Különkiadás / 09.26.

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A ferences közösség életformájának első megfogalmazását III. Ince hagyta jóvá szóban, 1209-ben. A későbbi esztendőkben Szent Ferenc többször is átdolgozta ezt a regulát, míg 1223-ban megszületett annak végső változata, mégis az első pápai jóváhagyás alkalmát tartják számon a rendalapítás időpontjaként.

Magyarországon a ferences rend valószínűleg már 1224-ben, 15 évvel a rend megalapítása után megjelent. Első kolostoruk Esztergomban volt. A 13. században nagyon szoros kapcsolat alakult ki a rend és az Árpád-ház között. IV. Béla király és felesége, Mária királyné is a világi rend tagjai lettek, és a rend esztergomi templomában temetkeztek el, fiukkal, Béla herceggel.

IV. Béla a ferencesek közül választotta gyóntatóit, bizalmi embereit, gyakran bízta meg őket diplomáciai küldetéssel is, és több kolostor alapítását köszönhetjük neki. Példáját követték a magyar főurak is. E nélkül elképzelhetetlen lett volna a rend elterjedése, hiszen nálunk nem volt olyan erős városi polgárság, mint Itáliában, ahol a ferencesség megszületett.

Béla királyt, a középkori rendi hagyomány szentként tisztelte, lányai Boldog Jolánta, Szent Kinga és Erzsébet is klarissza apácák lettek. IV. Béla király fejedelmi ajándékokat küldött az assisi Szent Ferenc bazilikába, az unokája, nápolyi Mária által készíttetett, a magyar szenteket ábrázoló falfestmények pedig, mind a mai napig láthatóak a bazilika altemplomában.

A Teleki László Alapítvány a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízása alapján 1999-től 2006-ig irányította "A határon túli magyar épített örökség felmérése és megóvása" c. programot. Jelentős szerepet vállalt a moldvai csángókkal kapcsolatos kutatási, könyvkiadási és közösségi ház-építési programokban is.

A műsor ismertetése: Két óra művészekkel, rangos közéleti személyiségekkel és eddig kevésbé ismert, kiművelt emberfőkkel.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Johann 2011 jan. 05. - 14:41:04 10/10
Azt hiszem, ez az egyik legértékesebb tévémûsor mind közül.
Roland86 2011 jan. 05. - 14:27:07
Jó ez a mûsor, amiben Bagdy Emõkével beszélgetnek. Nagyon igaza van. Igazán okosakat beszél. Depisek vagyunk? Na ja, hát sok-sok ember él ebben az országban a létminimum alatt, sok embernek nincs a lakásában fûtés, és a gyereke egész nap nem eszik az iskolában. Lenne a magyar ember is optimista, ha meg lenne rá az oka, de amerre tartunk... Na jó, vannak itt is milliomosok, milliárdosok, akik szépnek látják a világot, de egyre szélesebb rétegnek nem futja még a rezsire sem. Az aztán happy, hogy van, aki sok-sok ledolgozott év után megfagy a saját házában.

"A boldog emberek sikeresebbek, és nem fordítva." Ez is igaz.:) Még szerencse.
9/10
valinagyi 2010 máj. 22. - 12:25:51 9/10
Nagyon örültem,hogy hallottam valamit a készülõ Munkácsy filmrõl. Kár,hogy kevés ideje maradt D.Tamásnak arra,hogy többet elmondhasson.Szívesen látnám a közeli jövõben ismét
ebben a mûsorban!
Sajnos,ritkán volt alkalmam a "Különkiadást" nézni.Most viszont nagyon várom a következõ adást! Érdekes,változatos témák,rátermett,szimpatikus mûsorvezetõ. Gratulálok!
10/10
eeyoree4 2010 jan. 06. - 14:32:01 10/10
Csodálatos, szeretetre méltó Berecz-család! Köszönjük a Hír Tv-nek a rövidke bemutatót!
10/10
baviki 2009 dec. 05. - 12:01:51 10/10
Arra gondolsz, hogy 23millió román ...? Mert az tényleg baromság voltm az elvtásaktól...