Világok között

Bakancslistához adom
Zwischen Welten / Inbetween Worlds
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német-afgán filmdráma, 98 perc, 2014

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Jesper (Ronald Zehrfeld) Afganisztánban szolgál a német hadseregben. Bár nemrégiben vesztette el bátyját a háborúban, mégis vállalkozik egy újabb kiküldetésre. A férfi csapatának meg kell őriznie a törékeny egyensúlyt a falubeliek és a megszálló törzsi milícia között, amiben nagy segítségére van egy fiatal tolmács, Tarik (Mohsin Ahmady). Amikor Tarik családja veszélybe kerül, Jesper válaszút elé ér: vajon felettesei parancsára, vagy saját emberségére hallgasson inkább?
Feo Aladag alkotása - az USA közel-keleti harcait feldolgozó filmekkel ellentétben, amelyek szerint a katonai beavatkozás erkölcsi megalapozottsága szilárd - azt a kérdést is felteszi, van-e egyáltalán értelme a német csapatok afganisztáni jelenlétének. A Világok között súlyos morális kérdéseket vet fel a háború értelmetlenségéről, pusztításáról.
Díjak és jelölések hiányosak:
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2014) - Arany Medve jelölés: Feo Aladag
Sao Paulo Nemzetközi Filmfesztivál - a Nemzetközi Zsűri Nagydíja - a Legjobb Film - Feo Aladag
Tallinn Fekete Éjszakák Filmfesztivál - díjjelölés a Legjobb Film kategóriában
Bemutató dátuma: 2014. október 9. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2014
    Arany Medve jelölés: Feo Aladag

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
end33 2018 szept. 25. - 09:08:17 10/10
Filmet rendezni valószínűleg embert próbáló feladat, különösen ha olyan helyszínen zajlanak forgatások mint Afganisztán. Ha a rendező és az operatőr is a "második nem" soraiból kerül ki, akkor fokozott a tisztelet részemről. (Szeretem a női filmesek drámáit, olyan részletekre is képesek ügyelni amelyekre férfi kollégáik ügyet sem vetnének, - tisztelet a kevés számú kivételnek.)

E tekintetben a "Világok között"-ben nem jöttek elő a szokásos markáns különbségek, egy végletekig korrekt, alaposan végiggondolt konfliktussorozat kibontása, sebészi pontossággal történt. Nem akart sokat markolni, de amit megragadott azt a napnál is világosabban felszínre hozta. Jó film a "Világok között", az sem tudott jelentősen rontani rajta, hogy Tarik megformálója amatőr színész, valamint a szerepet játszók nagy többsége követett el szerepformálási hibákat. A lényeg a film üzenete mindenki számára egyértelmű, aki egyáltalán vette a fáradságot a film megtekintésére. Nagyon más, mint az amerikai filmes értelmezések többsége, - és nagyon is az emberiségért felelősen gondolkodó európai. (Legtöbbször az amerikai hadsereg technikai segítsége egyúttal háborús propaganda elemek filmbe illesztését is jelenti.)

Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki háborús filmekben nem a fegyverek dörgéseit keresi. A katonák parancsot teljesítenek és általában nem a szívük parancsát, de a hazájukat szerető, nemzeti érzéseket tápláló hazafiak csak a szívükre hallgathatnak. Ezt a drámát érdemes volt filmre tenni. Nincsenek benne nagy "csavarok", csak az élet hétköznapi történései. Kicsit mások ilyen háborús színtereken mint a háborúmentes Európában. Jobban át kell nap mint nap gondolni, mi fontos és mi nem az életben. A film ehhez is segítséget nyújthat, de az afganisztáni színtér natív képei is egy számunkra idegen ország jobb megismeréséhez vezethetnek.