmben) hogy olykor annyira lehalkul,susog , hogy nem lehet érteni.

Elmarasztaló véleményeket (ne ad'Isten támadásokat) köszönöm,nem kérek. :)
9/10
gyöngykuckó 2012 ápr. 14. - 21:11:39 9/10
Egy dolog, hogy mit lehetett elmondani. Sokat. Ez egy jó darab.
Az viszont biztos, hogy ma akkora színészegyéniségek nincsenek, mint akik voltak „akkor”.
far vik 2012 ápr. 14. - 18:42:57
Vajon milyen lehet? Mit lehetett akkor már elmondani? Persze, Hofi akkor már mindent elmondhatott...