Vírusvadászok

Bakancslistához adom
Virus Hunters
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai ismeretterjesztő film, 51 perc, 2009

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A víruskutatás élvonalában sokkoló felfedezést tett a tudomány: lehetséges, hogy a vírusok, melyekről eddig úgy gondoltuk, az emberiség létét fenyegetik, valójában a teremtés elemei. Az idők kezdete óta meghatározó szerepet játszanak az evolúcióban, ők alakítottak, esetleg ők teremtettek bennünket. Hogy lehet ez? Hogyan tud valami, ami látszólag pusztításra van programozva, genetikai sokszínűséget és új fajokat eredményezni? A válasz a testünkben rejlő ősi kódban van. Nemrég fedezték fel, hogy DNS-ünk törött szilánkjai és darabkái, melyekről eddig azt gondoltuk, hulladékok, tulajdonképpen vírusok maradványai. Ha megfejtik ezek kódját, új fejezetet nyithatnak a tudósok az emberi evolúcióról szóló ismereteinkben.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Ford Mustang 2011 szept. 25. - 21:52:37
Vírusoknak nevezzük a legkisebb ismert mikroorganizmusokat, méretük körülbelül 20 és 400 nanométer közötti. Felfedezésük Dmitrij Ivanovszkij, orosz kutatóbiológus 1892-ben végzett kísérleteihez köthetõ. Kísérleteiben megbetegedett dohánylevelek nedvét baktériumszûrõn átszûrte, majd ezzel a szûrlettel egészséges növényeket tudott megfertõzni. Így jött rá, hogy a baktériumoknál kisebb kórokozók is léteznek, miket még az akkori fénymikroszkóppal sem lehet látni. Nevük a latin virus, azaz „méreg” szóból ered, mivel felfedezésük elõtt egyes vírusos fertõzések baktérium-kórokozóit a kutatók nem találva, feltételezték, hogy e betegségeket nem sejtek, hanem csupán mérgezõ, élettelen, de valamiképp mégis bioaktív (fertõzõ) anyagok okozzák.