Terry Jones: A barbárok / A primitív kelták

Bakancslistához adom
Terry Jones' Barbarians / The Primitive Celts
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol dokumentumfilm, 1. rész

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: De Bello Gallico című művében azt írja Julius Caesar, hogy betört a kelta Galliába i. e. 58-ban, hogy megvédje a Birodalom északi határait ezektől a kiszámíthatatlan népektől. De Caesar beszámolója csak ködösítés volt a sokkal aljasabb igazság elfedésére. Róma szerint a kelta egy harcias, műveletlen népség volt. Terry Jones rámutat, hogy a kelták matematikai tudása a rómaiaké előtt járt. Társadalmuk könyörületes volt, megvédte a fiatalokat és a gyengéket. Ez egy olyan társadalom volt, melynek kiterjedt kereskedelmi kapcsolatai jóval túlnyúltak az általuk uralt világ határain.

A műsor ismertetése: Azt hiszi, mindent tud a rómaikról? Nekik köszönhetjük a kifinomult úthálózatot, a szekeret és a modern naptárt. És persze együtt kellett élniük a barbár hordákkal, akik szakadatlanul fenyegették a birodalom békéjét, biztonságát és gazdaságát. Valóban? A "Terry Jones: A barbárok" teljesen újszerűen közelíti meg a Római Birodalom történelmét. Nemcsak lehetőséget nyújt arra, hogy mások szemszögéből is lássuk a rómaiak történetét, de azt is felfedi előttünk, hogy a népek, melyeket a rómaiak civilizálatlan, vad, barbár hordákként jellemeztek, valójában jól szervezett, céltudatos, intelligens népek voltak, amelyeknek nem állt szándékában a birodalom megbuktatása és kifosztása. Terry Jones bejárja a Római Birodalom valamikori területét, s 700 évnyi történetét, hogy humora, tiszteletlensége, szenvedélye és a legfrissebb tudományos eredmények segítségével átformálja véleményünket a Római Birodalom hagyatékáról és a modern világ születéséről.

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?
rizzo2 2014 febr. 25. - 18:11:24
Nevetséges, elfogult, lekicsinylõ vélemény arról a birodalomról, amely magasan kiemelkedett a többi közül, és az európai (észak-amerikai) kultúra alapjait adta. A mai napig érezteti a hatását mindaz, amit a rómaiaknak köszönhetünk. Építészet, szobrászat, utak, jog, család, hadsereg, politika, pénzrendszer - sorolhatnám napestig. Tény, hogy sok mindent átvettek más népektõl, de zseniálisan tették ezt. És mennyi minden maradt utánuk!
Amikor felbomlott a birodalom, ezer évig a káosz és a szegénység uralkodott Európán. Ha olyan nagyszerûek voltak a barbár népek, akkor ez idõ alatt miért nem tudtak felmutatni valamit is? Angliában az átlagember életszínvonala csak a 17-18. századra érte el azt a szintet, ami a római hódítás alatt volt. Amíg a tehetõsebb rómaiak központi fûtéses szaunában lazítottak, a barbár népek max. a kecskéket kergették a pusztában.
Kuruntijasz 2013 aug. 29. - 16:12:33
Jó sorozat. A keltákról és Attiláról és Geiserikrõl szóló epizódokat láttam. Jól bemutatja, hogy a rómaiak hogyan aljasították le a nagyon is fejlett kultúrájú többi európai népet. A legutóbbi részben, hogy a vandálok nem is vandálkodtak úgy, ahogy késõbb elmondták róluk, nagyon tetszett.
fáklyás menet 2012 júl. 04. - 13:48:27
Nevetségesen hangzott, hogy a magyar alámondásban "dásszia"-nak ejtették az ókori Dacia-t. Természetesen "dákia"-nak kellett volna.
5/10
tvp 2012 jan. 16. - 15:49:52 5/10
Kissé szenzációhajhász dokfilm, s ezért áldozatul esett az objektivítás. Pl. azt állítja, hogy a rómaiak a görögöket is barbároknak tartották. Ez enyhén szólva is csúsztatás, hiszen a rómaiak idealizálták a görög kultúrát, ellentétben a germánnal, stb.
10/10
mezovera 2009 okt. 09. - 12:54:01 10/10
Imádtam! Teljesen új nézopontokat mutat be, de nagyon sok leletet, alátámasztást mutat be ehhez. És nagyon jó humorral teszi. Az Iskolában tanult történelem - mivel azt hallottuk elõszõr - gúzsba köti a gondolkodásunkat. Ez a mûsor kiszabadít.
Jim Hacker 2009 febr. 20. - 09:04:54
Csak jó lehet.
10/10
7szünyü 2009 febr. 20. - 06:26:46 10/10
Jó kis sorozat, különösen a történelemhamisítások (és persze Terry Jones) kedvelõinek. 10/10