Az Occidens gazdaság-filozófiai dilemmái / Államhatalmi tervutasítás vagy szabadpiac

Bakancslistához adom
amerikai ismeretterjesztő filmsorozat, 2. rész

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az aktuális rész ismertetője: Hayek és Taylor, a két emblematikus gazdaságfilozófus eltérő módon vélekedett arról, hogy milyen befolyást tart optimálisnak egy organikusan működő gazdaságban. Friedrich von Hayek az állami korlátozások minimalizálásának feltétlen híve volt, míg Taylor túlhaladottnak tekintette ezt a XIX. századi elvet. Mindkettőjüknek megadatott, hogy még életükben megtapasztalhatták elméletük napi gyakorlattá lényegülését.

A műsor ismertetése: Megjött a XXI. század, mégsem tudjuk, mire számíthatunk szeptember 11. után a világgazdaságban. A sorozat egy könyvsiker alapján készült, Daniel Yergin és Joseph Stanislaw, 2002-ben igencsak felbolygatta a közgazdaságtudomány elméleti művelőit: hogyan is működik a világgazdaság a XXI. század hajnalán, s melyek azok az okok, amelyek még a XX. századból erednek.
Hajnal István történész nevéhez köthető az Occidens elnevezés, amely a közel ezer éves római birodalom bukása után létesülő európai kulturális és politikai létformát hivatott összefoglalóan jelölni. Az azóta eltelt 1500 év alatt ez a régió - nem utolsósorban az Amerikai Egyesült Államok közreműködése révén - az egész világra kiterjedően meghatározó volt kultúrájával, gazdaságával, életmodelljeivel. Ez a sorozat arra vállalkozik, hogy áttekintse az utóbbi száz évnek azokat az - elsősorban gazdasági területre - fókuszáló kérdéseit, amelyek eredményeként létrejött a globális piac, majd az a fenomén, amelyet összefoglalóan csak globalizációnak ismerünk.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

narrátor hangja

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2013 okt. 24. - 11:47:51
Érdekes, közgazdászként is elég pontos, de kis erõfeszítéssel simán követhetõ.
Jó lenne a gazdaságtörténet alapfolyamataival mindenkinek tisztában lennie, talán kevesebb baromságot lehetne bedumálni a zembereknek.