Az aktuális rész ismertetője: A kínai konyhában az olaj közvetítő szerepet tölt be a wok és az étel között. A helyiek sütőolajat sajtolnak a repcemagból, melynek folyamata az őseik leleményességéből fakad. A szecsuáni séfek kezében a közömbös ízű repceolaj csodálatos változáson megy keresztül, hogy erőteljes ízű és illatú chiliolaj legyen belőle. Az északon élő emberekkel ellentétben a déliek főként rizsből készült ételeket fogyasztanak. A rizssüteményt készítő séfek mesterien bánnak a különböző eszközökkel és a szezonális töltelékekkel, amelyeket nyáron és ősszel mentával, télen és tavasszal pedig rózsaszirommal ízesítenek. A páfránygyökérből kinyert keményítőből hagyományos kínai csemegét készítenek, a tteokot. A kulináris ismeretek átadásához kellően mély tudással kell rendelkezni.
A műsor ismertetése: Idén, 2019-ben 70 éves a magyar-kínai diplomáciai kapcsolat. A kínaiak sokféle területen jelen vannak mindennapi életünkben. Elég csak a kínai konyha ízeire gondolni, melyet bemutatni igyekszik a sorozat. Tetszik vagy sem, az élet folyton továbblépésre késztet minket. Az emberek új helyekre vándorolnak, és utazás közben magukkal viszik az otthon ízeit az új lakóhelyükre. Bármilyen messzire is utazunk; az otthoni ízek mindig ott maradnak az emlékeinkben. Legyen az méz, tofu, gomba, hal, gabona. Tér és idő korlát nélkül kötik össze az utazót az otthonáról szőtt emlékeivel. Kína radikális változáson megy keresztül. Az emberek és az ételek folyamatosan úton vannak, és mind gyorsabban új otthonra találnak.
Hozzászólások