Zenerajongók

Bakancslistához adom
The Music Lovers
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol zenés dráma, 123 perc, 1970

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Csajkovszkij még konzervatóriumi tanár, de már híres zeneszerző is, amikor rajongással imádott húga és sógora is figyelmeztetik, hogy árt hírnevének Anton Csiluvszkij grófhoz fűződő botrányos kapcsolata. Madame von Meck, a dúsgazdag, embergyűlölő özvegy meghallván Csajkovszkij I. zongoraversenyét, szabályosan beleszeret a zenéjébe és elhatározza, hogy támogatni fogja a zeneszerzőt. Soha nem találkoznak, csak a zenén keresztül érintkeznek. Nyina Miljukova, a merész, neurotikus lány a férfiba szeret bele, ismeretlenül levelet ír neki, épp akkor, amikor az Anyegint komponálja. Csajkovszkij számára Nyina szerelme lehetőség a normális szexuális kapcsolatra, ezért feleségül veszi, de a házasság terhe alatt megroppan. A szerelmes négyes : Csajkovszkij, Csiluvszkij, Nyina és Madame Meck kapcsola végképp összekuszálódik és tragikus végkifejletbe torkollik...

Stáblista:

Szereplők

Peter Tchaikovsky
Antonina Milyukova
Nicholas Rubinstein
Anton Chiluvsky gróf
Madame Nadedja von Meck

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Hungariancorazon 2021 máj. 15. - 23:11:23 1/10 Előzmény Corpse Bride
Jaj, de egyetértek. Zúgott az 1 pont!
Corpse Bride 2014 febr. 01. - 11:36:48
Szinte semmi jót nem lehet róla mondani.

Rubinstein mondja Csajkovszkij zongoraversenyérõl:"Ez nem csak rossz, de közönséges is." Az orosz zeneszerzõ mûvére ez bizonyára nem igaz, a filmre annál inkább.
guattila 2011 nov. 14. - 11:24:06 Előzmény Nyina01
Kedves Nyina01!
Nagy örömet szerezne nekem is, ha el tudná juttatni hozzám ezt a filmritkaságot!
Nyina01 2011 nov. 13. - 15:20:36 Előzmény feketevipera
Kedves Feketevipera! Ha megengedi, reagálnék a véleményére. Igen, néha én is úgy éreztem, hogy valóban felszínesen érintik életének fõbb állomásait. Ezt nyugodtan merem állítani, hiszen a Magyarországon kapható összes Csajkovszkij-könyvet olvastam már és behatóan tanulmányoztam az életét. Viszont az is valószínû, hogy ha mindenre kitértek volna a forgatókönyvírók, akkor nem egyszerûen csak egy két órás filmrõl beszélnénk, hanem minden bizonnyal több részes sorozat született volna belõle.
Azt hiányoltam, hogy nem tértek ki a halálával kapcsolatos ellentmondásra. Kész tényként kezelték, hogy szándékosan ivott a vízbõl. Valóban egy kicsit hatásvadász filmnek érzem, annak ellenére, hogy alapjába véve tetszett és többször is megnéztem már. A legkiemelkedõbb minden bizonnyal Chamberlain volt, aki hitelesen és nagy beleéléssel játszotta a szerepét.
Kétség kívül vannak megkapó jeleneti a filmnek, például amikor belegázol a vízbe derékig és utána hallatszik a 3. szimfónia 3. tétele. Valamint kiemelném még a legutoló jelenetet, amikor kiemelik a forró vízbõl és felrémlik neki az édesanyja képe, és közben életének utolsó mûve a 6. szimfónia utolsó tétele szól, mintegy éreztetve, hogy nincs tovább. Összességében egy nézhetõ filmrõl beszélünk a hiányosságoktól eltekintve. Ajánlom mindenkinek, aki szereti õt és egy kicsit többet meg akar tudni az életérõl. Tulajdonoban van a film, bárkinek szívesen elküldöm, nyugodtan lehet nekem írni ide.
feketevipera 2011 szept. 21. - 19:14:15
Nem nagyon vagyok tisztában Csajkovszkij életének minden apró mozzanatával, így nem tudom, mennyire hiteles a film, de nagyjából minden bizonnyal híven követi a zeneszerzõ sorsát. Egyébként az a véleményem, hogy mint "látomásos" alkotás jó, elsõsorban talán hangulatfilmnek lehetne nevezni, romantikus - a szó irodalmi-mûvészeti-esztétikai értelmében véve -, szenvedélyes produkciónak, viszont a cselekményszál szerintem picit vékonyka, idõnként mintha "leülne" a film, és végig az volt az érzésem, hogy kicsit felszínes is, a látvány és a hangulat kerül elõtérbe. A "hibái" ellenére is érdemes megnézni, még ha elsõ pillantásra kicsit soknak is tûnik az a két óra.
Nyina01 2011 aug. 11. - 12:05:09 Előzmény A. Rimbaud
Kedves Rimbaud!

Nekem megvan ez a gyönyörû film. Ha érdekli írjon.
A. Rimbaud 2009 dec. 22. - 12:17:36
Ha valaki hozzá tudna juttatni azt nagyon megköszönném...