A 22-es csapdája

Bakancslistához adom
amerikai krimi vígjáték, drámasorozat, 3. rész, 50 perc

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Ahhoz, hogy Yossarian megszabaduljon a háborútól, a szabályzat legnagyobb problémát okozó, (nem létező) 22. pontját kell kijátszania. A megkerülhetetlen szabály értelmében bárkit fel lehet menteni a kötelesség-teljesítés alól, ha őrültnek nyilvánítják. Ám ez csak akkor lehetséges, ha az illető kezdeményezi az eljárást. De ha valaki ilyet tesz, akkor nem lehet őrült, lévén képes megítélni az állapotát. Yossarian feleslegesen pazarolja idejét és energiáját, hogy elkerülje az új bevetést.

A műsor ismertetése: 50 év után tévésorozat formájában éled újjá Joseph Heller klasszikus, szatirikus második világháborús regénye. A történet a bombázótiszt Yossarian kapitány pokoljárásán keresztül mutatja be a háború és a háborús gépezet abszurditását.
Majd öt évtizeddel a filmváltozat után sorozat formájában éled újjá Joseph Heller szatirikus második világháborús regénye. A 22-es csapdája a háború és a háborús gépezet abszurditását vizsgálja a bombázótiszt Yossarian kapitány történetén keresztül. Számára nem az ellenség jelenti a fő problémát, hanem a saját hadserege, mindenekelőtt az őrült Cathchart ezredes, aki folyamatosan növeli a bevetések számát. Ha Yossarian szabadulni szeretne, ki kell játszania a megkerülhetetlen 22-es szabályt.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
vino-et-veritas 2023 nov. 26. - 08:36:16
Jó ez így, akármilyen is a feldolgozás: "krimi vígjáték"?
crash48 2023 nov. 25. - 13:42:14
Eddig ez az első feldolgozása a regénynek ami tetszett.
8/10
Richard Kovács 2021 nov. 04. - 15:41:43 8/10
Cathcart szinkronja nagyon ott van! Meg maga Kyle Chandler is jól adja! :) Nekem tetszett az abszurditása, mint pl. az Apokalipszis Most-nak, persze az komolyabb film.
Matthias 2021 máj. 17. - 21:18:58 Előzmény szenbanyasz@gmail.com
Igen, elég sokat foglalkoztak a szindikátussal, a vége felé egyre hangsúlyosabb lett a könyvben, pár felyezet szinte csak arról szólt. Tökönlövésre én sem emlékszek, és igen, a regényben is lefeküdt a felettese feleségével.
3/10
tesz-vesz 2021 márc. 15. - 17:22:41 3/10 Előzmény Gorgo81
nem akartam egyetérteni a kommenteddel, az első pár rész után én csak halálfélelmet és emberi megnyilvánulást láttam, de mire végignéztem, teljesen egyetértettem veled. egy elképesztően gerinctelen, jellemtelen, becstelen gyáva karakter a főszereplő, aki a saját hazudozásai, árulásai miatt a bajtársait keveri folyton bajba. persze a felelősséget sose vállalja. egyszerűen kínos nézni, hogy egy ilyen ember főszereplő lehet. és egyeseket ez szórakoztat? nyilvánvaló kiket szórakoztat és kik tartják rossznak ezt a filmet, utóbbiakról viszont úgy érzem hogy alig hallunk a nagy nyilvánosságban. a relatív korruptak és az erkölcsösek

teljesen nyilvánvaló, hogy egy bizonyos brooklyni, hollywoodi szubkultúra sztárolja, hype-olja fel ezt a filmet, mert az addig oké, hogy más háborújában ő nem akar meghalni, és hogy ebben igaza is van, megmutatva a háború korrupciót, és persze
nyilvánvaló fikció, vágyálom, szatíra a nagy része a történetnek (hiába volt a brooklyni Joseph Heller jelen a háborúban), de ez tipikusan azt a sztereotip karatkert mutatja meg, amiről akár Tormay Cecile is írt. és ez a brooklyni szubkultúra ezt nem ismeri fel! nem látja, milyen erkölcstelenül viselkedik, hanem még sztárolja is ezt az "egyedi" (?) hozzáállást, amit a főszereplő tanúsít. ezt csak azt jelenti, hogy ők is ilyen morális szinten állnak. persze jó hogy elítéli a gyilkosságot és a nemi erőszakot a főszerepő, node a többi jellemhibáján ez már nem segít. ezért is úgy írom hogy relatív korrupt.

ne kelljen már sajnálni ezekután, márpedig a film, a könyv ezt a mentalitás teszi ki az ablakba, kvázi követendő példaként is akár, a sajnáltatni vágyás középpontjába, micsoda mártír, micsoda karakter, csakhát az nyilvánvaló hogy a film nem fogja csökkenteni a korrupt emberek számát. sőt...

ebben a történetben nincs annyi. mégis egyes jól behatárolható körök istenítik ezt a filmet. persze hatással van a társadalom minden szegmensére, azok akik nem tudják, hogy ez csupán egy igen erős szubkultúra sztereotíp mentalitása csupán, átveszik ezt a mérgező gerinctelen viselkedést, így alkot a közéletünk egy toxikus bábelt, amiben mindenki mást mondhat, és mindenki mást gondolhat az egység legkisebb jele nélkül, amiben a legkisebb vagy legnagyobb emberi korrupció is elfogadott, megtűrt, vagy alkalmazandó példa, amiben nincs semmiféle határ és tabu, akár a vírusellenesek és a maszkellenesek is jelen lehetnek legitim módon.

nem azt mondom hogy mindenki önként menjen a vágóhídra, csupán azt, hogy ezen mű az egyik oka annak, hogy ma kicsivel rosszabb élni, mint abban a világban, ahol a főhős tisztességes volt és becsületes. nem hülye, ahogy a filmben ábrázolják az egyik ilyen nemzeti érzelmű fiatal szereplőt (miért tenné ezt egy értelmes ember, amikor a főnökei is korruptak?). inkább azt mondanám, az lenne a természetes, amilyet álláspontot a pilóta vett fel, (aki balesetet okozott). jobb boldognak lenni, tisztességesnek és aztán halottnak, mint becstelennek lenni és aztán halottnak.
nem lehet példa az állandóan depressziós, frusztrált hazudozás, és becstelenség, ahogy a könyv próbálja ezt a szerepet elfogadottá, DIVATOSSÁ tenni.



3/10
tesz-vesz 2021 márc. 15. - 16:46:26 3/10
hbo go-n fenn van. hulu-s
3/10
tesz-vesz 2021 márc. 13. - 15:44:03 3/10
hol lehet megnézni? netflixen nincs fenn
6/10
Gorgo81 2020 szept. 01. - 17:28:04 6/10
Nem láttam a filmet, nekem az kimaradt, pótolni sem tervezem.
Számomra rettentő nehéz azonosulni a figurával, akiből a bajtársiasság szikrája is hiányzik. Legalábbis jó darabig.
Valószínű erre a szerepre kellően tenyérbemászó orcájú fiatalember szükségeltetik, ez sikerült. Viszont nem tudta később sem szerethetővé tenni a karaktert. (Lehet nem is volt ilyen cél, de mit ér egy film szerethető karakter nélkül?)

Az első 3 részből nekem az jött le, hogy halnak meg körülötte az emberek (persze, értem én, hogy szabadulni akar...), időnként az ő felelőssége is felmerül, leszarja, nyegle és picsog. És mikor azt hinné az ember a zuhany jelenetben, hogy épp önvizsgálatot tart, hát nem, csalódnom kell. Megszólítják és elkezd ismét picsogni. Az első 3 rész a picsogásáról szólt, még ha időnként nevettem is, rettenetesen dühös voltam. Persze aztán fejlődik a jelleme, ami szép és derék, de számomra nem volt túl kielégítő.



Clooney karaktere zseniális, imádtam, ahogy játssza. Külön filmet Scheißkopfnak! <3
9/10
mkcmagico 2020 ápr. 13. - 20:14:30 9/10
Kedvenc könyvem volt 20 évig. Most újra az. Kevés a klasszikus párbeszéd a könyvből, (pl. A tárgyalás az elején, ami olvasva igazán abszurd, így gyors...) de amikor olvastam Azt gondoltam, hogy ez megfilmesíthetetlen. Mégsem :)
szenbanyasz@gmail.com 2020 febr. 13. - 01:14:18
Jó kis sorozat ez szerintem, viszont az kicsit szíven ütött, hogy ennyire elfelejtettem a regényt, amit kb. 20 éve olvastam és akkor eléggé le is kötött és nagyon tetszett is. De mégis, a sorozat itt-ott felidézte ugyan a régi emlékek egy részét, de legalább ilyen sokszor rá iscsoldálkoztam, hogy nahát, ez vagy az is benne volt a sztoriban. Pl. a szindikátusos vonalra emlékeztem, de a könyvben is ilyen nagy hangsúly volt ezen a szálon? A tökönlövés egyáltalán nem rémlik, meg az sem, hogy a George Clooney karakterének a feleségével kavart volna a főszereplő. Ezek tényleg benne voltak a regényben?
10/10
Barbara Hajdune 2019 nov. 27. - 21:10:09 10/10
Szerintem az egyik legjobb háborús film/sorozat amit láttam! Nevetem is rajta de jó párszor szíven ütőt! Nálam 10/10 Mint színészi alakítás mint filmvilág!
JonathanSeagull 2019 szept. 21. - 09:43:39
Azért ne nevezzük már krimi vígjáték drámasorozatnak! Hihetetlen, aki ezt így minősítette, az egy betűt nem ismer a regényből :-((
10/10
nuiii 2019 júl. 15. - 18:24:57 10/10
Közelebb áll a könyvhöz, mint a régi film, csak a sorozat időrendben halad. Nekem tetszett mindkettő, itt talán jobban kibontották a cselekményt és nagyon jól van fotózva, jó a casting és a zenék is. Clooneyék szép munkát végeztek.
8/10
tonijani@gmail.hu 2019 júl. 03. - 11:41:41 8/10
Nekem bejött, nem a szokványos amcsi háborús propaganda, nagyon nem...
A vége sztem kicsit lezáratlan, bár talán épp így jó!
Nálam 8/10