A hosszúsági fok (Földrajzi hosszúság)

Bakancslistához adom
angol-amerikai filmdráma, 2. rész

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: John Harrisonnak - a "yorkshieri szerszámkészítőnek" - riválisa akad egy ifjú akadémikus személyében, aki új, "lunáris" módszert javasol a hosszúsági fok meghatározására. Harrison hiába bizonygatja igazát, az előkelő udvar természetesen nem neki ad igazat. Eközben kétszáz évvel későbbi hősünk, Gould tengerésztiszt tovább folytatja Harrison zseniális óraszerkezeteinek kutatását. Rábukkan egy csodálatos órára, melynek a H4 nevet adja - visszalépve az időben megtudjuk, hogy ez a szerkezet volt Harrison utolsó reménye. Miután kidolgozta ezt az órát, bejelenti az Admiralitáson, hogy még egy próbát tesz a nyílt tengeren. A fia, William útnak is indul Digges kapitánnyal. Az útvonalat William térképe szerint követik. De az irányt tekintve William és a kapitány véleménye erősen eltér. A legénység körében egyre nő a feszültség, szinte lincshangulat van. Vajon kinek lesz igaza? A kapitánynak, vagy az új szerkezet feltalálóinak? Dicsőség vagy bukás, most minden egy hajszálon múlik...

A műsor ismertetése: A Dava Sobel regényéből készült pazar kiállítású, két részes, megtörtént eseményeken alapuló történet a XVIII. századi John Harrisonnak és az elfeledett tengerészeti kronométereket eredeti pompájukba visszaállító tengerésztisztnek, a XX. századi Rupert T. Gouldnak állít maradandó emléket. A két idősíkban, párhuzamosan zajló cselekményt olyan neves brit színészek keltik életre, mint Michael Gambon, Jeremy Irons és Ian Hart.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Rupert Gould
John Harrison
William Harrison
Cloudisley Shovell
Elizabeth Harrison
Sir Charles Pelham
Sir Kenhelm Digby
Nevil Maskelyne
Lord Sandwich
Lord Morton

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
volham 2021 nov. 05. - 19:47:36
eddig negyvenhatszor néztem meg és még számtalanszor megfogom nézni.
volham 2021 nov. 05. - 19:46:13
Szerintem túl rövid a hosszúsági fok.
10/10
GoodMovies 2018 márc. 25. - 12:08:07 10/10
Állati jó film!!
Gina424 2014 jan. 04. - 21:19:42
Nekem is tetszett a film, nagyon szorítottam az órakészítõ mesterért...
9/10
cperger 2012 jan. 28. - 22:44:27 9/10
Nem rossz film! Bemutatja, hogy a jól megérdemelt elismerésért bizony meg kell szenvedni. Az én problémám a filmmel az, hogy borzalmasan hosszú...
10/10
ehajno 2011 aug. 04. - 22:49:17 10/10
Ne ijesszen el senkit sem, hogy hány perc film. Garantáltan nem fog unatkozni. Jeremy Irons hatalmasat alakít, minden rezdülése tökéletes. Egyszer mindenkinek látnia kellene.
aboriginal 2009 ápr. 20. - 00:27:20
Lebilincselõen izgalmas film, amit a két fõszereplõ kimagasló alakítása tesz teljessé. Különösen azoknak ajánlom, akik együtt tudnak izgulni John Harrison-nal, vajon sikerül-e olyan idõmérõ szerkezetet elõállítania, ami a tenger viszontagságai közepette is tökéletesen mûködik. Nem kell ahhoz nagy fantázia, hogy megértsük, ez a XVIII. sz-ban óriási kihívást jelentett. A film hûen mutatja be a hajón szolgáló 'egyszerû' legénység és az õ irányításukra kinevezett tisztek világát.
A kronométer megszerkesztése nagyon fontos lett mind az ezzel foglalkozó órásoknak, hajómérnököknek, tengerészeknek, no meg a csillagászoknak. A politikai érdek akkor is fontos szerepet játszott az emberek életének fordulataiban. Az órakészítõ mester rádöbben, hogy munkájának sikere rengeteg emberéletet menthet meg. A XVIII. sz-i órakészítõ és a XX. sz-i restaurátor lelkét egy hasonló csodálat és elkötelezettség hatja át, amely nem az elismerésért áldoz fel szinte mindent, hanem a tökéletesség elérésének nemes törekvése a mozgató rugója.
Engem nagyon megfogott, ahogy a történet során egyre világosabbá vált, egy találmány önmagában nem válthatja meg a világot. Ahhoz a hatalom gyakorlóinak jóváhagyása kell, a legfõbb politikai és üzleti érdekek sem sérülhetnek. De ezen túlmenõen, egyéni sorsok, a megértés és segítõkészség nagyban befolyásolhatják egy eszköz sikerét vagy kudarcát. Végsõ soron a feltaláló, és a restaurátor, személyisége is alakíthatja a találmányt. Ennek a jelentõségét nem befolyásolja az, hogy utólag mi történik az eszközzel, vagy hogy mennyire ünneplik avagy elfeledik az alkotóját.